Apple versus (vs) Windows | Waarom ik ben overgestapt

De Apple-fans zullen me dit artikel wel niet in dank afnemen. Apple-fans zijn namelijk nogal ingenomen met hun computer en gaan hard steigeren als er iets van kritiek op Apple komt en iemand voor een Windows-machine kiest. Lees hier alles over Apple versus Windows.

Nu moet ik toegeven: de vormgeving van Apple-producten en zelfs hun website is erg gaaf. Daar kunnen alle ontwerpers iets van leren. Maar daar staat wel een prijs tegenover. En dat is nou juist wat mij tegen de borst stuit.

Oude Macintosh 128k computer
Een oude Apple Macintosh 128k computer waarop het heerlijk ‘rammen’ was

Ruim 20 jaar jaar geleden maakte ik voor het eerst op mijn werk kennis met de Apple. Die naam werd toen overigens nog nauwelijks gebruikt. Ik had een Macintosh 128k. Vooral het bijgeleverde toetsenbord wekte indruk. Je kon er namelijk net zo hard op rammen als op een ‘ouderwetse’ typemachine. Zelf had ik thuis een Microsoft-computer waar nog van die slappe 5.25 inch-schijfjes in gingen.
Overstag

Natuurlijk ging ik overstag en nam thuis ook zo’n mooie Apple. De prachtige rondingen van de iMac bekoren me nog steeds. Ik schreef zelfs een blogpost over hoe je moest overstappen van Windows naar Apple. Maar na verloop van een paar jaar nam ik er een Windows-laptop bij.

 • Sommige programma’s die ik wilde gebruiken, draaiden alleen op een Windows-machine
 • Voor het optimaliseren van websites is het handig om ook te kijken hoe de website er in Internet Explorer uitziet

iPod; een geniale vondst

En toen kwam Apple met de iPod. Een geweldige vondst van Steve Jobs en de zijnen! Een gewone mp3-speler die er zeer fraai uitzag met een design-uitstraling. Het enige nadeel (!) was dat je een Apple-computer nodig had om met het Apple-programma iTunes muziek op je iPod te zetten. Daarna kwam Apple met de iPhone en de iPad. Allemaal geweldig mooie producten, die

 • Gebruikersvriendelijk zijn
 • Er design uitzien

Het succes van de iPhone straalde ook af op de ‘gewone’ Apple-computers. Een heel slim business-model om op die manier je producten aan de man te brengen.

Bill Gates’ Microsoft liep er steeds achteraan. Het hele Windows-gebeuren bleek afgekeken van Apple. Mijn allereerste Apple had 20 jaar geleden al schermpjes en vensters.

Snelle Windows-computer

Toen ik mijn eerste Windows-laptop kocht, bleek al dat ik voor ‘relatief’ weinig geld een destijds zeer snelle computer kon aanschaffen. Nu, na 5 jaar, ben ik aan een nieuwe computer toe. De keuze tussen Apple en Windows heb ik snel gemaakt.

Het is jammer voor de Apple-fans, maar het gemak en de gebruikersvriendelijkheid wegen niet op tegen de veel lagere prijs van een Windows. Voor een pc met dezelfde snelheid (processor) en grootte van de harde schijf ben ik met een Apple ongeveer 2/3 meer kwijt. Als zelfstandig ondernemer (sinds 1997 !) is het altijd goed om de prijs af te wegen tegen het product.

Ik neem het 2 keer klikken (tegen een Apple 1 keer), de ‘saaie’ vormgeving en het langere opstarten voor lief. Al mijn programma’s kunnen erop draaien en ik houd nog geld over voor andere zaken.

Apple of WindowsOverstappen van Windows naar Apple doe je zo

In het verre, verre Oost-Groningen (en ik kan het weten, want ik heb er zelf 7 jaar gewoond) ligt de oorsprong van de beste website als je wilt overstappen van een Windows-computer naar een Apple. Een vrouwelijke Apple-fan begon ooit als hobby met de site. Sinds enige tijd is het een zeer professionele website, waarmee ze nog rendement haalt ook. (zelfs een klant van mij adverteert bij Macmiep)

Apple of Windows?

Zelf gebruik ik al ruim 20 jaar (!) een Macintosh. Tot volle tevredenheid, hoewel ik:

 • sinds 3 jaar ook een Windows-laptop bezit
 • de nieuwe Apple-machine’s wel erg prijzig zijn geworden

Maar het gemak en gebruiksvriendelijkheid zijn onovertroffen.

Apple

De site van Macmiep behandelt uitgebreid alle mogelijkheden van een Apple. Zelf gebruik ik vaak het hoofdstuk ‘problemen’ als ik ergens zelf niet uitkom. Ook de pagina met links naar allerlei Apple-fora bezoek ik regelmatig.

Macmiep behandelt tot met Apple OSX 10.4 (ook wel ‘Tiger’ geheten). Over het nieuwste besturingssysteem 10.5 (‘Leopard’) heeft ze een betaalbaar boek geschreven. ‘Aan de slag met de Mac’ heeft al zijn 5e druk beleefd.
Er is ook een ander boek dat heel duidelijk de overstap van Windows naar Apple begeleidt.

Apple sucks?

Apple sucksEen monopolie-positie van een bedrijf is nooit goed. Ook niet als je Apple, Windows of Google heet. Dat geeft alleen maar arrogantie. Waarom Apple sucks dus.

Nu schrijf ik wel vaker over Apple. Soms over overstappen van Windows naar Apple en soms over dat ik geen nieuwe dure Apple koop maar een Windows. Ik heb een soort haat-liefde-verhouding met Apple. De vormgeving en usability zijn erg goed, alleen de prijs stoort mij. Het lijkt wel of ik ook moet betalen voor de naam Apple, en daar heb ik nogal wat moeite mee.

Apple

Doordat ik nogal wat affiliate-accounts heb lopen, ben ik eens gaan kijken welke partij Apple onder zich heeft. Dat bleek Tradedoubler te zijn:

Almachtig

Ik moest nogal wat vragen invullen voordat de Almachtige Arrogante Grootheid Apple kon beslissen of ik ik reseller mocht worden. Drie weken na het invullen van het aantal unieke bezoekers en mijn motivatie waarom ik Apple wil promoten, kreeg ik antwoord.

Om de kwaliteit van het programma te handhaven checkt Apple ieder kwartaal de aangesloten websites… [blablabla…]. Zoals u begrijpt laat Apple enkel websites aan haar gesloten programma toe welke een voor hen interessante toegevoegde waarde bieden in sales/clicks. Helaas komt uw website daar op dit moment niet voor in aanmerking.

Zo dat is dus duidelijk. Nou Apple, je kan de p.t op.

Ik mag niet zeggen dat je op onderstaande links mag klikken, dus dat doe ik ook niet! Maar ik moet toch ergens het geld vandaag halen voor een nieuwe Apple.

Dit mag wel…
Als je een goed boek wilt lezen over bv Ontdek de iPad,

of over het overstappen van Windows naar Apple

klik dan gerust op de links.

Voor mij kan Apple dus in de vuilnisbak…

P.S. Je mag reageren hoor, zolang je het maar netjes houdt.

29 gedachten over “Apple versus (vs) Windows | Waarom ik ben overgestapt”

 1. Je zou ook eens moeten kijken naar Linux en dan met namen Ubuntu.
  Een prima OS en nog eens gratis ook.

  Maar je hebt wel gelijk dat de prijs het niet opneemt tegen het verschil in specificaties.

 2. Hallo Rene,

  ach ja het is een ieder zijn goed recht om een systeem te gebruiken wat het best bij hem past. Maar is het nu puur om financiele redenen dat je geen Apple meer wil? Tenminste dat maak ik op uit jouw stukje.

  Sinds begin 2009 ben ik overgestapt van een PC naar een Mac. Ben er erg tevreden mee en alles werkt lekker intuitief en simpel. Als ik nog eens een Windows programma nodig heb start ik VMware of Parallels op. Verder vind ik het gebruiksgemak, design en vooral het gebrek aan vervelende malware en virussen zeker een plus punt. Plus dat het allemaal gewoon werkt.

  Veel plezier met je nieuwe computer!

 3. Fijn dat je blij bent met je keuze Rene. Maar een discussie of je nu wel of niet een Mac moet of wilt gebruiken wordt echt te omvangrijk voor een site als deze. Daarom samengevat:

  Ik ben ooit begonnen op een Atari, overgestapt op een pc (let wel: een pc is niet per definitie Windows, dan haal je echt twee zaken door elkaar; een pc is een apparaat, Windows is een besturingssysteem) en daarna ben ik overgestapt op Apple.

