Gratis hosting? Forget it

Een tijdje geleden schreef ik over het zetten van een WordPress-site op een eigen domein. Veel mensen reageerden daarop omdat ze vinden dat dat eigenlijk best mogelijk is. Mijn argument was dat het niet professioneel is om een eigen site te hebben op een andere domein. Het is de bedoeling, vind ik, om je eigen website apart te hosten.

Nu kan het zijn  dat je wordt weerhouden om om ook maar een enkele cent uit te geven aan hosting. En dat je per se een gratis hosting zoekt. Er zijn genoeg aanbieders op internet die dat inderdaad gratis doen. Er is zelfs een speciale startpagina die over gratis hosting gaat. Dat is echter te mooi om waar te zijn. Goede hosting kan nooit gratis zijn. Er zit altijd een addertje onder het gras.

Hosting? Wat is dat?
Eerst even een uitleg wat hosting precies is. Hosting, ook wel webhosting genoemd, is een dienst waarmee ruimte wordt aangeboden om een website te laten draaien. Een website moet altijd beschikbaar zijn, snel te laden en het moet veilig zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat andere mensen zomaar iets op je website kunnen zetten. Om alle informatie, afbeeldingen en de hele vormgeving te kunnen laten zien moet dat zijn opgeslagen op een computer. De database op die computer wordt opgeroepen als iemand naar je website gaat. Die ruimte op een computer, in dit geval een server genoemd, wordt aangeboden door hostingbedrijven. Die bieden dus als dienst hosting aan.
Hosting kan onderverdeeld worden in verschillende soorten. We noemen even de belangrijkste varianten:

  • Shared hosting: hierbij worden tal van websites (soms wel honderden) op dezelfde server gezet. Dat levert dus soms problemen op.
  • Dedicated servers: de klant krijgt werkelijk een eigen server (machine). Wel moet die zich houden aan de vastgestelde grenzen van dataverkeer en hardeschijf ruimte.
  • Gratis hosting: meestal met beperkte mogelijkheden. Het draaien van scripts en het voeren van een eigen domeinnaam is vaak niet mogelijk. Bijna altijd staan er  advertenties van de hostingpartij op je website.

Even terug naar de partijen die gratis hosting aanbieden. Vaak sta je dan met je website op een subdomein, zoals bv mijnsite.hostingpartij.nl. Stel dat je bijvoorbeeld linken verzamelt, dan heeft voornamelijk de hostingpartij daar voordeel bij.

Buitenland
Verder hebben dit soort aanbieders vaak hun servers in het buitenland staan. Dat betekent dat als jouw website daar gehost wordt, die vanaf een computer in bijvoorbeeld Amerika gehaald moet worden. Hoewel in de Benelux over het algemeen snel internet is, betekent dat wel dat jouw website veel langzamer is dan degene waarvan de website op een server in Nederland staat. Dat kan wel leiden tot een 10 keer zo trage website. Zowel voor de bezoekers van je site als voor de zoekmachines is dat niet prettig.

Mijn conclusie is duidelijk: betaal een paar centen om je site goed te hosten. Als je net begint met je business hoeft dat niet zo duur te zijn, maar ‘voor niets gaat de zon op’.

5 gedachten over “Gratis hosting? Forget it”

  1. Hallo René,

    Hier wou ik toch even op reageren. Als ik een nieuw project opstart, doe ik dit vaak via gratis hosting van Byethost. Een addertje onder het gras heb ik nog niet gevonden, maar je bent natuurlijk wel iets beperkter: zo wou ik met WordPress eens de e-commerce plugin uittesten, en het activeren van de plugin lukte niet (teveel geheugen nodig om op te kunnen starten).

    Als ik merk dat het project goed groeit, dan schakel ik over naar een betalende hosting.

    Het is een werkwijze zoals een andere, maar een goede optie (en risicoloos op het gebied van geld) voor iemand die pas begint met websites.

  2. @Kris, ik ben het helemaal met je eens. Voor een beginnende ondernemer is het een goede manier om te beginnen en te testen. Maar als je professioneler je business gaat runnen, ontkom je er niet aan te kiezen voor betalende hosting. Volgens mij ben ik het dus in het artikel helemaal met je eens.

  3. Dat is zeker goed om op deze manier te starten en te testen. Want zo heb je weinig tot niks te verliezen. En krijg je meer bezoekers en wil je meer uit je website halen zou je wel degelijk naar een betaalde hosting moeten gaan.

  4. BB-Hosting (www.bb-hosting.org) biedt goede doelen gratis kwaliteit webhosting aan, waarbij er geen enkele tegenprestatie wordt verwacht!
    Van addertjes onder het gras is helemaal geen sprake.

  5. Ik betaal iets van 5 euro per jaar voor mijn domeinnaam, de rest is op gratis host (x10hosting) en heb echt niks te klagen. De bezoeker kan nergens aan afleiden dat het gratis is.
    dmv caching, verbinden met cloudflare etc. werkt het allemaal snel genoeg.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vijf =