De mooiste column van Dirk Mulder

Columnist Dirk Mulder uit Utrecht schreef vorige week zijn laatste column voor het AD/Utrechts Nieuwsblad. Gedurende zes jaar schreef hij maar liefst 300 columns. Als eerbetoon aan een goede vriend en een prachtig schrijver hieronder één van zijn mooiste columns:

Sterfgeval

Het was nog rustig bij de Albert Heijn. Voor de vitrine van de vleeswaren stonden een jonge oma en haar kleinzoon. Het blonde ventje was een jaar of vier. Oma had een vlot, kort kapsel. Ze droeg een smal, rechthoekig brilmontuur, waardoor ze de indruk wekte dat ze door een brievenbus keek. Ze was in gesprek met de mevrouw die de snijmachine bediende. ‘Moet je opletten,’ mimede ze. Ze wendde zich naar het kind. ‘Dielan,’ zei ze, ‘wat is er met Gijsje gebeurd?’
Dielan, die wellicht Dylan heette, had een Hollands borstelhoofd dat niet erg bij zijn voornaam paste. Hij leek van nature meer een Henk. ‘Gijsje heeft buikpijn gekregen,’ zei hij, terwijl hij naar de grond keek.
Dat was niet het gewenste antwoord. ‘En wat is er toen gebeurd?’ drong oma aan.
‘Gijsje is doodgegaan,’ zei Dielan.
Oma wilde iets anders horen. ‘En wat is Gijsje nu?’ vroeg ze.
Dielan zweeg.
Was Gijsje een kleuter, een kanarie of een konijn? Voorlopig hield ik het op een klein huisdier.
‘Gijsje is een st…’ souffleerde oma.
Een stijve? Een sterfgeval? Een stoofschoteltje? Koortsachtig zocht ik naar het juiste antwoord.
Dielan plukte aan de mouw van zijn rode jasje. ‘Gijsje is een sterretje,’ zei hij wat vermoeid. Hij zou het nog vaak moeten herhalen, vreesde ik.
Triomfantelijk keek oma de mevrouw achter de snijmachine aan. ‘Dat vertel ik ze altijd,’ zei ze met een raspend stemgeluid.
Wegdromend sloeg ik een zijpad in. De ochtend was jong maar opeens verlangde ik naar een heldere nacht. Zodat ik ze allemaal goed kon zien: het steelpannetje, de grote beer en de poolster. En Gijsje, natuurlijk.
(c) Dirk Mulder – Utrecht

Dirk Mulder inhuren?

Mocht u Dirk Mulder willen inhuren voor een mooi verhaal of column, kunt u contact met hem opnemen via mijn site. Ik stuur alle aanvragen direct naar hem door. Zijn LinkedIn-profiel houdt hij namelijk niet meer bij.

Dirk Mulder schrijver
Schrijver Dirk Mulder uit Utrecht

Meer lezen?
Als je meer wilt lezen van Dirk. Hij heeft ook een fraai boek geschreven ‘We zouden nog naar Noorwegen’.

1 gedachte over “De mooiste column van Dirk Mulder”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + twee =