Gratis SEO scan | Doe het gewoon zelf

Sinds vorige maand kan iedereen zich seo-specialist noemen. Want met de Firefox add-on SEOquake kan je zelf een gratis seo scan van je website maken.

Werkwijze

Allereerst moet je een webbrowser gebruiker die de SEOquake add-on ondersteunt. Oorspronkelijk is dit kleine stukje software gemaakt voor Firefox, maar na het succes van Chrome is de add-on daarvoor ook compatible. Voor de browsers Opera en Safari is er een beta-versie.

In je browser download je de add-on. Dat kan op de homepage van SEOquake. Vervolgens installeer je de add-on in je browser. Je krijgt dan een extra toolbar waar je allerlei SEO-gegevens kunt inzien. Bij de instellingen van deze extensie kun je aangeven wat je allemaal wilt zien in de toolbar.

seo scan

SEO scan

Op het eind van de toolbar zit deze button, genaamd diagnosis:
gratis seo scan

Als je nu op de website staat die je wilt onderzoeken, krijg je met één klik een gratis SEO scan van die site. Op 22 punten wordt de website beoordeeld zoals titel, description, afbeeldingen, sitemap, favicon, etc.

gratis seo scan

Beknopt

De scan is weliswaar zeer beknopt en ik kreeg van Ramon Fincken al de mededeling dat de SEO scan seo-onvriendelijke url’s gewoon goedkeurt, maar afijn. Het is een begin. Het mooie aan de scan vind ik dat er ook advies wordt gegeven om van een rood kruisje een groen vinkje te krijgen. Het vergt echter nader onderzoek om te zien welke zaken deze add-on laat liggen. Voor een seo-quickscan ziet het er echter prima uit.

Gratis SEO scan

Zeker als je een snelle, beknopte gratis SEO scan wilt is het de moeite waard. Als je echter dieper wilt onderzoeken hoe je de site beter vindbaar kunt maken, is nader onderzoek door echte specialisten onvermijdelijk. Ik ken er wel eentje trouwens…. 😉

12 gedachten over “Gratis SEO scan | Doe het gewoon zelf”

 1. Daar hebben we woorank.com en nog tig van die sites al voor? Maar ff serieus. Je moet je schamen als je jezelf een seo specialist gaat noemen als je zo’n tooltje gebruikt om een pagina te scannen op een paar punten… Die types gaan zeker ook zo’n artikeltornado aanbevelen?!

 2. Daar zijn inderdaad pas 100 alternatieven voor. Daarnaast: op één van m’n sites geeft die aan dat ik 7 iframes gebruik. Knap, vooral omdat ik geen frames gebruik.
  Dan hebben we nog de meta keywords.
  Wel handig dat je ook de keyword density kan checken…;)

  Met andere woorden: mooi voorbeeld van een tool die je beter kan ontwijken.

 3. @Navin, kende ik (nog) niet. Nu wel… 😉
  Dankje voor de waardevolle aanvulling.

  @Jos, er is een verschil tussen frames en iframes. De SEO-scan van SEOquake rekent niet de keyworddensity uit, maar de verhouding tussen tekst en html-code.

 4. @rene
  Klopt, was een typefoutje, ik bedoelde 2-maal iframe.
  Met de knop ‘density’ kan je de keyworddensity checken.

 5. @Jos, ik zie die knop echt niet bij de tool van SEOquake. Het staat wel in de toolbar. Die krijg je natuurlijk ook bij SEOquake, maar ik dit geval gaat het om de knop ernaast.

  Trouwens het bewijst maar eens weer dat deze tool eens goed onderzocht moet worden, wat ik ook al in het artikel schreef.

 6. @Rene, de knop ‘density’ op de toolbar geeft een overzicht van keywords met density percentage en een keywords cloud. Is dit niet wat je bedoelt?

  SEOquake is wel een aardige tool. SEO for Firefox van seobook.com is wel beter vind ik: deze heeft nog een goede en vrij accurate gratis Rank Checker. Erg handig en bij mijn weten zijn er weinig tools die dit gratis aanbieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − 5 =