De truc van een goede virale marketingcampagne is duidelijk. Het moet grappig, grof of geil zijn, of nog liever, een combinatie daarvan. Voor marketeers is het juist zaak die enigszins onduidelijke grens op te zoeken. En dan nog is het niet zeker of de campagne slaagt. Een miskleun is namelijk snel gemaakt.
Grappig is bijvoorbeeld het onderstaande filmpje. Als je op zeker wilt spelen, is een glimlach onvermijdelijk. Het mooie van een goede virale campagne is dat het zichzelf verspreidt. De jongeren waar het reisbureau zich hieronder op richt, hebben massaal het filmpje op hun sociale netwerken (Facebook, Hyves, etc.) geplaatst.
De categorie ‘geile’ campagnes is al iets lastiger. Een mooi voorbeeld is natuurlijk het filmpje van de Bavariagirls tijdens het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Maar dat de meiden in de gevangenis belanden, was natuurlijk nooit de bedoeling van het marketingbureau.
Met grove filmpjes begeef je je op glas ijs. Gisteren zag ik het filmpje waarin Casey Haynes zijn pestkop te grazen nam. Het officiële filmpje is inmiddels verwijderd van YouTube en Facebook. Als je even googelt kun je het nog wel vinden…, ik heb daarom een nieuwsitem van een Amerikaanse zender erop gezet.
Het originele filmpje van Casey Haynes werd gisteravond zelfs op het Jeugdjournaal vertoond. Het gegeven van een jarenlang gepeste jongen die eindelijk iets terugdoet, wekt natuurlijk bij velen herkenning op. Iedereen is in zijn jeugd namelijk wel eens gepest.
Viraal
Het filmpje van Casey Haynes is natuurlijk niet bedacht door een marketing of reclamebureau. Het is ongewild een virale video geworden. Het principe van de ‘underdog hero’ is natuurlijk een prachtige vondst.
Held
Haynes wordt als een held beschouwt omdat hij niet op zijn kop laat zitten. Toch vind ik dat deze film te ver gaat. Wat bijvoorbeeld als de pestkop met zijn rug op die betonnen rand was gegooid en een dwarsleasie (of misschien nog erger) had opgelopen? Was Haynes dan ook nog als een held beschouwt? Dan kom je voor de rechter wegens doodslag!
Heft
Ik begrijp heel goed dat hij eindelijk het heft in eigen handen neemt. Maar als iedereen dat doet, krijgen we toch een hele rare maatschappij die geen van ons zou willen en wensen.
Ik ben heel benieuwd naar de reacties op dit artikel. Zet ze daarom onderaan dit artikel!
Over dat laatste filmpje; ik vind het goed dat die dikkere jongen voor zichzelf op kwam. Maar het had inderdaad wel ongelukkig uit kunnen pakken, en wellicht had hij het beter anders kunnen doen, maar waarschijnlijk werd hij al langere tijd gepest.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf (tot mijn spijt) vroeger ook anderen heb gepest, maar ook ben gepest. Meestal worden kinderen langere tijd gepest en dat kan voor sommigen echt traumatisch zijn. Waarschuwingen van ouders of leraren helpen niet, kinderen zijn hardnekkig en sommige kids zijn graag stoer om zich “beter” te voelen. Als de ander voor zichzelf kán opkomen? why not. Waarschijnlijk is dat de snelste manier dat een bully er mee op houdt. In het dierenrijk werkt het ook zo.
Als de gepeste niet voor zichzelf kan opkomen, dan is het een stuk lastiger.
In principe ben ik het eens dat gewoon weg lopen beter is, zodat de pester er niets meer aan vindt. Maar als het gaat om langere termijn pesten gaat dan is de ander op een andere manier duidelijk maken dat hij er mee op moet houden, nog niet zo’n slechte oplossing. Op MTV is er een serie “bully’s beatdown” de meesten leren van hun straf; ze moeten tegen een prof vechten en ervaren nu zelf hoe het is om klappen te krijgen.
Het 1e fillumpie is inderdaad een goed voorbeeld van humor gebruiken, wat gelukkig de laatste tijd veel gedaan wordt. Dat was 20 jr geleden wel anders.
Over geilheid toepassen in reclame heb ik dubbele gevoelens. Het wordt al zoveel gedaan, (is er geen betere reclame te bedenken?) en vooral bij videoclips is het voor de kids niet goed vind ik.
Grtz
@Camiel, dank je voor je openhartige en moeidge reactie. Velen zullen niet durven toegeven dat ze zelf pesten. Zeker grote mensen niet, waar ik dat toch ook nog heel vaak zien…