  Nu werk ik met een iMac, een pc met Windows7 een laptop met Ubuntu, iPad en een smartphone met Android. Het ene apparaat kocht ik vanwege de mogelijkheden, het andere vanwege de prijs en weer het andere omdat ik nieuwsgierig was en het geld in mijn zak brandde.

  Keuzes? Ja natuurlijk, ik heb gekozen op basis van functionaliteit, op basis van kosten en op basis van emotie. En nu, heb ik dat niet goed gedaan?

  1. Geert Timmermans

   Hoi Rene,

   Natuurlijk heb je dat goed gedaan.
   Per definitie is iedere keuze die jij maakt jouw keuze en daarom ook goed.

   Maar buiten dat ik denk dat ieder normaal denkend mens op deze manier zijn keuzes maakt.

   Groet,
   Geert

 4. Een Mac is natuurlijk erg sterk in grafisch werk, en voor tekstschrijvers zoals jij en ik is een iets tragere chip (voor hetzelfde geld) vaak voldoende. Toch heb ook ik weer voor de PC gekozen, maar vooral omdat de prijzen in Brazilië nog verder uiteen liggen.

  Voor IE hoef je trouwens al helemaal geen PC te kopen (zoals ik in mijn blogpost over testen voor verschillende browsers uitleg op webspertise.nl). Die kan je met gratis tools volledig emuleren.

  Oh, en for the sake of glorious old times: die floppies waren natuurlijk 5,25″ oftwel vijf-en-een-kwart 🙂

 5. Ik ben nou niet bepaald een Apple fan en heb niet eens een mac. Je argumenten vind ik echter niet heel sterk. Je betaald inderdaad een stuk meer voor een macbook dan voor een acer laptop bijvoorbeeld. Ik denk echter dat je een macbook eerder moet vergelijken met een Lenovo Thinkpad.

  Macbooks hebben een goede kwaliteit behuizing bijvoorbeeld en zijn daardoor een stuk duurzamer, net als de duurdere Thinkpads. Daarnaast zijn ze vaak mooier en ze (schijnen) gebruiksvriendelijker te werken dan Windows laptops.

  Als je een laptop koopt als desktop vervanger, dan kun je inderdaad prima een budget laptop kopen zoals een acer. Ik neem m’n laptop echter elke dag mee voor mijn studie, en dan wil je echt wel een stevig en betrouwbaar ding hebben.

 6. Als je vergelijkbare hardware wilt in je windows laptop als in je mac zit, dan verschilt de prijs meestal niet zoveel meer. Men neemt gewoon vaak genoegen met meer zooi.

 7. Zoals al meerdere mensen boven mij hebben geuit, lijkt jou grootste bezwaar tegen een Mac dus de prijs te zijn. Een Mac is niet voor iedereen weggelegd. Je betaalt meer, en krijgt voor die prijs (lijkt het) vooral mooie looks en het Apple tekentje op je computer. Maar er word in dit artikel amper gekeken naar de kosten die je uitspaart met een Mac (geen jaarlijks virusscanner abonnement, iWork voor 60 euro ipv Office voor 140 euro, etc) de langere levensduur (een Mac gaat veel langer mee dan een Windows PC zonder professioneel onderhoud) en het feit dat een Mac efficiënter om gaat met de systeem resources.

  Je zou mij een Apple fanboy kunnen noemen, maar ik kijk objectief naar alle mogelijkheden. Ik ben een webdesigner, en dan werkt een Mac gewoon fijner. Zou je dezelfde hardware als in een Mac zit in een Windows PC stoppen zou het lang niet zo goed presteren. Ik heb mijn iMac nu bijna een jaar, en ik heb in ndat jaar maar een enkele crash gehad (door eigen toedoen ook nog). De Acer laptop van 2000 euro die ik hiervoor had liep geregeld vast, presteerde lang niet zo goed als de informatie van Acer zou doen verwachten en ik kon na een jaar een nieuwe accu kopen omdat die vanaf het begin al kuren had. Maarja, een accu valt uiteraard niet onder de standaard garantie.

