Als je via je website iets probeert te verkopen, is het zaak dat je bezoekers terugkomen. Want pas bij een 2e, een 3e of soms nog veel later bezoek, wordt de beslissing genomen om je dienst of product af te nemen.
Je moet eerst vertrouwen opwekken. Bezoekers komen dan weer terug. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Natuurlijk moet je er eerst voor zorgen dat je website overzichtelijk is opgebouwd, de betrouwbaarheid gewaarborgd en je maakt het betalingsproces voor je toekomstige klanten eenvoudig. Daarna zijn er tal van manieren om bezoekers terug te laten keren.
- Vraag bezoekers om hun e-mailadres. Geef ze in ruil daarvoor bijvoorbeeld een gratis elektronisch product, korting of exclusieve aanbiedingen. Je kunt dit proces overigens volledig automatiseren.
- Verzend geheel automatisch een mail naar nieuwe nieuwsbriefabonnees. In een follow-up (autoresponder) wijs je ze alvast op bijzondere artikelen op je site of een exclusieve aanbieding.
- Stuur regelmatig een nieuwsbrief. Zet daarin een duidelijke reden waarom ze je website moeten bezoeken.
- Zorg regelmatig voor nieuwe content, die gerelateerd is aan je product of dienst. Dus bv niet schrijven over gratis visitekaartjes, verantwoorde vis of een zelfgebouwde boomhut als je een website over internet marketing hebt … (maar ja ik vind het persoonlijk veel te leuk om daarover ook te schrijven)
- Geef een duidelijke mogelijkheid tot een bookmark op bv een RSS Reader.
- Gebruik je online netwerk(en), zoals bv
Hyves,eKudosof Linkedin. Breng je netwerk op een creatieve manier op de hoogte van iets nieuws op je site. - Vraag bezoekers actief om te reageren op je site, of als je een weblog hebt, op een blogpost. Geef ze de mogelijkheid om automatisch op de hoogte worden gehouden als er een nieuwe reactie bijkomt. Reageer zelf ook weer op reacties van je bezoekers. Als je het antwoord op een vraag zelf niet weet, vraag het dan aan je netwerk. De meeste mensen willen graag laten zien dat ze specialist zijn op een bepaald terrein.
- Wees zelf ook actief op weblogs en fora, met een duidelijke vermelding van je site.
- Zet onder elk bericht enkele gerelateerde artikelen (helaas heb ik dit zelf nog niet). Zo blijf je bezoekers verrassen en komen ze sneller terug.
- Maak een overzicht van bv: de laatste artikelen, de laatste reacties of een lijstje van mensen die het meeste reageren (zoals bv Karel dat heel slim doet).
Mochten jullie nog aanvullingen hebben, zet ze dan in een reactie. Zo wordt dit artikel compleet.
Ik kan helaas
niet bevestigen dat veel online verkopen pas na de 2-3-4e keer gebeuren. Ik kan niet voor andere sites spreken maar bij veel van mijn ecommerce
sites situeert meer dan 60% van de aankopen zich bij het eerste bezoek..
Voor mij zijn het vooral de copy en de uitstraling van en site die me
wel/niet laten beslissen om ooit terug te gaan..
Dave
@Dave, Dan heb
je vast een goede copywriter en vormgever in dienst… 😉
Goed
artikel, even een vraagje trouwens. Wat gebruik je om de nieuwsbrieven te versturen?
Groetjes, Damian
tja, dat lijkt me straf … deze link geeft een 404:
‘www [punt] webtail.be/test.htm
@
manual..dan zal je even bij Google moeten aankloppen om te vertellen dat hun data niet klopt 😮
Leuk artikel!
Zou graag een keer een blogpost zien over verschillende nieuwsbrief systemen. Wat is het beste systeem om je nieuwsbrieven te versturen? Hoe
verstuur je een nieuwsbrief dat iedereen hem netjes ontvangt. Met of zonder plaatjes?
@John,
Zo
gauw ik weet wat een goede, betrouwbare en betaalbare email-partner is, laat ik dat onmiddellijk weten…
Kijk eens
hier:
http://www.campaignmonitor.com/css/
Ik heb gehoord dat ‘aweber’ een goede manier is om je nieuwsbrieven te versturen. bedoel je dat? Bij mij heeft de webmaker er een systeem
opgezet, ik weet niet hoe dat heet.
Aweber is redelijk
prijzig als je net begint. Je hebt ook goedkopere en zelfs gratis oplossingen. Ook via Joomla (open source webbouwen) kun je er een
nieuwsbrievensysteem aan koppelen. Het is maar net wat je wensen zijn.