Zondagnacht heb ik niet voor de deur van de Apple-winkel gelegen, toch heb ik de biografie Steve Jobs al in huis. Ik heb die namelijk direct aangeschaft.
De enige geautoriseerde en volledige biografie van Steve Jobs. Walter Isaacson heeft de afgelopen drie jaar exclusieve en unieke gesprekken voerde met Jobs, zijn familie en vrienden.
Details
De saillante details over de ruzie’s die Jobs uitvocht met het Apple-concern, Bill Gates (Microsoft) en Eric Schmidt (Google) zijn al breed uitgemeten op internet. Mij trok vooral de mens Steve Jobs aan. Daar schreef ik ook al over direct na zijn overlijden.
Biografie Steve Jobs
Ik ben naar andere zaken op zoek gegaan in deze biografie. Steve Jobs was namelijk niet bepaald een aardig mens. Dat wilde hij ook niet zijn. Toch heeft hij een grote schare fans opgebouwd en een groot concern. Dit boek van zo’n 700 pagina’s behandelt ook veel zaken die een beeld schetsen van de mens Steve Jobs.
Dochter Steve Jobs
Zo is er het verhaal van zijn buitenechtelijke dochter Lisa te lezen. Die weigerde Jobs aanvankelijk te erkennen, zelfs na een positieve vaderschapstest. Wel noemde hij later een Apple-project naar zijn dochter.
Barack Obama
Ook de ontmoeting met president Obama is een boeiend verhaal. In de biografie staat dat aanvankelijk Steve Jobs weigerde hem te ontmoeten omdat Obama hem niet persoonlijk had benaderd. Toen de ontmoeting toch plaatsvond, kreeg de president ervan langs omdat in Amerika veel te weinig goede technici zijn te vinden.
Biograaf
De schrijver van het boek is biograaf Walter Isaacson. Hij kreeg alle vrijheid om met familie, vrienden en collega’s van Steve Jobs te praten. Hij wilde het ook niet vooraf lezen. Een opmerkelijk feit voor iemand die alles onder controle wilde hebben. Bekijk maar eens het interview met Isaacson.
Meditatie
In de jaren zeventig heeft Steven Jobs een reis naar India gemaakt. Nog steeds gaan fans diezelfde reis maken. Verder hield Jobs van meditatie, rust en eenvoud. Geheel in stijl met zijn Apple-producten leefde hij in een huis zonder opsmuk, toeters en bellen.
Details
Als je meer van dit soort details wilt lezen, schaf dan net als mij de biografie aan. Ik kan het je zeker aanraden.
Het nieuws dat Steve Jobs (1955-2011) was overleden, beheerst nog steeds mijn dagen. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat zijn boek. Steve Jobs was namelijk een bijzonder mens.
Enkele opmerkelijke zaken die mij zijn opgevallen:
Gewoon op een Mac
Mijn loopbaan ben ik ooit begonnen op een Macintosh 128 (ik schreef al ruim een jaar geleden een blogpost waarom mijn Apple de deur uitgaat). Ik vond het vanzelfsprekend dat de computer werkte zoals de Apple Macintosh dat deed. Snel opstarten, gebruiksvriendelijk en (vrijwel) nooit storingen. Later nam ik een iMac, maar die begaf het na lange tijd toch echt wel.
Freaks
In Oost-Groningen, waar ik eind jaren negentig (van de vorige eeuw) woonde leerde ik MacMiep kennen. Zij was, wat je noemt, een Apple-freak. Ze begon al te glimmen als de computer bij het opstarten haar begroette met ‘Welkom’. Ze heeft me bij veel dingen op Apple-gebied geholpen. Dankje Rina! (die dezer dagen treurt -ook op haar website-)
Afgod
Wat opviel was dat zij niet de enige freak was. Mensen die destijds een Apple gebruikten, waren een beetje ‘weirdy’. Verder geloofde zij zo in Apple, en hun topman Steve Jobs, dat het wel een afgod leek. De artikelen vandaag op Marketingfacts (Jobs bereikt goddelijke status) en De Volkskrant (De Heilige Steve Jobs) kan ik dan ook beamen.
Records
Over de verdiensten van Steve Jobs voor Apple en daarmee voor heel veel mensen is al genoeg gepubliceerd. Het is dus niet zo vreemd dat alle internetrecords (tot op heden) gisteren zijn gebroken.
Agressieve vorm van kanker overwinnen
Wat ik veel interessanter vind is de mens Steve Jobs. In 2003 werd bij hem alvleesklierkanker geconstateerd en hij zou nog maar een half jaar te leven hebben. In 2009 onderging hij echter een levertransplantatie en daarna bleef hij nog steeds Apple leiden. De deskundigen staan voor een raadsel, waarom Jobs zolang nog bleef leven met zo’n agressieve vorm van kanker die nauwelijks te genezen valt. Ik denk dat die man zo’n ontzettende levenslust had, dat hij daardoor de ziekte jarenlang kon overwinnen.
Jobs over leven en dood
In zijn beroemde speech op de Stanford University in 2005 geeft hij openheid van zaken over leven en dood. Hij zegt:
“Mezelf eraan herinneren dat ik binnenkort dood ben, is het belangrijkste gereedschap dat me helpt om de grote keuzes in het leven te maken. (…) Jezelf herinneren dat je dood gaat is de beste manier die ik ken om niet in de val te trappen van denken dat je iets te verliezen hebt. Je bent al naakt. Er is geen reden om niet je hart te volgen.”
En waarom zouden wij dat als gewone stervelingen, die geen heldenstatus bij leven hebben bereikt, niet doen?
Boek Steve Jobs
Ik ben zelf heel erg benieuwd naar de biografie over Steve Jobs. Die verschijnt eind oktober, maar ik heb hem al gereserveerd! Het boek Steve Jobs schijnt nu al een bestseller te zijn, nog voordat het officieel is uitgekomen. De opmerkelijke feiten die in het boek Steve Jobs staan, zijn onder meer:
- Jobs wilde Android kapot maken
- zijn ongecontroleerde woedebuien
- de piratenvlag op het gebouw van het Macintosh-project
- het verhaal van zijn dochter Lisa, die hij lang weigerde te erkennen, zelfs na een positieve vaderschapstest
- zijn voorkeur voor alternatieve geneeswijzen
- etc.
Lees daarom direct zijn autobiografie, waar hij zelf aan heeft meegewerkt.
Cartoon
Op de voorpagina van De Volkskrant verscheen vrijdag een prachtige cartoon van Jos Collignon waarbij Steve Jobs ‘boven’ aankomt. De geniale term “Steve Jobs, iGod” verwijst naar een artikel verderop in de krant. Jos Collignon heeft mij toestemming verleend om deze geweldige cartoon op mijn site te zetten:
Opmerkelijk
Tot slot een opmerkelijk filmpje uit Taiwan. Daarin verschijnt Jobs aan de hemelpoort en mag naar binnen. Het is nu al een grote hit op YouTube.
En zo zijn er nog veel veel opmerkelijke zaken over Steve Jobs.