Ebook cover en pdf’s maken doe je zelf

ebook cover maak je gewoon zelf

Nadat ik vorige week mijn eerste betaalde e-book linkbuilding heb gepubliceerd, nu een artikel over e-book covers. Daarvoor had ik natuurlijk al tal van e-books geschreven en gepubliceerd die ik gratis ter beschikking stel aan de lezers van mijn nieuwsbrief.

Het schrijven van een e-book staat in deze post buiten kijf. Dat is een ander verhaal. Het gaat er daarna om er een goed pdf-bestand van te maken –en een epub-, en er moet natuurlijk een mooie cover (voorkant) komen. Een goede cover is essentieel of mensen het e-book aanschaffen of niet. Nu gebruikte ik daar altijd bepaalde software voor, maar door omstandigheden moest ik op zoek naar online tools.

PDF-bestand

Jarenlang gebruikte ik CutePDF-writer voor het maken van een pdf. Dat is een klein simpel programmaatje waarmee je in Word simpel een bestand kunt opslaan als PDF. In Windows 7 dat ik sinds kort gebruik, werkt dat echter niet meer. Ik moest dus op zoek naar een ander programma. Soortgelijke software waarmee je in Word met een printopdracht een PDF kunt maken, deed echter niet wat ik wilde. Ook op mijn iBook met Windows for the Mac 8.0 lukte het niet. Het probleem is namelijk steeds dat ik wel een PDF kan maken, maar geen deeplinks naar:

 • Andere hoofdstukken in het bestand
 • Webpagina’s en websites met interessante info
 • Affiliatelinks (die zitten overigens niet in mijn e-book Linkbuilding…)

Na een lange zoektocht vond ik een website waar je online pdf’s kunt maken. Op de Duitse site 7-pdf.de ging dat lange tijd heel eenvoudig. Inclusief alle linken; die bleven gewoon staan net zoals in het Word-bestand. Hulde! Maar inmiddels werkt dat niet meer.

Tegenwoordig gebruik ik Google Drive. Daar upload ik het bestand en vervolgens kan ik die in elke gewenste format downloaden. Gaat -meestal- perfect.

Ebook Cover

Bij het overzetten van mijn programma’s van Windows XP naar Windows 7 was ik BoxShot 3D kwijtgeraakt. daarmee maakte ik de fraaiste ebook covers.

Stom natuurlijk, maar ik had niet zoveel zin om bijna € 50,- uit te geven aan iets wat ik kwijt was. Na veel tools geprobeerd te hebben, kwam ik uiteindelijk uit bij 3D-Pack.com. Een heel simpele tool eigenlijk die wel de mooiste covers kan maken.

Een andere online tool om e-book-covers te maken is eBook Cover Maker (link). Deze tool is ook gratis. Als je meer functionaliteiten wilt, moet je je wel registreren (en betalen per download :-().

Ook heb ik goede ervaringen met e-book cover (betaalde software). Hieronder staat een filmpje van dat product:

7 gedachten over “Ebook cover en pdf’s maken doe je zelf”

 1. Hoi René,
  Opnieuw een goed verhaal van jouw hand.
  Wat ik alleen niet begrijp is dat je een duur officepakket aanschaft dat niet kan wat JIJ wilt: pdf’s maken met hyperlinks. Probeer eens OpenOffice.org of LibreOffice (fork van OOo). Of kijk eens op http://www.hans-drost.nl/pdf-maken-met-openoffice-org/ waar een beschrijving staat hoe dat allemaal zo prachtig werkt.

  Verder niets dan lof voor jouw werk en inspanningen. Ik volg je regelmatig en blijf dat doen.
  groetjes,
  Hans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 14 =

We gebruiken analytische cookies en sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze Cookieverklaring. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten