Blogtips nodig? Zo maak je een handig lijstje

In een eerdere blogpost over het behouden van inspiratie om te bloggen, stelde ik dat ik zelf een handig lijstje maak van potentiële blogartikelen. Die staat bij mij altijd vol, ondanks dat ik 2 à 3 keer/week een artikel schrijf. Ik kreeg daarop de vraag hoe ik zo’n lijstje precies maak.

Daarom een rijtje met handige tips om zelf een lijst met blogtips te maken:

 • Schrijf alleen over dingen die je leuk vindt “Dan mag een artikel over Sterrenkunde bijvoorbeeld ook”
 • Schrijf alleen over dingen waar je veel van afweet (of wilt gaan weten) “In mijn geval dus SEO en Webteksten ;-)”
 • Probeer te schrijven voor je lezers. Dus niet: “Mijn vakantie was heel erg leuk….”
 • Reageer direct weer op blogreacties. Dat geeft inspiratie voor een volgend artikel. “Zie Wieger”
 • Reageer en discussieer met mensen op Twitter en Facebook. Kan ook weer reden voor een blogpost zijn. “Zie mijn discussie met Theo over de toekomst van SEO”
 • Bekijk je mail grondig. Een antwoord aan één iemand kan interessant zijn voor een grote groep lezers. “Meneer Greve, hoe kom ik hoger in YouTube? Dat zoek ik even voor jou (en alle lezers van mijn blog) uit!”
 • Stuur een nieuwsbrief rond. Daaruit komen ook weer reacties en vragen waar je over kunt bloggen.
 • Elke vraag die je wordt gesteld, kun je goed verpakken in een uniek artikel. “Workshop: WordPress kan toch helemaal gratis?”
 • Leg een map aan met achtergrondinformatie, waar je over wilt bloggen.
 • Reageer op verwante blogs. Kan weer reden zijn om zelf iets aanvullends te gaan schrijven.
 • Luister naar de vragen en opmerkingen van anderen tijdens een workshop, lezing of meeting.
 • De opmerkingen tijdens feestjes en verjaardagen doen het altijd goed als blogpost. “Nee hoor, je moet altijd een flinke zak geld meenemen om hoog in Google te staan”

Als je elke dag minimaal één onderwerp erop zet, heb je binnen een week 5 onderwerpen en kun je, net als ik, wekelijks 2 tot 3 artikelen schrijven.

Inspiratie houden om te bloggen

Een veel voorkomend probleem bij bloggers is het continu blijven aanleveren van nieuwe blogartikelen. Dat het goed is voor je rankings, daar is iedere SEO-er het wel over eens. Maar om steeds maar weer een ander artikel te moeten schrijven is voor veel bloggers een heel stuk moeilijker.

Inspiratie
Nu heb ik zelf persoonlijk altijd genoeg inspiratie. Het ontbreekt mij veelal meer aan tijd om iets goed te schrijven. Onzinverhaaltjes en persoonlijke ontboezemingen zijn er al genoeg op internet. Ik probeer een informatief blog op te stellen. Mijn lezers zijn dat gewend en stellen het zeer op prijs (iedereen bedankt voor de positieve feedback op mijn blog).

Volhouden
Maar hoe houd ik dat nu vol? Volgende maand bestaat dit blog al 3 jaar (bekijk voor de lol nog even mijn eerste blogartikel). Afgezien van soms enkele weken vakantie heb ik elke week gemiddeld twee artikelen geschreven. Dat is precies het aantal dat ik minimaal wil schrijven.

Mijn geheim
Het geheim van het houden van inspiratie is bij mij heel simpel. Als ik een idee heb, schrijf ik dat op. Dit bovenstaande lijstje met potentiële blogartikelen bevat altijd zo’n 20-tal ideeën. Het ene blogpost vergt iets meer tijd dan de ander, maar meestal schrijf en publiceer ik het in een halfuurtje. Omdat ik al van te voren heb nagedacht over het artikel en wat ik wil gaan schrijven. Als ik op vrijdag denk dat ik nog iets moet schrijven en ik weet het even niet meer, pak ik gewoon een simpel onderwerp. In de loop der jaren heb ik zo’n gigantische kennis opgebouwd van schrijven en SEO dat ik altijd onderwerpen genoeg heb. Er spelen altijd actuele zaken. Als ik daar binnen een week niet over het geschreven, verdwijnt die ook weer van het lijstje.
Ik heb namelijk niet de intentie om over elke ontwikkeling of nieuwe dienst van Google een blogartikel te gaan schrijven. Af en toe schrijf ik er ook een persoonlijk artikel tussen. Geheel in strijd met mijn visie om dat slechts sporadisch te doen, zijn dat altijd wel de best gelezen blogpost.

Dus?
Even opgesomd:

 • Schrijf je ideeën op
 • Kies daarvan eentje als je iets wilt/moet schrijven
 • Schrijf sommige blogartikelen in het voren
 • Bedenk vooraf het doel van je blogartikel
 • Blog met regelmaat (liever 1 keer per week dan 5 opgespaarde artikelen op 1 dag en dan een maand niet)

Met deze tips moet het jou ook lukken om te blijven schrijven als blogger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − vijftien =

We gebruiken analytische cookies en sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze Cookieverklaring. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten