Fietsen in de sneeuw | 13 tips

fietsen in de sneeuw
Het kan echt | Fietsen in de sneeuw

Als stoere jongen ging ik altijd al met mijn fiets op het ijs. Met recht kan ik dus een ervaringsdeskundige worden genoemd als het gaat om: Fietsen in de Sneeuw.

Fietsen in de sneeuw

Verder heb ik even gezocht op internet en dat heeft geleid tot 13 tips om veilig te kunnen fietsen op besneeuwde wegen.

1. Zet je zadel wat lager. Je komt dan gemakkelijker met je voeten bij de grond en je voorkomt een val.

2. Fiets hard. Des te langzamer je fietst, des te instabieler het is. Als je een beetje kracht op de pedalen zet, krijg je meer grip in de sneeuw.

3. Pomp je banden niet te hard op. Nog liever, laat er een beetje lucht uitlopen. Dan heb je meer grip op de weg omdat het oppervlakte van de band dat de sneeuw raakt, groter is. Hetzelfde principe dat je je banden juist hard moet oppompen als er geen sneeuw ligt of het wegdek glad is.

4. Probeer zo ontspannen mogelijk te fietsen. Verkrampt fietsen werkt echt niet. Integendeel, het werkt juist averechts omdat je minder snel kunt anticiperen als je met een gespannen lichaam aan het fietsen bent.

5. Zet er fietswinterbanden op. Trucje van René: Maak je eigen winterbanden door plastic sjorbandjes (tie wraps) om de banden heen te spannen.

6. Probeer eens te slippen (waar dat mogelijk is natuurlijk) en wordt daarmee weer het kind dat wil spelen op sneeuw en ijs…

7. Fiets niet in het gebaande pad, maar er net naast. Dan heb je kans dat je door de sneeuw fietst en niet op ijs. Dat fietst natuurlijk wel iets zwaarder, maar de losse sneeuw rondom de banden, geeft je juist meer evenwicht.

8. Rem altijd ruim voor een bocht. Houd je stuur zoveel mogelijk recht en ga rustig de bocht door. Blijf ook rustig doortrappen in een bocht.

9. Trek schoenen aan met een grof profiel. Bijvoorbeeld deze:

10. Kleed je dik aan. Dat is niet alleen warmer. Je bezeert je ook minder als je valt.

11. Kijk niet naar de grond maar naar voren! Net zoals je bij motorrijden leert om bijvoorbeeld door de bocht heen te kijken.

12. Fiets zo ontspannen mogelijk. Als bang bent, val je eerder.

13. Mocht het allemaal toch niet lukken en ben je al bang voordat je überhaupt op je fiets bent gestapt? Ga dan lopen en stap op de bus!

Bronnen:
Recensiekoning
Fietsersbond
Tips Fietsersbond

Dus net zoals Daniël Lohues zat ik ook regelmatig Op de Fietse. Maar of Daniël ook in de sneeuw fietste, durf ik te betwijfelen.Lees direct andere artikelen hierover

1 gedachte op “Fietsen in de sneeuw | 13 tips”

  1. Het artikel zit goed in elkaar. Door het lezen ervan, heb ik meer geleerd en kan ik het ook toepassen! Bedankt dus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *