Sinds het ‘illegale’ muziek-downloadprogramma LimeWire niet meer actief is, zijn er tegenwoordig andere, moderne oplossingen om muziek te zoeken op internet. Laat nu Spotify, Google en Apple de oplossingen bieden. Lees hier over alle mogelijkheden
Gratis muziek downloaden
Er staat allereerst nog altijd veel vrij te downloaden muziek op internet. En als het voor eigen gebruik is (en niet onder bv een YouTube-filmpje) mag je het gewoon binnenhalen op je eigen computer en in privésetting afspelen. Ook al staat het illegaal op internet. De aanbieder is in dat geval in overtreding en niet degene die het downloadt. Het enige dat niet mag, is het verspreiden via het web.
Je moet echter wel even weten hoe je moet zoeken. Voor het zoeken naar muziek gelden namelijk aangepaste zoekopdrachten.
Registreren
Je kunt in Google bijvoorbeeld dit invoeren: de artiest, nummer en muziekformaat dat je zoekt, bv ABBA Money money money mp3
Soms heb je geluk dat er een gratis download tussen zit. Vaak moet je je echter registreren met een emailadres, met veel kans op spammailtjes. Soms moet je ook betalen voor dat nummer en dat is nu precies wat we niet willen.
Openbare mappen
Er zijn heel veel sites waar muziek op staat. Die staat dan in mappen die zijn afgeschermd voor bezoekers en voor de zoekmachines. Sommige webbeheerders weten echter niet hoe dat moet. Die laten de map weliswaar niet zien voor de bezoekers van de site, maar Google kan ze wel indexeren (Je kunt trouwens met een robot.txt-bestand uitsluiten welke webpagina’s de zoekmachines niet mogen zien)
Door nu te gaan zoeken in die mappen met muziekbestanden, kun je vaak de muziek vinden die je zoekt. Die mappen hebben meestal als titel ‘index of’, ‘index.of’ of ‘last modified’. Als je dus in die mappen wilt zoeken gebruik je de zoekterm: intitle:”index of” (of een van de andere twee mogelijkheden).
Je zoekt dan alleen in webpagina’s die in de titel van de pagina ‘Index of’ hebben staan. Daarachter zet nog het muziekformaat dat je zoekt, bv mp3, mp4 of avi.
Muziek zoeken op internet
Als je dan ook nog de artiest of het nummer er bij zet, heb je grote kans dat je je favoriete muziek kunt vinden. Soms is het even zoeken, maar dan probeer je een andere titel.
Daarnaast is er bijvoorbeeld nog NoiseTrade, waar artiesten gratis hun muziek aanbieden. Vaak zijn dat wel de iets minder bekende artiesten. Ook is er Free Music Archive, eveneens de artiesten die nog niet volop gestreamd worden. En af en toe hoor ik ook nog wel dat mensen nog een torrent-site bezoeken om muziek te downloaden. Maar dan begeef je je wel over de grens van wat mag.
Bovenstaande ouderwetse manieren zijn natuurlijk wel essentieel als je iets met die muziek wilt gaan doen. Bijvoorbeeld er een jingle van maken of een deel onder een videofragment te zetten.
Moderne manieren muziek vinden
Tegenwoordig zijn er echter tal van andere moderne manieren om muziek te vinden en af te spelen. We zetten de belangrijkste even onder elkaar:
- Spotify;
Een van de meest gebruikte streamingdiensten voor muziek is Spotify. Je kunt hier met een abonnement of gratis naar muziek luisteren. Premium, de betaalde variant, kost anno 2021 ongeveer tien euro per maand. Met de gratis variant kun je geen muziek downloaden/opslaan in je account (handig om muziek te luisteren als je geen actieve internetverbinding hebt) en je krijgt reclame tussen de nummers door. Ook kun je niet onbeperkt nummers overslaan in afspeellijsten en is de kwaliteit van de muziek iets lager.
- Google Play Music;
Helaas heeft zoekmachine Google eind 2020 een streep gehaald door Google Play Music. De app op Android-toestellen is vervangen door YouTube Music. Ook hier is er een gratis versie met advertenties en een premium, waarbij ook op de achtergrond kan worden afgespeeld. Met ‘gewoon’ YouTube kan dat niet. - Apple Music;
Deze muziekstreamingdienst van Apple is er alleen in de betaalde variant. Op de nieuwere iPhones is het geïntegreerd met iTunes waar je je eigen afgeschafte muziek al hebt staan. Apple Music heeft zelfs een eigen radiostation met de bekende BBC-dj Zane Lowe uit Nieuw-Zeeland. - Deezer;
Het online platform Deezer is een goed alternatief voor Spotify. Ook bij hen heb je een gratis versie met reclame en een betaalde waarbij je onbeperkt muziek kunt luisteren. Ze zeggen zelf dat ze 35 miljoen muzieknummers in hun database hebben staan (tegen 30 miljoen van Spotify). Ook de iets minder bekende artiesten vind je vaker op Deezer. Daarnaast streamen ze in FLAC-kwaliteit, hetgeen de hoogste standaard is in de muziekkwaliteit.
Zowel Google als Apple hebben hun eigen manieren om de muziek te zoeken. Met Google roep je ‘Hey Google’ in je apparaat en met een Apple-ding zeg je ‘Hey Siri’. In beide gevallen laten de resultaten vaak nog te wensen over en heb je bij Spotify toch meer kans om je favoriete artiest te vinden.
Veel gestelde vragen over muziek zoeken op internet:
Mag ik muziek downloaden van internet?
Wat op internet staat aan muziek, mag je downloaden, mits je het niet verder publiceert of openbaart.
Wat zijn de bekendste muziek streaming diensten?
Spotify is veruit de bekendste en meest uitgebreide, maar met YouTube Music en Apple Music timmeren de beide grootmachten ook flink aan de weg
Waar kan ik nog gratis muziek downloaden?
Downloaden op je pc of laptop wordt steeds lastiger, maar er zijn steeds meer online diensten om muziek te luisteren, bv Spotify, YouTube, Soundcloud, Deezer of Last.fm
Hoe kan ik muziek downloaden van YouTube?
De url van het YouTube-muziekfilmpje kun je kopieren en plakken op een website die dat kan omzetten naar bv een MP3- of een FLAC-bestand. Die sla je vervolgens op op je pc of laptop.
Ik zoek muziek of te wel een nummer van een band uit Oosterrijk komt, band heet? klankhouse , ofzo . Het nummer is alleen instrumentaal, geen zang er in dus ! Graag achter zoeken van wie dit nummer is en hoe heet de band, jaren geleden een hit !
Staat dat niet op Souncloud bij Klankhouse Productions?