Email-marketing tools vergeleken

Mailchimp
Al vanaf 2007 verstuur ik (vrijwel) maandelijks nieuwsbrieven aan geïnteresseerde abonnees en klanten. Sinds kort gebruik ik Mailchimp. Email-marketing is een prachtig instrument om contact met de lezers van je website (blog) te houden. Ook mijn klanten weten dan weer dat ik nog altijd ben…

Het is wel uiterst belangrijk om je te houden aan de regels die worden gesteld aan email-marketing. Dat betekent:

 • Alleen naar abonnees die zich hebben aangemeld
 • Het liefst met een double opt-in, dat betekent dat je eerst op een bevestigingslink in een mail moet klikken voordat je op de mailinglijst staat
 • Maak afmelden heel makkelijk
 • Haal foute mailadressen er direct uit
 • Schrijf in je nieuwsbrief relevante informatie

Gratis email-marketing tools

Lange tijd heb ik Enormail gebruikt. Dat was gratis, had een double optin en je kon autoresponders versturen. Dat laatste is prima manier om de abonnees aan je te binden. Het nadeel was dat er geen statistieken zichtbaar waren. Daarna gebruikte ik na enige tijd ook Budgetmailer, maar die bestaat niet meer.. Daarin waren wel de statistieken zichtbaar (van belang of een nieuwsbrief goed wordt gelezen). Alleen die had weer geen autoresponders en double opt-in. Ook waren er problemen met het aanmaken van groepen. Dat betekende dat ik geruime tijd twee systemen naast elkaar gebruikte.

Een andere gratis tool om nieuwsbrieven mee te versturen is La Posta. Tot 2000 contacten en 12.000 mailtjes is het gebruik gratis. Er staat alleen een logootje onderin de mail, maar dat hebben de meeste andere aanbieders ook.

Storingen

Dat had ik nog steeds gedaan als Enormail in het voorjaar niet te kampen kreeg met enorme storingen. Je kon zelfs je adressenlijst eerst niet er vanaf halen om een ander systeem te gaan gebruiken. De autoresponders doen het nog altijd niet, hoewel er een heel nieuw systeem aan schijnt te komen. Als je professsioneel met email-marketing bezig bent, kun je daar niet op wachten natuurlijk.

Nieuwsbrieven

Vervolgens heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar alternatieven. Uiteindelijk kwam ik terecht bij MailChimp. Dat is echt een geweldige tool om je nieuwsbrieven mee te versturen. Het bevat alle functionaliteiten die ik nodig heb, wat heet ze hebben er nog veel meer. Daarnaast is het heel gebruikersvriendelijk.

De voordelen van MailChimp:

 • Gratis tot 500 (en nu zelfs 1000) abonnees
 • Uitgebreide mogelijkheden tot A/B-splittesten
 • Segmentering van je nieuwsbrieven
 • Streng op ‘bounced’-mails (voorkoming van Spam)
 • Makkelijke implementering van je mailinglijst
 • en natuurlijk alle voordelen die ik al had in de andere email-marketing-tools

Het enige nadeel vind ik dat je moet betalen met een creditcard. Maar dat weegt ruimschoots op tegen de voordelen.

Alternatief Kingmailer

Van mijn Surinaamse vriend Navin kreeg ik onderstaande tip mee:

Mailchimp is zeker een goede tool om er nieuwsbrieven mee te versturen. Alleen is het niet goedkoop, wanneer u een grote mailing list heeft. Tussen 2.000 en 2.500 abonnees kost al gauw 29 euro per maand…

Misschien niet ideaal voor klanten met een grotere lijst, en die juist willen besparen hierop.

Voor klanten die op zoek zijn naar een goedkoper alternatief, is Kingmailer.co misschien wel een oplossing.

Via Kingmailer.be kun je vanaf € 7,50  euro per maand, max 2500 contacten, 50.000 mailtjes mee versturen… De mailtjes worden afgehandeld door Amazon, dus komen sowieso aan in de inbox van de geadresseerden.

Verder heeft de tool alle belangrijke functionaliteiten, noodzakelijk in een nieuwsbrieven-tool. (campagne rapportages, lijstenbeheer, inzage in bounce, segmentatie van lijsten, automatische responders, inschrijf formulier voor eigen website… )

Kingmailer heeft helaas geen volledige gratis versie.

8 gedachten over “Email-marketing tools vergeleken”

 1. Mailchimp is een prima product maar je moet wel wat technische kennis hebben en de deliverability is minder goed ( open- en klikratio’s) dan bij onze oplossing, E-mark Mail.
  Als je begeleiding wilt om de resultaten van e-mailcampagnes echt goed te optimaliseren en Nederlandse support die altijd telefonisch bereikbaar is, denk dan ook eens aan E-mark Mail.

 2. @Ineke, dat riekt een beetje, een heel klein beetje maar hoor, naar het zoeken van nieuwe klanten (oeps, ik bedoel natuurlijk gebruikers). (maar ik laat het staan hoor…RG)

 3. @Marco, Inderdaad, maar dat is dan ook echt het enige nadeel (afgezien van de betaling met een creditcard)

  Het formulier voor mijn site heb ik ook moeten aanpassen en daarvoor heb je echt wel enige HTML-kennis nodig 🙁

 4. Ben ondertussen ook overgeschakeld naar mailchimp en ben er zeer tevreden over. De storingen bij enormmail duren nu toch al een paar maanden.

 5. Ik gebruik ook mailchimp goede tools en nooit problemen gehad. Ik heb getresponse en enormail geprobeert maar had problemen mee. Getresponse zit momenteel zelfs online en dat dan voor een zogezegt proffesionele provider.

 6. Ik heb een vraag over mailchimp, Ik ben opzoek naar een site waar ik gemakkelijk email mee kan verzenden. Mailchimp lijkt mij daar voor geschikt echter wil ik niet dat zij mijn gegevens aan 3th parties geven. Ik krijg nergens gevonden of Mailchimp dat doet bij de Free-versie maar ook nergens bij de betaald versie. Kan iemand mij een link of informatie geven waar ik hier informatie over kan vinden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + twee =