Steeds vaker krijg ik op internet artikelen onder ogen die zijn geschreven en gepubliceerd met artikel spinner software. Het enige doel is SEO, namelijk met de oorspronkelijke website hoger in Google te komen.
Het schijnt soms goed te werken, maar kijk wel uit. Het risico dat je je wel met black-hat-technieken bezighoudt, is levensgroot aanwezig.
Wat is artikel spinner?
De Engelse term is ‘article spinning’. In Amerika schijnt het onder SEO-bedrijven een veelgebruikte manier te zijn om websites hoger in de rankings te krijgen.
Het is een manier om snel verschillende unieke artikelen te schrijven die allemaal worden gepubliceerd op verschillende website’s.
Hoe werkt artikel spinner?
Je schrijft eerst een uniek artikel. In de tekst geef de bepaalde woorden aan die eventueel vervangen kunnen worden door een vooraf vastgesteld rijtje synoniemen. Des te meer van dat soort rijtjes met synoniemen hebt, des te meer unieke artikelen je kunt schrijven. Want de software vervangt jouw woord in een volgend artikel door een synoniem zodat er een uniek artikel ontstaat.
Nederland
Ook in Nederland zijn er schreeuwerige website’s actief die deze software verkopen. Ook heb je een gratis WordPress-plugin zodat je het op je WordPress-site gratis kunt proberen. Alleen het nadeel is dat je in het Nederlandse taalgebied maar een handjevol websites hebt waar je je artikelen kunt plaatsen. Ik zal in de volgende blogpost een rijtje Nederlandstalige artikel directories zetten, maar veel meer dan een tiental zijn er niet.
Het grote effect dat je in het Engelstalige taalgebied hebt, mis je dus hier.
Duplicate content
Het grote gevaar is natuurlijk dat je duplicate content creeërt. Hoewel het allemaal unieke artikelen zijn, is het verschil natuurlijk miniem. Het wachten is dat Google zo slim wordt en kan herkennen dat de artikelen eigenlijk hetzelfde zijn.
Is Artikel Spinner legaal
Ja en nee. Het ligt er helemaal aan hoe je het gebruikt. Dit soort dingen moet je dus nooit doen en leidt al heel snel tot een penalty van Google:
- Gebruik een bestaand artikel dat al is gepubliceerd op internet
- Maak een site met alleen maar gespinde artikelen met backlinks
Gevaar!!!
Mocht je toch aan artikel spinning willen doen om er beter uit te springen voor je SEO, kijk dan heel goed uit! Het risico op duplicate content is namelijk heel groot, net zoals de kans dat je linken krijgt van site’s die je helemaal niet wilt hebben. Lees ook de reacties op dit artikel even want de grote jongens op SEO-gebied (dankje Dave en Jeroen) waarschuwen dat je echt moet weten wat je doet… En dan nog is het gevaar groot.
P.S. Als mensen dit artikel willen gaan spinnen; het is beveiligd met Copyscape…
Bronnen:
peterhoggan.hubpages.com/hub/Article-Spinning-or-Article-Sinning
Google spinner
Google heeft ook een leuke spinner bedacht op wheelofnames.com, maar dat is om random een naam te kiezen uit een aantal die je zelf hebt toegevoegd.
Speel het hieronder:
Ik snap niet dat je met jouw doelgroep nog ruimte overlaat voor lezers om te denken dat article spinining een te overwegen optie is. Article spining zou NOOIT een onderdeel moeten zijn van een SEO strategie voor de lange termijn. Je kunt je tijd en energie echt veel beter investeren in andere zaken. En niet om de redenen die jij noemt maar omdat het simpelweg niet genoeg oplevert en je het risico loopt dat je je site associeert met ‘bad neighborhoods’ en lage kwaliteit links.
Dus de boodschap moet niet zijn ‘kijk uit’, maar ‘kijk verder’.
@Jeroen, de reden dat ik iets voorzichtiger ben in mijn conclusie is dat ik heb gezien dat een Nederlandse site met honderden nieuwe Amerikaanse directorie- en article-linken in een paar maanden tijd steeg naar de top-5 van een competatieve zoekterm. Voorheen stond de site op 20-25 in google.nl.
Nee, ik ga niet zeggen welke.
Zoals Jeroen zegt, niet echt iets om mee aan de slag te gaan maar aan de andere kant, zoals je aangeeft..die troep werkt nog altijd zolang je er maar genoeg kan van verzamelen..
G’s algoritme is nu eenmaal gebas. op links en er zal daar niet gelijk verandering in komen.
Kwestie van keuzes maken :
1. ik ga tijd in die troep stoppen , 1000 links versieren en mogelijk beter gaan ranken (ook de kans lopen dat je op een dag valt als een steen)
2. ik ga die 10h tijd stoppen in het zoeken van 2 goede partners waar ik niet alleen een link kan krijgen maar ook een ‘relatie’ erbij heb , mijn autoriteit in de markt kan opfokken (en toegang krijgen tot een compleet nieuw publiek) , verkeer en ook conversies binnen haal.. In plaats van een linkpartner krijg ik er misschien een biz partner bij 🙂
Dave
@Dave, dat verduidelijkt het. Het werkt (nog altijd) voor Google, je rankings stijgen (tijdelijk?), maar je hebt veel meer aan bezoekers die converteren.
Ook het crappy werk kan soms converteren. Als je nu op plaats 10 staat en je haalt 3 conversies, dan is de kans groot dat wanneer je op 1-2 komt , niet alleen je verkeer de hoogte ingaat maar ook je conversies..
Ik ken sites die al jaren bovenaan staan met door met dergelijke manieren te werken maar… ze gebruiken het slechts als 1 onderdeel van hun linkbuilding campagne. Als 80% van je links van crappy bronnen komt loop je een risico. Maar de slimme onder die gasten zorgen ervoor dat die crappy links slechts 20% bedragen en de overige 80% bestaat uit ok dingen 🙂
Het is wel net die 20% crappy links die ervoor zorgt dat ze goed gaan scoren..
Maar we zien toch dat social/mond op mond meer en meer gaat zorgen voor de converies en daar werk je natuurlijk niet aan met die crappy links 😉
Niet mijn manier van werken maar als je in comp. markten vertoeft waar veel geld in rond gaat kan ik wel begrijpen dat sommige bedrijven zich wagen aan dergelijke praktijken…
Dave
@Dave Ik ben het met je eens dat het best kan werken. Maar laat dat maar doen door de mensen die echt weten waar ze mee bezig zijn en die al een goede basis hebben gelegd. Ik denk niet dat dat de doelgroep van dit blog is. En ik denk dus dat je dat hier helemaal niet moet adviseren.
@jeroen, was zeker geen advies 🙂 en zelfs aan iemand die weet hoe het in elkaar zit zou ik het nog niet adviseren …
Ik denk dat in de praktijk de “pakkans” door Google niet zo heel groot is. Misschien zelfs heel erg klein. Maar ALS je eenmaal wordt gepakt hierop door Google is je site natuurlijk kansloos verloren in de zoekresultaten. Reden genoeg om het niet te doen.
Artikel spinners helpen degenlijk wel! Ik gebruik ze wekelijks voor mijn niche sites en doe dit al jaren, scheelt gewoon een hoop werk! Ook kom ik hier een hoop fabels tegen als het gaat om “Duplicaten”. Het enige waar je voor moet oppassen is dat je geen duplicaat artikel op dezelfde website plaatst. Dan wordt je pas gestraft! Persberichten worden ook letterlijk overgenomen, maar ik zie de PR van de nieuwssites niet omlaag gaan, of wel??
@Eric, fijn dat je hier reageert. Jij bent toch van die ‘
schreeuwerige website‘?Er is hier niemand die beweert dat artikel spinning niet werkt. Het werkt juist wel, alleen dan moet je als onderdeel van je totale linkbuilding doen.
Verder zijn de risico’s en nadelen nogal groot.
Is de Eric hierboven toevallig één van de makers van de schreeuwerige Artikel Tornado [sic]? Ik heb geen grote bezwaren tegen het gebruik van ‘gespinde’ artikelen; ze belanden immers op sites die niemand voor zijn plezier bezoekt. De Nederlandse taal leent zich wel veel minder voor het spinnen dan het Engels, waardoor je bij dat soort software toch heel veel met de hand synoniemen en alternatieven moet invoeren.
Zoals hierboven vermeld zou ook ik ‘article marketing’ alleen gebruiken in combinatie met andere linkbuilding-strategieën. Google is nu de betaalde blognetwerken aan het neerhalen en het lijkt me een kwestie van tijd voordat de artikelenwebsites aan de beurt zijn. Maar waarom zou je het niet proberen zolang het werkt?
Als ik deze discussie goed begrijp, is artikelspinning dus de perfecte manier om je concurrent uit Google te halen. Schrijf een artikel met hun naam erin en links naar hun site en het is wachten op de penalty van Google.
Dat zou toch banaal zijn?
Maar eigenlijk is het toch raar. Als je goede content hebt en je wilt meer mensen daar van kunnen profiteren, kan je niet hetzelfde artikel toevoegen aan meerdere directories want dan krijg je weer op je kop van google.
Stel je hebt een geneesmiddel voor een ziekte, schrijft er een mooi artikel over zodat mensen het kunnen lezen. Je weet veel mensen hebben er last van, dus je wilt dat die mensen het ook lezen dus je voegt het toe op meerdere sites. Maar dat mag niet terwijl je imo wel goede info bijdraagt aan het web.
Dus met artikel spinning kan je er wel weer voor zorgen dat die mensen het ‘kunnen’ lezen zonder dat alles uit de lucht gehaald word.
Dus wat wilt google nu? Ik dacht goede content dus laat het verspreiden. Traceer waar het, het eerste gepost is en geef aan de andere artikels minder waarde ofzoiets.
Ook wat David zegt zo kan je ook de concurrent naaien.
Heel interessant allemaal. Als je de tool niet ‘uitbuit’ denk ik dat het kan helpen om net iets hoger te komen waardoor je toch meer bezoekers krijgt?! Maar inderdaad als je de conccurent op deze manier wil ‘naaien’?! lijkt me toch heel onwaarschijnlijk dat je collega dan geschraft wordt?
Iemand een idee hoe Google kan weten wie wat publiceerd?
@Rob, Google rekent die links van artikel-tornado en dergelijke gewoon niet meer mee in het bepalen van de rankings. Het gaat dan dus veel meer om relevante en kwalitatieve links.
persoonlijk vind ik het toevoegen aan de diverse sites’s in 1 keer iets wat voor mij zou werken. Heb diverse artikelen (zelf geschreven) maar het op diverse sites zetten (automatisch) is iets wat ik graag zou willen uitbesteden.
@Rob, waarom zet je al die goede artikelen dan niet op je eigen site? Dat heeft het meeste SEO=effect, ook voor de long tail.
Interessante discussie. Voor zover ik het begrijp kun je dus dezelfde artikelen (zoals in het genoemde voorbeeld over persberichten’) ongestraft op meerdere sites plaatsen, maar zijn de spinners (zoals de ‘omstreden’ Tornado) af te raden, terwijl die juist zorgen voor een – significant, weliswaar – verschil.
Ik heb zelf echter ervaren dat een teveel van gekopieerde artikelen wel werkt, mits ook de rest aan de SEO goed is. Dan zou je dus zeggen dat die nieuwssites SEO-technisch zo goed in elkaar steken, dat dubbele content wordt geaccepteerd.
