10 tips om je blog voor jou en jouw lezers te verbeteren

Een blog is zoals veel mensen weten een perfect communicatiemiddel om in contact te komen met je doelgroep. Het is een plaats waar zowel meningen worden gegeven alsook een blik op de persoon achter de website. Een blog is dus meer dan alleen een persoonlijk of bedrijfsverslag, het is jouw stem.

Er zijn veel blogplatformen en nog veel meer plugins en hulpmiddelen om je te helpen. Hier zijn 10 tips om je verder te helpen. De tips zijn voornamelijk gebaseerd op WordPress aangezien ik dit zelf ook gebruik en er zeer tevreden over ben.

1. Zelf een blog hosten

Waar een gratis blog (WordPress.com, Blogger.com, Bloggers.nl, Blogsnel.nl) een prima startpunt is, zijn blogs die je zelf host (op WordPress.org) op langere termijn aan te raden. Voor opties om je blog te optimaliseren en personaliseren is het naar mijn mening de beste keuze.

Koop een domeinnaam voor hooguit €10 en neem een hostingpakket voor minder dan €5 per maand, bv bij Yourhosting.

2. Premium theme

Er zijn een aantal zeer goede gratis thema’s die je kunt gebruiken voor je blog en als je even goed zoekt op Google vindt je voldoende websites die deze thema’s aanbieden. Als je echter bereidt bent om te investeren in je blog doe dit dan zeker in het kopen van een premium theme.

Voor mijn eigen website gebruik ik een thema van Woothemes. Zij bieden trouwens ook een aantal gratis themes aan die ook prima zijn te gebruiken, maar net wat minder functionaliteiten bieden als de premium themes. Daarnaast kun je ook eens kijken bij Studiopress of Elegant Themes.

3. Analytics

Weten wie je belangrijkste doelgroep is kan je helpen om je blog effectiever te maken. Natuurlijk moet je altijd schrijven vanuit jezelf, maar het is ook belangrijk dat anderen jouw content interessant en waardevol vinden.
Er zijn een aantal goede programma’s die je kunt gebruiken voor het monitoren van je bezoekers. Zelf gebruik ik de JetPack plugin, maar Google Analytics bijna vanzelfsprekend aan te raden.

4. Reacties

Om je blogs nog waardevoller en krachtiger maken, moet je jouw bezoekers de mogelijkheid geven om te reageren. Dit geeft je inzicht in wat de mening van jouw bezoekers is, maar biedt je ook de mogelijkheid om een band op te bouwen met hen.

Mocht jouw thema niet de mogelijkheid bieden om reacties te laten is de plugin CommentLuv een prima oplossing. Ook een koppeling maken om te reageren via Facebook is een prima manier om de interactie te bevorderen.

5. Afbeeldingen

Het vinden van afbeeldingen kan een hels karwei zijn. Je bent op zoek naar die ene afbeelding en het kan je daarom de nodige tijd kosten voordat je die hebt gevonden. Dan heb ik het nog niet eens gehad over copyright dat er veelal rust op de afbeeldingen. Natuurlijk kun je betalen voor afbeeldingen op bijvoorbeeld Shutterstock, maar als je geld wilt besparen zijn er ook alternatieven.

Zelf zoek ik vaak via Flickr, waar je bij ‘advanced search’ kunt aanvinken alleen op zoek te zijn naar afbeeldingen waar geen copyright op rust. Een ander alternatief is Freedigitalphotos.net. Let er daarbij wel op dat je ergens op je website vermeldt van wie de afbeelding is. Op de afbeelding van deze post rust een Creative Common licentie.

6. RSS Feeds

Meer lezers krijgen voor je content is natuurlijk een van je voornaamste doelen, dus door het voor hen gemakkelijk te maken om op te hoogte te blijven van jouw content is een RSS feed wenselijk. Normaal gesproken zal je blog een standaard RSS feed hebben, maar er zijn andere opties waar jij en lezers van kunnen profiteren. Een van de meest populaire toepassingen is FeedBurner, waarbij jouw lezers kunnen kiezen tussen verschillende feeds of om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief.

7. Navigatie

Maak het voor je bezoekers zo gemakkelijk om te navigeren door je blog. Door iets simpels als een zoekveld aan te bieden kunnen zij zoeken naar een bepaald onderwerp. Zelf gebruik ik de plugin Google Custom Search. Maak daarnaast categorieën aan en plaats deze naast je blog. Ook andere plugins die gerelateerde artikelen laten zien helpen je bezoeker om te vinden waar zij op zoek naar zijn.

8. Delen

Het grote voordeel van social media en netwerksites is de mogelijk om jouw waardevolle content met je publiek te delen. Maak van je blog een waardevolle informatiebron door de lezers de mogelijkheid te bieden om jouw content met hun netwerk te delen. ShareThis is daar een prima oplossing voor.

9. Google is je vriend

Waar het hebben van een loyale groep bezoekers natuurlijk super is, wil je ook altijd nieuwe bezoekers naar je website trekken. Maak je blog daarom gemakkelijk vindbaar door het te optimaliseren voor zoekmachines. WordPress is al aardig geoptimaliseerd en sommige thema’s bieden prima seo opties, maar met de plugin WordPress SEO van de Nederlander Joost van de Valk kom je net dat stapje verder.

10. Bescherm je content

Bloggen is natuurlijk een geweldige manier om een netwerk op te bouwen, maar dit biedt mensen ook de mogelijkheid om plagiaat te plegen. Sommige bloggers zijn al slachtoffer geworden van RSS dieven die jouw content plaatsen alsof het van hen is. Better Feed is een plugin die je helpt om dit te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat er een copyright op je RSS feeds wordt gezet en dat ‘geleende’ content direct terug zal linken naar jouw eigen originele artikel.

Ik ben benieuwd wat jij gebruikt voor je blog? Mis je nog programma’s of websites die essentieel zijn voor een blog?

Christian SlagterDit artikel is geschreven door Christian Slagter van Slagter Media – Content Marketing

3 gedachten over “10 tips om je blog voor jou en jouw lezers te verbeteren”

  1. Peter De Bruyn

    Waar ik vooral blij mee ben, is de tip voor wat de foto’s betreft. Nadat istockphoto zijn prijzen de hoogte injoeg, ben ik overgestapt naar dreamstime. Maar die weten ondertussen ook de (geld)klepel hangen.

    Nu heb ik dus een nieuw alternatief met freedigitalphotos. Waarvoor dank…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 5 =