googlen of googelen

Googlen of Googelen? Wat is het nou?

Het is altijd een beetje vreemd als er een nieuwe Google-term opduikt. De belangrijkste is natuurlijk ‘googelen’ of ‘googlen’. Dat werkwoord betekent ‘zoeken in Google’ en is inmiddels zelfs opgenomen in het woordenboek van Van Dale.

Policy Google
Een tijdje terug las ik in de Volkskrant een paginagroot artikel over de policy van Google. Dat het beleid was van het concern om allerlei diensten gratis beschikbaar te stellen. Techneuten kunnen zogeheten Beta-versies verder ontwikkelen. Het verdienmodel van Google blijft altijd de advertenties die bij hun superieure zoekmachine worden vertoond.

Is het Googlen of Googelen?

De vraag of het nou Googelen of Googlen is, wordt vaak gesteld. Het juiste antwoord is: Googelen.

In het Nederlands wordt ‘Googelen’ geschreven met een ‘e’ in de stam van het werkwoord. Dit is in overeenstemming met de algemene regels van de Nederlandse werkwoordsvervoeging. Wanneer een werkwoordstam eindigt op een ‘l’ (en ook bij ‘r’, ‘n’, ‘m’ of een klinker), voegen we een extra ‘e’ toe voor de uitgangen ‘-en’, ‘-t’, ‘-de’, en ‘-te’.

Dus, van het werkwoord ‘Googelen’ (afgeleid van de merknaam Google), is de stam “Google” plus ‘e’, en dan de uitgang ‘-en’, resulterend in ‘Googelen’. Dit zorgt ervoor dat de uitspraak van de stamgeluid behouden blijft. In het Nederlands houden we van duidelijke, consistente klanken, en de toevoeging van de ‘e’ zorgt ervoor dat de uitspraak van ‘Google’ niet verandert wanneer we het vervoegen.

Kennis
Andere bedrijven zouden in de 21e eeuw dat beleid overnemen van Google. Stel je kennis ter beschikking van de community en je verdient het dubbel en dwars terug. Een beleid waar ik volledig achter kan staan:

  • Ik geef een gratis e-book weg met een checklist waar je webteksten aan moeten voldoen.
  • Dit blog staat vol met gratis informatieve informatie over SEO en webcontent.

Het achterliggende doel is natuurlijk dat als potentiële klanten mijn site lezen en er zo achter komen dat ik kennis van zaken heb, is een contact snel gelegd. Andere mensen die mijn diensten of producten niet afnemen, zouden dat anders toch ook niet doen.

Maar goed we dwalen af. Het artikel in de Volkskrant trok mijn aandacht vanwege de kop: ‘Googleloeren; Richt de wereld in volgens het Google-model’. Nu dacht ik dat googleloeren nog niet bestond, maar even googelen op dat woord, bewees het omgekeerde. Vooral op blogs wordt ‘googleloeren’ veel gebruikt. Het is een prachtige vondst omdat het verwijst naar het oer-Nederlandse woord: koekeloeren.

Het wachten is natuurlijk op de volgende term. Wie heeft een idee?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − tien =