  Kort samengevat, ik kies voor Apple wegens de prestaties en het gebruiksgemak. Een Apple werkt gewoon, je hebt amper onderhoud en ziet er ook nog eens mooi uit. Als je daar iets meer voor betaald, zo zij het.

 8. Ik heb mn macbook nu 2,5 jaar en hij werkt nog steeds super. Ik had daarvoor altijd Dell laptops, die waren binnen een jaar helemaal op. Kijk dus niet alleen naar de aanschafprijs

 9. Ik ben het niet volledig eens dat je betere prestaties hebt met een Apple.

  Een windows pc gebruikt de zelfde elektronica als een appel pc (intel prossecor) navida grafische kaart enz ..
  Ze gebruiken dezelfde onderdelen , ik kan een windows pc samen stellen met de zelfde of beteren onderdelen.
  Mijn pc heeft nu een i7 prossesor van Intel , een gtx 460 grafische kaart en 8 gb ram geheugen , en TB (1000 gb) opslag. Voor maar 850 euro! Daar kan Apple echt niet tegenop.

  1. Het gaat ook om de software. OSX van Apple loopt gewoon lekkerder en gaat beter met de beschikbare rekenkracht om.

   Ik heb zelf een iMac met een quad core 3,2 Ghz i5 processor, 12GB RAM en een ATI Radeon HD 5670 met 512 MB, werkt perfect. Daarbij is hij al bijna 2 jaar oud, wil die wel eens tegenover jou pc zetten over 2 jaar (zonder ooit het OS te hebben herinstalleert).

 10. Helemaal mee eens. Ook ik was ooit een groot Apple-fan. Maar het is me nu allemaal net iets over de top.
  Prijsverschil was er altijd al, en een Apple was dat waard. Sinds de iPhone heeft Apple een grotere naam en zijn de prijzen nog meer gestegen… Kocht je een aantal jaar geleden een iMac dan was je al een paar honderd euro meer kwijt dan een zelfde soort Windows-machine. Momenteel is dat zelfs nog (fors) meer geworden. Nee, ik ben gek op Apple, gebruik nog steeds een mooie iMac, die vast en zeker ook stabieler en mooier is dan welke Windows-machine dan ook, maar mijn volgende computer gaat toch weer Windows worden. Mits Apple weer met 2 benen op de grond komt te staan. Iets duurder mag best voor een bepaalde kwaliteit maar dit gaat bijna lachwekkend worden, de normale consument zal dit afstraffen, en Apple zal dit binnen niet al te lange tijd gaan voelen, mits men met 2 benen terug komt op aarde.

 11. Hey , ik ben aan het twijfelen om in de plaats van een nieuwe windows laptop een apple te nemen. Het is wel veel geld maar misschien is het dat waard. ik heb een vriendin op school die een mac heeft en ze zegt dat alles professioneler is enzo.. Is dat zo?
  Ik zit op school in het middelbaar dus het is wel nodig dat alle programma’s erop werken, zoals microsoft word enzo… Iemand tips?

  1. Niet alle programmas werken, er zijn wel bijna altijd alternatieven beschikbaar. Word, Excel enz werken gewoon maar je hebt een speciale Mac versie nodig. Als je met specifieke programmas moet werken zoals bijv. AutoCAD dan zou eerst goed informeren of die programma’s beschikbaar zijn of dat er alternatieven beschikbaar zijn.

   Met een apple heb je gewoon een hele stabiele computer die veel minder crasht of problemen heeft. De levensduur is ook een stuk langer en ze behouden meer waarde dan een windows laptop (die na 2-3 jaar geen tientje meer waard is).

 12. Ik wil helemaal geen computer die 5 of 6 jaren of langer mee gaat. Technologische ontwikkelen gaan daar echt veel te snel voor. Ik koop om de 2 jaar een nieuwe snelle laptop en maak iemand blij met mijn oude………