Dat lijkt mij althans een logische conclusie. Als overduidelijk is dat je alleen schrijft, kopieert en linkt om te scoren, keert het zich tegen je. SEO bestaat voor een groot deel uit tekst, maar er is uiteraard nog veel meer.
Zover ik weet bestaat er helemaal geen duplicate content penalty, wat heel veel mensen denken. Volgens mij geeft google er gewoon geen waarde aan maar je wordt er niet door gestraft dus geen minpunten. Maar je kan wel zo je backlinks en je artikelen verspreiden.
Dag Bas,
Er bestaat wel zeker een penalty voor duplicate content…als je het maar agressief genoeg gebruikt, ga maar eens een volledige website met artikelen kopieren en online zetten… ik verzeker je dat je met de juiste linkbuild strategie ook nog redelijk wat traffic kunt genereren, maar na een aantal dagen kun je je domeinnaam vaarwel zeggen 🙂
@Bas, behalve voor eventuele traffic (wat ik betwijfel) heeft het dus geen enkele waarde uit SEO-oogpunt.
Natuurlijk wel, behalve als hij ze niet als unieke content ziet. Maar zolang je zorgt dat ze niet teveel op elkaar lijken (door spinning), krijg je er toch gewoon waarde van. Moet hier wel bij zeggen dat ik het nog nooit heb gebruikt en dus niks weet over het effect ervan, maar het lijkt me vrij aannemelijk dat het wel positief kan zijn op SEO gebied.
@Bas, ik heb het dus wel uitgebreid getest en na de Google Pinguin-update is de waarde van die linken genivelleerd.
Dat komt omdat:
a. Google sites met dat soort content geen waarde meer toekent
b. de artikelen op die site niet relevant zijn omdat je dan met je artikel tussen allerlei onzin-artikelen staat die niets met jouw artikel te maken hebben.
Niet doen dus!
zo wat is nu de conclusie, wel gebruiken maar er terughoudend mee zijn.
zeer zeker niet als hoofdzaak doen.
zit ik hier mee goed want ik wilde articel spinner gaan gebruiken om mijn eigen teksten te gaan spinnen
Je hebt dit allemaal gelezen en denk er nog steeds serieus over na? Lekker doen dan, kan jou het schelen…
@Rene, maar dus heeft het ook geen zin om nieuwe artikelen te schrijven voor artikel websites door punt b?
Als je niet weet wat je doet, schrijf dan sterke artikelen op je eigen website. Dat levert veel betere linken op dan met artikel spinning.
En trouwens, sinds enkele updates van Google kan artikel spinning zelfs een nadelig effect op je rankings hebben. Begin er dus niet aan!!!!!
Bedankt voor de informatie, kan er veel mee. Ga dus geen spinner gebruiken.
met vriendelijke groet
Jotinc
De laatste toevoeging aan de discussie is al even geleden, maar toch nog even een toevoeging.
Er wordt (of ik heb er overheen gelezen) geen antwoord gegeven op de opmerking van David en Bas: Als Article Spinning een risico geeft dat je uit de zoekresultaten verdwijnt, dan kun je dus met Article Spinning je concurrent uit de zoekresultaten halen?
Dat zou bizar zijn en ik geloof ook niet dat Google dat ooit zou doen.
Heeft iemand hier een idee over?
@Matthijs, het gebruiken van artikel spinning-achtige sites heeft gewoon geen enkele functie.
Beste Mathijs,
Je moet niet onderschatten wat google inderdaad over jou identiteit weet. Alle Black Hat SEO optimalisaties zijn verweven met juist deze identiteit te verdoezelen als VPS, SEO Hosting met meerdere c-class, Proxies etc etc. Dus wil je je concurrenten op deze manier ten laste zijn zal het mij niet verbazen als je hiervoor zelf voor gestraft wordt. Tenminste ik hoop dit wel. Verder is er volgens mij inderdaad geen bezwaar voor google voor wat betreft duplicate content. Sterker nog wij hebben onlangs gemerkt dat het zelfs in je voordeel kan werken als je artikel een aantal keer op internet is verspreid en dan wel zonder “spinnig”. Voor wat betreft de commerciële activiteiten en mooie beloften voor gesloten linkfarms e.d. zou ik zeggen trap er inderdaad niet in want Google gaat dit tussen nu en een jaar aanpakken. (Matt Cutt heeft al iets dergelijks geroepen) Gewoon goede artikelen met minimaal 500 woorden regelmatig op je site plaatsen en je wordt enorm door google gewaardeerd. En maak een social media integratie met altijd eerst Google+ want hier staat ook veel te gebeuren op SEO gebied.
Groet,
Robert-Jan
@ Robert-Jan
Ik ben me sinds kort aan het verdiepen in Internet Marketing en allerlei aspecten van SEO. Vandaar dat ik nu pas dit verouderde artikel over Artikel spinnen lees.
Jouw opmerking over Google+ is inderdaad om rekening mee te houden. Op een aantal sites staan goede SEO Infographics. In één ervan staat dat Google+ met dezelfde % stijging in 2013 in 2016 de FB likes voorbij gaat.
Bekijk het gewoon van Googles kant. Op het moment dat jij in een filter beland doordat je betrapt wordt op het teveel plaatsen van artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan en op elkaar lijken en met backlinks naar jouw site dan ben je de pineut, want probeer maar eens van die penalty af te komen dat is nog niet zo makkelijk. Meestal kan je dan beter af om helemaal opnieuw te beginnen.
Het kan wel een methode zijn zijn om snel te scoren maar voor op de lange termijn en voor een serieuze business is dit natuurlijk geen optie. Daarnaast kun je natuurlijk nooit veel artikelen posten uit een gespint artikel als je onder de radar wilt vliegen en is het spinnen van artikelen tijdrovend en kan je je tijd beter investeren in het creeren van originele content over verschillende onderwerpen.
Gr. Wouter
Artikel spinning kan je wel doen, maar dan moet je wel weten wat je doet!!!!!
Zo dat je weet welke woorden je wilt spinnen, en hoe je die tekst moet verwerken, zo al met al is het niet zo als ze zeggen dat je er zo mee klaar bent.
het blijft veel werk, maar het voordeel is dat je meerdere artikelen op het zelfde moment hebt.
Mijn advies zou zijn, ga het eerst is met gewone tekst proberen en als je dat een beetje door hebt hoe alles werkt.
Ga dan beginnen met te experimenteren met spinnen.
oh en doe dat niet op je eigen site als het fout gaat is echt alles voor niets, gebruik een dummy site dan krijg je er vanzelf lol in.
Hoi Ruud,
Wat bedoel je precies met goede spinning?
Html opmaak, lexicalisering, gebruik synoniemen e.d.. Ik heb er wel eens mee geexperimenteerd maar naar verloop van tijd blijkt dit toch niet zo effectief te zijn. Je krijgt hierdoor nl. een wat gebrekkige zinsopbouw.
Hoe pak jij dit dan aan? Tipje van de sluier…
Groet,
RJ
Beste Rene ik vond deze gartis Artikel Spinner, als je bekijkt wat het je kan opleveren. De makers van Artikel Spinner zijn er zelfs zo van overtuigd dat de software jou meer gaat opleveren dan je verwacht. Daarom krijg je zelfs in eerste instantie kosteloos toegang tot het product! Vind jij het niks, of werkt het niet voor jou, dan loop je geen risico.
Het is een zeer interessant artikel. Zelf zou ik het gewoon niet gebruiken. Het is misschien wel veel makkelijker om meerdere artikelen te schrijven maar steek er gewoon een beetje moeite in. Zo verklein je de kans op een penalty en blijf je ook lekker bezig toch. Het is ook nog eens goed voor je hersenen om te blijven denken!
Mooie uitleg, maar ik vind al deze online toch maar redelijk zwak. Ken je een betaalbaar alternatief?