Ik Was Jarenlang Veel Te Lief

zoekwoordspamIn de loop der jaren, ik blog al vanaf 2007, hebben meer dan 1500 mensen de moeite genomen om te reageren op mijn blogartikelen. Dat vind ik heel erg fijn. Het houdt een blog levendig en zorgt voor discussie. Ook Google vindt dat leuk.

Wat ik echter steeds vaker tegenkom is dat mensen rare namen gaan gebruiken om te reageren. Een klein lijstje:

 • Telefoonservice
 • Marketing Bureau
 • Kerstpakketten
 • Vrijdag online webdesign
 • Website templates

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. En al die namen verwezen vervolgens door naar een website.

Waardevol

Nu zijn reacties op een goed gelezen blog nog altijd waardevol voor Google. Zoals op de meeste weblogs zit op die van mij ook een no-follow. Dat betekent dat Google de link wel ziet, maar geen waarde doorgeeft aan de site.

In je linkprofiel is het daarentegen wel handig om ook no-follow-links te hebben. Hoewel Google zegt dat no-follow links (die er zo uitzien <a href=”http://www.jouwwebsite.nl” rel=”nofollow”>linktekst</a>) geen enkele rol spelen in de hoogte van de rankings. De discussies zijn daarover echter verdeeld.

Oogluikend

Jarenlang heb ik dus oogluikend toegestaan dat mensen spamden met zoekwoorden in een reactie. Maar na weer een spamreactie ben ik daar vanaf vandaag mee gestopt. De mensen die het afgelopen jaar hebben gereageerd heb ik netjes een mail gestuurd om hun echte naam even op te zoeken in hun ID of paspoort en mij dat mee te delen. Sommigen hebben dat ook gedaan, sommigen hadden een fake-mailadres opgegeven (reactie direct in de prullenbak gegooid) en weer anderen reageerden boos: “Iemand anders heeft namens mij gereageerd!”

Zoekwoordspam

Reacties ouder dan een jaar met een spammy zoekwoord die naar hun website verwijst, heb ik wel laten staan, alleen de link heb ik verwijderd.
Vanaf vandaag geldt dus de strenge regel:

Geen ZoekwoordenSpam in Reacties!

Er is controle achteraf en er is geen discussie mogelijk. Ook discutabele oplossingen als ‘eigennaam + zoekwoordwebsite.nl’ zijn niet (meer) toegestaan.

Follow of no-follow

Nu de reacties onder strenge controle van mij staan, twijfel ik of ik in reacties geen waarde zal doorgeven. De no-follow van de links halen, betekent wel dat ik nog meer spam zou kunnen krijgen. Ik neig er echter naar om het te proberen. Maar graag wil ik van jou weten, wat jouw mening is.

(polls)

Lees direct andere artikelen hierover

Reacties

 1. Hoi René,

  Nou las ik dit blog door die meer dan aantrekkelijke kop in de aanhef maar wat je me nu verteld is weer volledig nieuw voor mij. Ik ben weliswaar geen model klant voor bloggers en zeker niet voor social media en lees wel eens wat over Google maar het blijkt allemaal nog veel geheimzinniger te zijn dan ik in mijn spannendste detective blijk tegen te komen…
  Ik heb dan ook weet niet/geen antwoord ingevuld want ik heb nog geen idee of dit nou positief kan zijn of als erg negatief moet worden gekenmerkt.

  groet
  Omke

 2. Nescio zegt:

  Ik ben zelf zo’n spammer. Ik heb jou blog nog niet bevuild met het slijk van internet. Ik denk dat de waarde van de linkjes in blogs far overrated is. Zelf gebruik ik meer nette manieren om te spammen. Wel bevuiling van internet met nutteloze informatie maar tenminste niet op de persoonlijk blogs van mensen die daar moeite voor doen. Ik denk dat je het beste uit bent met gewoon helemaal geen linkjes. Uiteindelijk bepaal jij zelf of mensen jou website mogen verlaten en waarnaar toe. Als een link echt de moeite waard is dan kan de persoon in kwestie jou ook tippen.

 3. @Omke, die titel waar jij op klikte was inderdaad als zodanig bedoeld ;-). Leuk die vergelijking van Google met detectives. Je bent bij deze uitgenodigd om daarover een gastblog te schrijven. Dan krijg je een echte link.

  @Nescio, helemaal mee eens. Trouwens, zo’n spammer ben ik zelf ook…

 4. Ligt vaak aan het onderwerp, je schrijft vaak internet marketing gerelateerde artikelen dus daar komen vaak mensen op af (vaak relevant) tot internet die ooit hebben gehoord dat ze relevante links moeten scoren en gebruiken daarom van die rare namen in je blog comments.

  En nofollow eraf halen? Nee, ten eerste beloon je de spammers daar mee en werk je jezelf tegen. Als men al zo’n link building strategie hebben, wat voor gekke dingen zullen ze dan wel niet doen op hun website om de zoekmachines te manipuleren. Wil je daar naartoe verwijzen?

 5. @Danny, bedankt voor je inhoudelijke commentaar.

  Zelf neig ik er ook naar om het zo te laten, maar het kan me meer traffic opleveren en meer inhoudelijk goede reacties als ik het eraf haal. Vandaar mijn dubio.

 6. Het is gebleken dat het zoeken achteruit is gegaan en de zoekmachines veels te vaak white hat seo-s om niks afstraffen. Dit moet je niet verder belonen door al hun onzin regeltjes op te volgen. De kunst is om de zoekmachines irrelevant te maken. Waarom zouden zij moeten bepalen hoe internet eruit moet zien? Waarom denken zij het beter te weten dan wij? En waarom menen zij de autoriteit te mogen zijn?… DoFollow stem ik dus.

Laat wat van je horen

*

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies' om je de beste surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan stem je in met deze instellingen.

Sluiten