Geen stress en meer succes na effectieve tijdsindeling

Stress, spanning, hoge werkdruk; we kennen het allemaal. Het druk hebben hoeft niet erg te zijn. Werken en zelfs ontspannen met een opgejaagd gevoel kan een reden van gezondheidsklachten zijn. Onnodig, want met een effectievere tijdsindeling kun je met veel minder stress je werkzaamheden verrichten.
Het kan natuurlijk zijn dat een structurele druk van buitenaf de oorzaak is. Daar kun je vaak niet zo makkelijk iets aan doen. Of je moet ander werk gaan zoeken. Een slechte tijdsindeling door jezelf is iets waar je eenvoudig wél iets aan kunt doen. Wie kent bijvoorbeeld niet het verschijnsel dat er een belangrijke opdracht ligt. Voordat je eraan begint, check je nog even je mail en voor het weet zit je urenlang te surfen, te bloggen en te reageren. Op het eind van de dag moet die klus nog ‘even’ af. De tijdsnood is geboren.

Belangrijk en/of dringend
Sinds kort hanteer ik bij elk werk (zakelijk en privé) van te voren of en hoe belangrijk en dringend het is. Als iets belangrijk en dringend is, doe ik het direct en neem er de tijd voor. Onbelangrijke, maar wel dringende zaken, wikkel ik ook onmiddellijk af, alleen gebruik ik daarvoor zo weinig mogelijk tijd. Belangrijke, niet dringende zaken plan ik in mijn agenda in. Tenslotte, voor mijn werk schuif ik de niet-belangrijke, niet dringende zaken (zoals rondsurfen naar leuke sites en zoeken naar interessante wetenswaardigheden) terzijde. Die horen niet op het werk thuis.

Lijstje
Verder ligt in de buurt van mijn toetsenbord een kort lijstje. Dagelijks er even op kijken en ik ben weer bij de les. Er staan zaken op als:

  • Maak een kort lijstje van belangrijke werkzaamheden (vandaag en deze week)
  • Doe belangrijke dingen ’s ochtends direct
  • Stel niet uit
  • Maak zaken af
  • Doe elk ding met 100% aandacht
  • Neem regelmatig een ontspannen pauze
  • Bereid aan het eind van de dag de volgende dag voor

Al met al zijn deze zaken heel heilzaam voor me. Niet allen ben ik veel productiever. Ik ben ook succesvoller doordat ik me focus op de belangrijke zaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + twaalf =

We gebruiken analytische cookies en sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze Cookieverklaring. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten