Bloggen prima, maar wel op eigen domein

bloggenHet artikel over mijn beste SEO-advies Begin met Bloggen heeft veel positieve reacties opgeleverd. Maar er kwam ook een belangrijke vraag. Of eigenlijk twee. Hieronder probeer ik ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Vraag 1:

Waar moet het blog staan? Op blog.domeinnaam.nl of op www.domeinnaam.nl/blog?

In zijn algemeenheid kun je stellen dat de tweede optie, dus www.domeinnaam.nl/blog, het beste is. In vaktaal wordt dat een subfolder genoemd. Als je je blog hebt staan voor domeinnaam.nl heet dat een subdomein.

De belangrijkste reden dat een subfolder beter is dan een subdomein is dat Google een subdomein ziet als een aparte website. Dat betekent dat dus dat je een apart linkbuilding-traject voor dat subdomein moet opbouwen. Als je je blog in een subfolder zet, profiteer je juist van het vertrouwen van de site dat in de loop der tijd is opgebouwd. Ook als andere websites naar een blogartikel gaan linken, heeft je hele website daar profijt van.

Als je pas met een website begint, is een subfolder eveneens te prefereren omdat je anders twee linkbuilding-trajecten moet starten.

Alleen als je meerdere resultaten in Google wilt laten zien als op jouw keyword wordt gezocht, zou je kunnen overwegen het op een subdomein te zetten. Maar zoals gezegd zitten daar nogal wat haken en ogen aan.

Ook Rand Fishkin beveelt sterk aan je blog niet op een subdomein te zetten:

Vraag 2:

Moet het blog op mijn eigen site staan of juist elders?

Dat is inderdaad een goede vraag. Het ligt eraan wat je doel van het blog is is. Als je voor het SEO-advies gaat waarover ik een tijdje terug blogde, is de eigen site natuurlijk het beste. Alle voordelen worden daarin al genoemd. 😉

Maar als je het te doen is om linken te maken naar je eigen site, of dat je op een ander blog je specialisme wilt laten zien, kun je dat ook heel goed op andere sites doen:
a.    schrijf bijvoorbeeld gastblogs op sites die al veel reputatie hebben opgebouwd.
b.    Maak gratis blogs aan op sites als bloggen.be, bloggers.nl of blogeiland.nl en schrijf daar artikelen die je met de juiste hyperlinks laat doorverwijzen naar je eigen site.

Conclusie
Het beste is dus om een (WordPress-)blog te zetten op je eigen site in een subfolder. Daarnaast kun je af en toe optreden als gastblogger op andere site om zo te ook elders je expertise te tonen.

2 gedachten over “Bloggen prima, maar wel op eigen domein”

  1. Vergeet ook niet het belang van content bij jezelf houden; zelfs al is SEO/scoren in google niet belangrijk voor je, je wil natuurlijk wel de controle zelf houden.

    Het risico dat een platform in populariteit daalt heeft een direct verband met je blog, als je het op dat platform voert; Hyves verliest nog steeds gebruikers, MySpace is op sterven na dood, en ook met andere platforms loopt het niet altijd even lekker.

  2. Natuurlijk kun je de website ook zodanig in elkaar bouwen dat je niet speciaal een aparte blog hoeft te installeren in een subfolder of subdomein.

    Voorbeeld als de website al is ontwikkeld met WordPress en je dit wil uitbreiden met een blog gedeelte.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 4 =