Het ongevraagd e-mailberichten en nieuwsbrieven versturen naar bedrijven wordt harder aangepakt. In de strijd tegen Spam (het merendeel van de e-mail die bedrijven ontvangen, is ongevraagd) gelden per 1 oktober 2009 strengere eisen. Het was al verboden om naar consumenten ongevraagd te mailen. Vanaf 1 oktober is dat dus ook verboden voor B2B.
Veel bedrijven gebruiken e-mail als een effectief en efficiënt middel om hun nieuwsbrieven te versturen. Zelf doe ik dat ook. Dat mag ook in de toekomst gewoon. Alleen moet u zich aan de strengere regels houden. Boetes van de Opta kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Dat is geld dat u wel beter kunt gebruiken.
Wat mag
U mag naar uw klanten gewoon mail blijven sturen, ook nieuwsbrieven zijn toegestaan. Klanten hoeven daarvoor niet specifiek toestemming te verlenen. Dat hebben klanten al gedaan door een product of dienst van u af te nemen. De inhoud van het mailbericht moet wel gerelateerd zijn aan soortgelijke producten of diensten dat ze in het verleden hebben gekocht. Als u dus een webwinkel in ringtones voor mobiele telefoons hebt, mag u uw klanten dus niet benaderen met aanbiedingen van interessante boeken over bijvoorbeeld FC Barcelona. U mag ze wel op de hoogte brengen van een nieuw interessante boek over telefoons (waar u dan waarschijnlijk een affiliatevergoeding van krijgt).
Toestemming
Andere mensen die u uw mail wilt sturen moeten daar expliciet toestemming voor hebben verleend. Ze hebben zich bijvoorbeeld zelf opgegeven met hun emailadres voor hun nieuwsbrief en eventuele aanbiedingen. Om van elk risico gespaard te blijven kunt u ook voor de optie ‘double opt-in’ kiezen. Dat betekent dat er eerst een mailtje wordt gestuurd naar het opgegeven mailadres met daarin een bevestigingslink. Als er niet op de bevestigingslink wordt geklikt, komen nieuwe nieuwsbriefabonnees ook niet op uw mailinglijst. Zo bent u verzekerd dat de mailadressen juist zijn. Double opt-in is niet verplicht maar ik kan het wel aanraden.
Opt-out
Maak het de ontvangers van uw berichten ook makkelijk om zich af te melden. Zet in elke bericht een link waarmee met slechts 1 klik men zich kan uitschrijven. Het is weliswaar (nog) niet verplicht, maar een goede zaak dat al te doen. Wees ook niet huiverig om het de mensen makkelijk te maken zich af te melden. Mensen die dat willen, zullen toch nooit iets bij u aanschaffen. Verder voorkomt u daarmee dat ze u mails aanmerken als Spam. In bijvoorbeeld Gmail is de knop naast ‘verwijderen’ die van ‘dit is Spam’. Als u dat te vaak hebt, kunt u uiteindelijk geen mails mee versturen.
Voorzichtig
Wees ook voorzichtig met tell-a-friend-systemen. Dat lijkt een mooie manier om snel meer emailadressen te bemachtigen. De ontvanger heeft echter geen toestemming gegeven. Als er wordt voldaan aan enkele criteria is het wel toegestaan. Verdiep u daarin als u toch het populaire taf-systeem wilt gebruiken.
Vervuiling
Als u geen emailserver gebruikt om uw emailing te versturen, zorg er dan voor dat alle foutmeldingen en afmeldingen uit de vorige mailing zijn verwerkt.