 13. Mijn zoon begon met een HBO ICT opleiding en moest door een laptop met speciale specs voor aanschaffen.
  Deze laptop is duurder dan een Macbook pro. Het punt is dat Apple geen goedkope componenten gebruikt en dat merk je in de prijs. Windows is alleen een besturingssysteem. De computer kan van heel veel verschillende fabrikanten afkomen. Deze kunnen dan kiezen om de computer met zo goedkoop mogelijke componenten te maken met een concurerende, relatief lage prijs, of, kwaliteit te leveren met de daarbij horende, hogere prijs. In het laatste geval betaal je makkelijk hetzelfde voor een Pc als voor een Mac.
  Vorige week heb ik mijn “dure Imac 21,5inch 2011” verkocht voor €550,-. Probeer maar eens een 7 jaar oude Pc te verkopen.
  Volgens de door jou gehanteerde argumenten heb je waarschijnlijk je luxe auto ook de deur uitgedaan en vervangen door een Lada. Immers goedkoper.
  Ik ben zelf gecertificeerd voor Windows (MCSE) en voor Apple (ASP) en merk dat de PC de goudmijn is voor mij. Die dingen zijn constant kapot of van slag af, besmet met virussen, etc. Terwijl ik voor mijn Apple klanten eigenlijk zelden hoef op te draven. Niet voor niets rekenen IT bedrijven soms wel twee maal de aanschafwaarde van de Pc’s, per jaar, voor beheerkosten. Bedrijven betalen dat omdat ze afhankelijk zijn van de continuiteit van hun computers.
  Dat Apple duurder zou zijn is dus eigenlijk te kort door de bocht.
  Verder raad ik iedereen aan om gewoon een Pc te kopen als je dat wil en prettig vind. Nieuwe klandizie is altijd welkom.

 14. Nooit meer een product van apple!!!!
  Een bedrijf dat zijn gebruikers oplegt van wat ze zien of niet. of iets werkt of niet. of je verder kan updaten of niet dat gaat helemaal niet.
  Wat mij betreft wordt apple van de markt gehaald als infrieur product.

 15. Ik heb voorheen altijd een windows PC gebruikt, altijd al sinds windows 3.1. jaar 1992 ergens
  De huidige laatste pc een zelfbouw, leuk zoiets. Maar op een gegeven moment zit je met updates van windows die telkens weer een driver overschrijft, maakt niet uit voor welke hardware. Toen over naar Ubuntu, wat een gehannes, zelfde verhaal, printer driver, GPU driver, telkens overschreven instellingen. Uren kloten om de boel weer aan het lopen te krijgen met 4 beeldschermen. Een Laptop van HP TM2000 werd na een windows 7 update gewoon waardeloos omdat de dual GPU niet meer werd ondersteund. En daar sta je dan in 2014 met je 1100 Euro laptop van 2010. Tuurlijk, oud beestje toen, maar dan nog. Voelt wel waardeloos dat HP en Windows het dan niet meer ondersteunen.

  Na jaren eindelijk een volle spaarpot, en dan na 28 jaar vreemd gegaan en de gok gewaagt met een Macbook Air i7 intel 16gb werkgeheugen en 256gb ssd, Chroma eGPU en 4 Beeldschermen. Het beste wat ik mijzelf ook heb aangeschaft, wat een genot, het werkt gewoon, zelfs na de updates.
  Nee nee geen spijt ervan niet te hebben gewacht op de m1.

  Standby ofwel sleepmodus, het werkt nu wunderbar. Zelfs het aan en afkoppelen van de eGPU gaat telkens van een leien dakje. Schermen staan goed, instellingen blijven zoals ze waren. Bij windows tja, helaas had ik daar geen goede ervaringen bij. Nu maar zien of de 1559,76 euro ex btw lang genoeg dienst doet.

  Tuurlijk, ik mis programma’s die ik op windows wel had en ik moet zeggen, bij de aanschaf van macos houd het niet op met de euronen. De goede programma’s kosten ook hier gewoon centen, minder freeware heb ik de indruk. WinSCP bijv. mis ik wel. Heerlijk soepel werkend programma… nu Forklift als favo.

  Wil je windows, koop windows.
  Wil je macos, koop macos.
  Ieder zijn eigen ervaring, en als tijd en plaats bepaald dan kies je 1 van de 10….

  Sinds 17 juli jl. heb ik de windows pc nog 1 keer aangehad en benaderd via teamviewer, om een technische tekening kort te veranderen met sPlan.

  Het werkt gewoon écht en is een genot om mee te werken.

 16. MacMiep hiero! Krijg nog iedere maand bezoekers via jou Rene!

  Heb de website naast Nederlands en Engels nu ook in het Duitsch (beta)!

  grtz,
  Rina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 17 =

We gebruiken analytische cookies en sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze Cookieverklaring. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten