Effectief thuiswerken begint met deze tips

Internet marketing en thuis werken hebben onmiskenbaar met elkaar te maken. Je zit veel achter de computer, gewoon omdat het je werk is. Om effectief te kunnen thuiswerken, moet je soms goed je best doen. Of het nu een bewuste keuze is om al eenpitter thuis te werken, of dat je door bv de corona-crisis gedwongen thuis aan de slag bent.

effectief thuiswerken
Effectief thuiswerken begint bij een basis discipline.

 

Stel, je bent veel thuis aan het werk. Dan is het logisch dat je grotendeels naar een beeldscherm zit te turen. Meer dan je lief is eigenlijk. Als buitenmens verkeer ik bijvoorbeeld veel liever in de buitenlucht, onder de mensen. Met de coronacrisis is het echter juist zaak niet teveel onder de mensen te komen. Toch probeer ik altijd een fikse wandeling op een werkdag te maken.

Net als bij veel andere internet marketeers, is het dus voor mij een dagelijkse opdracht om:

 • Effectief thuiswerken
 • Mijn tijd zinvol in te delen
 • Geen tijd te verlummelen met mail, surfen, RSS en nog veel meer zaken die niets te maken hebben met het werk voor die dag

Momenteel heb ik een prachtig kantoor aan de rand van het Deventer stadscentrum, maar ik heb jarenlang thuisgewerkt. En ook in april 2020 probeer ik weer zo effectief mogelijk thuis mijn taken gedaan te krijgen, omdat vele marketeers dan thuis aan de slag zijn.

Voor al die mensen die ook worstelen met hun tijdsindeling en aan timemanagement willen doen, een aantal tips op een rij. Die heb ik de afgelopen tijden her en der verzameld. Aan de meeste tips heb ik persoonlijk erg veel:

 • Ik ben effectiever
 • Voel me meer voldaan
 • Doe veel meer

1. Begin met dit boek

Het is echt waar, maar een werkweek kan ook in 4 uur. Het is gewoon een kwestie van plannen, organiseren en je daaraan strak houden. Mocht er toch iets tussen je planning komen, wees dan flexibel. Als je ook wilt weten hoe je naar een 4-urige werkweek wilt, lees dan dit boek van Tim Ferris, Een Werkweek van 4 Uur.

2. Ga naar buiten

Als je buiten bent, kun je niet achter het beeldscherm zitten (dan geen mobiel meenemen natuurlijk en je mail checken!!!). Begin elke dag met minimaal een half uur buitenlucht. Zelf loop ik bijvoorbeeld altijd een langere terugweg als ik mijn dochter naar school heb gebracht (anno 2008….). Tracht zo bewust mogelijk te genieten van de natuur. Het geeft letterlijk lucht.

3. Plan vaste mailtijden

Ik ben een ervaringsdeskundige: het ophalen van mail is zeer verleidelijk. Het is echter een van de meest tijd vretende bezigheden. Het meest effectief is het om maximaal 2 keer per dag je mail op te halen. Wees sterk voor jezelf en houd je daar ook aan. En als je mail gaat ophalen, verwerk het dan ook direct.

Wat bij mij goed werkt is een map ACTIE in mijn mailprogramma. Een mailtje die niet binnen 2 minuten beantwoord kan worden, zet ik in die map. Op rustige tijden (dode momenten) werk ik ze één voor één af. Een vraag om een offerte beantwoord ik altijd wel direct. Als het maken echter langere tijd in beslag neemt of als ik de offerte de volgende dag verstuur, meld ik dat direct.

Ik heb ook een apart artikel geschreven over hoe je effectief met je mailbox kunt omgaan. Lees meer.

4. Categoriseer taken

In de loop van de dag komen er altijd mailtjes, telefoontjes of andere meldingen (bv post) binnen. Ik categoriseer elke melding in:

 • Belangrijk en dringend
 • Niet-belangrijk en dringend
 • Belangrijk en niet-dringend
 • Niet-belangrijk en niet-dringend

Het eerste doe ik direct en besteed er veel tijd aan. Het is brood, ik verdien mijn geld met deze meldingen.
Het tweede doe ik ook direct, maar ik werk het zo snel mogelijk af. Dat is bijvoorbeeld een melding van een nieuwsbrief-abonnee die mijn e-book niet kan openen, omdat zijn computer te oud is.
De belangrijke, niet-dringende zaken zijn lange-termijnzaken. Dat soort opdrachten plan ik in mijn agenda.
Het vierde zijn juist de leuke dingen op een computer. Leuke muziek opzoeken bv. Deze zaken doe je gewoon NIET!

5. Mediteer

Doe eens gek; ga midden overdag eens mediteren. In slechts 10 minuten kun je weer helder, scherp en uitgerust zijn in je hoofd. Een basisles meditatie:

 • Zoek een rustige plek, zonder afleidingen zoals telefoon en dergelijke
 • Ga ontspannen zitten of liggen
 • Doe je ogen dicht
 • Denk alleen aan je ademhaling
 • Wees je bewust van je ademhaling naar je buik
 • Als je gedachten afdwalen, ga je gewoon weer terugdenken aan je ademhaling
 • Probeer je te concentreren op het stukje gezicht, net onder je neus. Als het goed is, voel je daar je adem langsgaan.

6. Besteed uit

Er zijn heel veel dingen die je niet leuk vindt en die heel veel tijd kosten. Als je dat uitbesteed, houd je zelf tijd over om dingen te doen die je wél leuk vindt en waar je geld mee verdient.

7. Stop nou eens met dat multitasken

Het is funest. Voor iedereen. Meer zaken tegelijkertijd doen, in timemanagement-termen multitasking genoemd.

Focus je op waarmee je bezig bent, en laat al het andere zitten. Neem ook de telefoon niet op, als je bv een belangrijke opdracht moet afhebben. Als je je focust op datgene waarmee je bezig bent, ben je veel sneller klaar.

Je brein kan het gewoon niet aan, om meerdere dingen tegelijkertijd goed uit te voeren.

8. Leef gezond en neem je ontspanning

Gezond eten, bewegen en ontspanning. Het zijn essentiële zaken om fit (zowel geestelijk als lichamelijk) te zijn en te worden. Als je fit bent, kun je veel meer zaken aan, houd je het overzicht en kun je efficiënt werken.

Thuis achter de computer zit je dan met een fris hoofd en een lijf waarin je je spieren voelt. Als je veel thuis werkt, zoek je ontspanning dan buitenshuis. Zie je ook nog eens iemand.

9. Doe eens iets voor een ander

Je zult er versteld van staan als je iets geheel belangeloos voor iemand anders doet. Zonder dat er een vergoeding of een tegenprestatie tegenover hoeft te staan. Je krijgt daar zo’n enorme kick en energieboost van. De ander waardeert je om wie je bent en dat je hebt geholpen. Je maakt er vrienden voor het leven mee. Deze tip heeft iets minder met timemanagement te maken, maar wel met je geestelijk welzijn. En als die in orde is, kun je veel effectiever werken.

10. Print dit lijstje uit

Print deze post over thuiswerken en timemanagement uit, hang het op een duidelijk zichtbare plek op en kijk er dagelijks even naar.

Als je meer wilt lezen, kijk dan eens op deze sites:
Lifehacking, Basis time management
7 gedachten over “Effectief thuiswerken begint met deze tips”

 1. zeer

  goede tips Rene.
  Zelf werk ik veel thuis achter mijn computer. Wat bij mijzelf merk is dat ik vaak wordt afgeleid door bijvoorbeeld mail maar ook

  ideeën die in mijn hoofd rond spoken. Voordat ik het weet zit ik weer te internetten en mail te beantwoorden.
  Wat ik weleens doe is een ToDo

  lijstje invullen, dat helpt.

 2. Fantastische tips,

  bedankt! Heel herkenbaar, dat mail ophalen 🙂 en vanaf morgen ga ik ook elke dag eerst even een rondje lopen, dat schiet er nu vaak bij in terwijl ik

  wel graag buiten ben.

  To do-lijstjes maak ik ook veel, in erg drukke tijden maak ik zelfs een planning voor de hele maand en schrijf ik per week

  op wat ik die week wil doen. Werkt als een trein!

 3. Leuke post, ik denk dat hier voor iedereen die aan huis werkt wel verbeterpunten in worden genoemd. En dat geldt absoluut voor mij. Productiviteit

  en structuur zijn zaken waar je continu aan moet blijven werken en daar gaan jouw tips me zeker bij helpen!

 4. Hoi René,

  Bedankt voor je verhaal. Ik zit ook zoals veel mensen van 9 uur in de morgen tot 18.00 achter het beeldscherm. Maar

  ik probeer wel overdag tussendoor een uurtje te sporten in de sportschool. Maar ik merk wel dat beeldschermwerk funest is voor je arm en

  nekspieren. Maar als online marketeer moet ik voor mijn klanten online zijn.

  Ik zal een paar van je tips is in de praktijk proberen te

  brengen.

  PS: Mijn betoog is niet om zielig te doen. Want ik vind dat ik het leukste werk van de wereld doe;-)

 5. @Cindy, Sint &

  Olaf,
  Bedankt voor jullie complimenten. Als je maar een van de genoemde punten in praktijk brengt, levert je dat al heel veel op.

 6. wat ook helpt om je vrijer frisser ruimer en lichter te voelen,

  En dan bedoel ik lichamelijk en geestelijk

  Komt uit china (via google heb je het zo binnen) en het heet chi neng chi qong.

  Is niet zweverig, maar praktisch..

  dmv lichaams oefeningen en visualisaties ( gerichte aandacht ) energie opnemen uit je omgeving… ( hoor ik iemand lachen ??)

  tik maar in….. chi neng chi qong

  doe er je voordeel mee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × twee =

We gebruiken analytische cookies en sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze Cookieverklaring. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten