conversiegericht schrijven

Conversiegericht schrijven voor internet

Zoekmachineoptimalisatie is natuurlijk een prachtig vak. Ik weet er alles van. Maar al die vele bezoekers die door een goed SEO-traject naar je site komen, moeten natuurlijk wel converteren. Lees: Acties ondernemen die jij wenst. Zoals een aanvraag doen, een E-book downloaden, een offerte aanvragen, een contactformulier invullen of een bestelling doen. Maar hoe kun je nou conversiegericht schrijven?

Inhoudsopgave:

De noodzaak om converterend te schrijven.
Conversiegericht schrijven; 6 waardevolle tips

 1. Noodzaak conversiegericht schrijven
 2. Houd het bondig
 3. Praat over resultaat
 4. Creëer onderscheidend vermogen
 5. Schrijf voor je doelgroep
 6. Maak je teksten leesbaar
 7. Verleid online

De noodzaak om conversie gericht te schrijven

Veel websites en webshops die ik bezoek, zijn niet of nauwelijks conversiegericht. De meeste halen vaak een conversiepercentage van 1% nog niet. En tja, wat heb je dan aan stijgende bezoekersaantallen door goede SEO als bezoekers nauwelijks converteren? Ze bezoeken de pagina en verlaten die ook weer zonder iets gedaan te hebben. Dat moet je niet willen.

De mate waarin bezoekers converteren is afhankelijk van heel veel elementen, zoals bijvoorbeeld:

 • de positionering van je webshop – website;
 • de uitstraling;
 • de kwaliteit van de bezoekers;
 • een slimme online marketing strategie;
 • of bijvoorbeeld laagdrempelige waardevolle acties waarmee je je online bezoekers kunt laten kennismaken.

Conversiegericht schrijven

Naast deze conversie elementen is er één hoofd-conversie-element dat je als het belangrijkste conversie-element mag beschouwen: dat zijn de teksten op jouw website/webshop. Conversiegerichte teksten zorgen ervoor dat je bezoeker geraakt wordt, je zijn interesse wekt, hij zin heeft om door te lezen en je hem overtuigt om actie te ondernemen.

En dat wil je nou juist graag. Maar converterend schrijven is niet voor iedereen weggelegd, en zeker niet makkelijk onder de knie te krijgen.

Hoe kun je nu conversiegericht schrijven voor internet?

Daarover gaat deze blogpost. In dit uitgebreide artikel lees je hoe je met conversiegerichte teksten jouw online bezoekers kunt pakken, verleiden, overtuigen en kan stimuleren om de gewenste actie te ondernemen (converteren). Aan de hand van zes eenvoudige tips, leg ik je uit hoe je conversiegericht kunt schrijven. Ben je er klaar voor?

conversiegericht schrijven

Tip 1: Houd het bondig en scanbaar

Vanaf een beeldscherm iets lezen is veel moeilijker dan vanaf papier. In mijn workshops verklaar ik altijd dat je één niveau lager moet schrijven dan je doelgroep aankan in vergelijking met een papieren versie. Hoe kleiner het scherm, hoe moeilijker het wordt om ingewikkelde teksten te lezen, zegt Jakob Nielsen, usability-expert, ook al in tal van publicaties.

Houd het dus bondig. Dit geldt voor alle elementen uit een tekst. Dus de H1 (de kop van de pagina) mag lekker kort en krachtig zijn. Houd ongeveer 35 karakters inclusief spaties aan. En werk met tussenkopjes (H2), zodat je tekst in ieder geval ook makkelijk ‘gescand’ kan worden. Het is ook handig om met ankerlinks naar specifieke delen van de pagina te linken.

Dit ‘scannen’ is iets wat we allemaal veel doen. We bekijken een pagina globaal en zodra ons oog valt op iets wat we interessant vinden, beginnen we pas met lezen.

Tip 2: Praat over resultaat

De meeste teksten die je online vindt, beschrijven een aanbod of werkwijze. Het grote verschil met deze teksten en conversiegerichte teksten is dat conversie teksten de focus op het resultaat leggen.

Hier geldt: verkoop gaten in plaats van boren! Dit andere perspectief zorgt ervoor dat je teksten een stuk aantrekkelijker worden om te lezen. Ze geven meestal direct al:

 • een richting aan een antwoord;
 • een oplossing op de dilemma’s/problemen waar jullie bezoekers mee kampen.

Je moet natuurlijk niet vergeten om je bezoeker ook gewoon te informeren over wat ze kunnen verwachten (specificaties / beschrijving van het aanbod), maar hier hoef je dus niet de focus op te leggen.

Focus op het resultaat van wat je aanbiedt!

Tip 3: Creëer onderscheidend vermogen

Het gebruiken van USP’s is ideaal in de mix van conversiegericht schrijven. Je bekent direct kleur aan je online bezoeker en je maakt duidelijk wat er nu zo bijzonder is aan jouw bedrijf, diensten, producten… Bezoekers ‘zoeken’ hiernaar in de eerste seconden van hun bezoek.

De USP’s die je gebruikt hebben dan vaak geen generiek karakter zoals hoge service of lage prijs, maar mogen gaan over het bestaansrecht van jullie bedrijf. Wanneer je deze elementen kunt benoemen op je website worden je teksten steeds conversiegerichter.

conversiegericht schrijven
Wegwezen! Of ik vreet je op. Je weet als bezoeker van de leeuw precies wat je moet doen…. #conversiegericht

Tip 4: Schrijf conversie gericht voor je doelgroep

Veel websites en shops ‘praten’ vanuit hun eigen bedrijf. Wat ze doen, waar ze goed in zijn, wat ze aanbieden etc. En op zich zijn dit belangrijke elementen, alleen ze mogen op de 2e plaats.

Want conversiegerichte teksten zetten de bezoekers echt centraal! Deze conversie teksten gaan over de behoeften, problemen en dilemma’s waar jullie doelgroep mee zit. Teksten die hiermee beginnen, zorgen voor herkenning bij je online bezoeker.

Dit maakt dat de bezoeker geïnteresseerd raakt en hij graag verder en meer wil lezen over dit thema. En dat is dan weer goed voor de gemiddelde sessieduur.

Tip 5: Maak je teksten leesbaar en scanbaar

Conversiegerichte teksten mogen natuurlijk ook voldoen aan praktische richtlijnen. Want wanneer jouw teksten slecht leesbaar, wollig en onoverzichtelijk zijn, haken al snel veel bezoekers af.

Hier een aantal belangrijke richtlijnen om je teksten vooral leesbaar te maken:

 • Gebruik afbeeldingen: een tekst zonder afbeeldingen wordt heel snel droog, bezoekers haken dan vaak al af na direct de eerste alinea.
 • Hanteer een aangename breedte: Zorg ervoor dat je ‘contentdeel’ (de breedte waarin je teksten online presenteert) niet te breed is. Circa 600 pixels breed is een ideale lengte voor pakkende weergave.
 • Werk met korte alinea’s: En zorg dat alinea’s niet te ‘dik’ worden. Een pakkende alinea telt maximaal 4 regels. En het is helemaal goed om soms kleine zinnetjes als alinea te presenteren.
 • Gebruik interne linkjes: Het is belangrijk om je pakkende online tekst te voorzien van interne linkjes op relevantie content als verdieping.

Tip 6: Verleid online

Conversiegerichte teksten zijn er om te verleiden en om te informeren. Maar wanneer de teksten op jullie website of webshop al helemaal compleet en helder zijn, is er weinig ruimte over voor vragen, nieuwsgierigheid of verbeelding.

Een conversie tekst mag best veel vertellen, maar het is ook mooi om iets van spanning / geheimzinnigheid te kweken. Zodat je online bezoeker echt geïnteresseerd raakt en hij of zij wordt verleid om meer te willen weten.

Conversie met verleidende teksten
Laat ik nou kantoor houden in de fabriek waar vroeger deze hartjessnoepjes werden gemaakt. Over verleiding maak je mij dus niks meer wijs…

Naar een hogere conversie

Wanneer je bovenstaande conversie elementen in je teksten verwerkt, zul je zien dat het bouncepercentage daalt, de gemiddelde sessieduur stijgt en uiteindelijk de conversie van jouw website of webshop hoger kan worden.

Houdt er rekening mee dat hoewel conversiegerichte teksten zeer belangrijk zijn in de totale mix van conversie optimalisatie, er nog vele andere belangrijke elementen zijn om de algehele conversie van jouw website of webshop telkens meer te verhogen.

Meer conversie gerichte tips?

Als je meer tips wilt over conversie optimalisatie, kun je bijvoorbeeld ook op YouTube kijken. Onder de zoekterm ‘conversion optimization’ vind je tal van handige tips, zoals acht handige tips in onderstaande video:

gif flashing arrow redLoop geen conversies mis bij je bezoekers en laat ons je conversiegerichte teksten schrijven? Neem meteen contact op!


Neem nu contact op met ons

6 gedachten over “Conversiegericht schrijven voor internet”

 1. Beste Rene,

  Als jij zo’n expert bent in het schrijven van teksten, waarom deze fouten?

  Daarvoor heb je conversiegerichte teksten nodig. Maar hoe doe je dat.

  Moet hier geen vraagteken achter????

  In 1,5 tot 2 seconden beslist de bezoeker van je website of ie verder leest of weer weg is. Als ie besluit om nog te blijven is dat ook slechts 6 tot 7 seconden. Het is dus zaak om in zeer korte tijd je webbezoeker te overtuigen datgene te doen, wat je wilt dat ie doet.

  IE ????

 2. hoi rene,
  goed artikel. En natuurlijk ben je er niet alleen met webteksten schrijven. Alhoewel het een belangrijk onderdeel is mag je de visuele hulpmiddelen voor conversie niet vergeten. In die paar seconden die je hebt kun je niet alleen met teksten overtuigen, dat doe je met de juiste conversieknoppen en de juiste teasers (waarover robert cialdini mooie woorden geschreven heeft), die bij elke blik op je site jouw bezoeker ervan overtuigen iets langer te blijven.

  PS. Jeroen, er hoeft inderdaad geen vraagteken achter. Het is namelijk geen vraag, maar een statement.

 3. “Schrijf conversie gericht voor je doelgroep”
  dat vindt ik zo moeilijk, ga je je dan richten op individuele producten of neem je deze tip eerder mee op de categorie pagina?

  1. Dat kan op beide. Als je op een categoriepagina meteen de producten in je winkelwagen kan leggen, verschilt dat dus niet zoveel met een productpagina.

   Als dat op een categorie-pagina niet kan, is de conversie dat je vanaf de categorie naar de product-detailpagina gaat. Dan heb je twee verschillende soorten conversies.

 4. Hallo Rene, het artikel van A tot Z gelezen dus mijn aandacht heb je goed te pakken. Onder aangekomen dan ook nog plaats voor een reactie. Met alle tips die ik heb mogen lezen ben ik je wel een reactie verschuldigd, da’s toch het minste wat ik voor te terug kan doen. Ik heb je tips dan ook ten harte genomen en ben weer vol motivatie en inspiratie om nog veel meer te schrijven over limousines op de juiste manier. Het zal onze site https://www.limousine.nl/ vast goed doen. Rene bedankt en ga zo door!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × een =

We gebruiken analytische cookies en sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze Cookieverklaring. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten