EK verloren maar dit kunnen ondernemers leren van het Nederlands elftal

Het EK 2012 in Polen en Oekraïne gaat voor het Nederlands elftal de boeken in als het slechtste toernooi in de historie. Voor het eerst sloot Oranje de poulefase van een eindtoernooi af met slechts nul punten. Bovendien presteerde de vicewereldkampioen nog nooit zo slecht op een EK als Oranje. Waar ging het precies mis, waarom kon het elftal niet aan de torenhoge verwachtingen voldoen, en vooral: wat kunnen ondernemers leren van dit debacle?

Op zondag 17 juni probeerde Oranje zijn laatste kans te grijpen. Er moest met minimaal twee doelpunten verschil van Portugal gewonnen worden om de kwartfinale te bereiken. De wedstrijd resulteerde echter in de derde jammerlijke nederlaag op rij in het toernooi. Oranje droop met de staart tussen de benen af en eindigde het desastreus verlopen EK met 0 punten en een doelsaldo van 2 voor en 5 tegen. Er zijn waarschijnlijk vele redenen waarom het mis liep, maar een paar springen er toch wel uit.

Organisatie en voorbereiding

Een van de belangrijkste randvoorwaarden voor succes is organisatie en voorbereiding. Als je je richt op het behalen van een bepaald resultaat, moet je je geen zorgen hoeven te maken over allerlei organisatorische en logistieke zaken. Als de organisatie van je bedrijf tiptop in elkaar zit en alle werkprocessen als een geoliede machine draaien, kun je je maximaal richten op het behalen van resultaat. Als er daarentegen zand in de raderen zit, houd je je al snel voornamelijk bezig met interne problemen en bijzaken, en verlies je de focus op externe doelen en resultaat.

Thuisbasis?

De KNVB koos voor het EK Krakau, Polen als thuisbasis van Oranje. Een opmerkelijke keus. Krakau is geen speelstad bij het EK voetbal en het Nederlands elftal speelde zijn drie groepswedstrijden allemaal in Charkov, Oekraïne, zo’n 1.300 kilometer verderop. Niet alleen moesten de spelers drie keer heen en weer vliegen voor hun wedstrijden, maar ook moesten ze elke keer flink acclimatiseren. Het temperatuurverschil tussen beide steden was groot: Krakau was koel en winderig, Charkov bloedheet.

Vertraging

Na de verloren avondwedstrijd tegen Duitsland, liep het Nederlands elftal vertraging op bij de terugreis naar Polen. Na een lange en vermoeiende reis kwam het team midden in de nacht, of beter gezegd vroeg in de ochtend, aan en moesten de spelers nog eten terwijl het alweer licht begon te worden. Sneijder gaf aan dat er irritatie onder de spelers was over het reisschema. De lange tripjes heen en weer, het acclimatiseren: het kostte allemaal veel kracht en spelers moesten eerst fysiek weer herstellen.

Eigenlijk ging het bij de organisatie en voorbereiding dus al mis. Met de keus voor een thuisbasis die ver van de speelstad aflag, ontbraken de randvoorwaarden om te komen tot een sportieve topprestatie. Spelers raakten geïrriteerd en het reisschema slokte flink wat energie en aandacht op, die beter had kunnen worden besteed aan het werken aan sportief succes. Als gevolg van een slechte organisatie en voorbereiding, werden bijzaken dus belangrijker dan hoofdzaken.

Omgaan met druk

Als je tweede wordt op een wereldkampioenschap, is de druk van de buitenwereld bij het daarop volgende Europees Kampioenschap logischerwijs groot. Iedereen verwacht dat je op dit eindtoernooi ook goed gaat presteren, waardoor je feitelijk alleen nog maar kunt verliezen. Een goede prestatie baart immers eigenlijk geen opzien, maar bij een slechte prestatie die niet aan de verwachtingen voldoet krijg je de wind van voren.

Topprestatie

Dit is de prijs van succes. Als je een topprestatie levert, leg je de lat een stuk hoger voor jezelf en kun je eigenlijk alleen nog maar teleurstellen. Hoge verwachtingen creëren druk waaraan je kunt bezwijken. Laat je dus niet leiden door successen uit het verleden, trek je niets aan van druk en richt je onbevangen op het behalen van zo goed mogelijke resultaten. Laat de buitenwacht voor wat ze is en leer omgaan met de prijs van succes.

Wees flexibel

Een succesformule moet je niet zo snel wijzigen. In de sport geldt immers het aloude credo: never change a winning team! Aan de andere kant moet je je ook weer niet blindstaren op een succesformule. Er komt een moment dat de oude structuur niet meer voldoet en dat je moet gaan nadenken over een nieuwe. Succes is niet eeuwig en vasthouden aan oude patronen kan omslaan van een solide basis voor succes in een rigide dwangbuis die de prestaties van je team of onderneming in de weg staat.

Star

Van Marwijk hield star vast aan zijn strijdplan, opstelling en speelwijze en zag geen noodzaak om te sleutelen aan de formule die hem eerder al zoveel succes opleverde. Zijn oogappel Afellay hoorde te spelen, ook al was hij door een blessure het gehele seizoen nauwelijks in actie gekomen voor Barcelona. Robin van Persie was de onbetwiste spits: op die positie had hij bij Arsenal immers het seizoen van zijn leven gehad. Dat Huntelaar in het Nederlands elftal op de spitspositie volgens de statistieken veel beter presteerde dan Van Persie, kon hier kennelijk niets aan veranderen.Ook bleef de bondscoach spelen zonder echte buitenspelers: met linkspoot Robben op rechtsbuiten kwam er geen enkele voorzet van de flank en stonden de spits droog. Pas in de laatste wedstrijd tegen Portugal gooide Van Marwijk het elftal flink om. Veranderingen werden pas doorgevoerd toen het eigenlijk al te laat was.

Vaste patronen

Laat je niet te veel leiden door vaste patronen die in het verleden succesvol bleken. Als oude werkwijzen niet meer goed blijken te werken, is het tijd voor nieuwe. Houd niet te veel vast aan zaken die vertrouwd zijn, wees flexibel en durf te veranderen wanneer dat nodig is.

Blijf eensgezind

Het bijzondere van een teamsport is dat een team méér moet zijn dan de som der delen. Als alle spelers zich vol blijven inzetten voor één doel en voor elkaar door het vuur willen gaan, ontstaat de bijzondere kracht van een collectief. Individuele kwaliteiten worden nog beter benut, omdat ze worden ingezet ten behoeve van het team. In een onderneming werkt het precies hetzelfde: pas als alle medewerkers in een team zich inzetten voor een gezamenlijk doel wordt de basis gelegd voor een optimaal resultaat.

Privébelang

De eerste haarscheurtjes in het Nederlandse team waren al zichtbaar bij de eerste wedstrijd. Direct na afloop van de verloren wedstrijd Nederland-Denemarken stond Van Persie aan de rand van het veld te telefoneren. In plaats van met zijn collega’s in de kleedkamer na te praten en de wedstrijd te evalueren, stelde hij zijn privébelang boven het teambelang. Sneijder was er na afloop van de wedstrijd tegen Portugal duidelijk over: “Misschien is het niet voldoende gelukt om alle ego’s opzij te zetten”. Sneijder merkte op dat er een groot gebrek aan onderling vertrouwen was, dat de verhoudingen in het veld ondermijnde: “Het is moeilijk voor elkaar knokken als het vertrouwen weg is.”

Ego’s

Als ego’s binnen een team belangrijker worden dan het team zelf, ontstaan er fricties en spanningen. Pas als individuen zo groot zijn dat ze zich weg kunnen cijferen ten behoeve van het team, kun je de kiem voor succes leggen. Als dit niet lukt, heb je een mooi recept voor mislukking.

Michiel BrandDit artikel is geschreven door SEO copywriter en vertaler Michiel Brand.

Lees direct andere artikelen hierover

4 gedachtes op “EK verloren maar dit kunnen ondernemers leren van het Nederlands elftal”

  1. @Roy, met dat oude wijven-gedoe van de voetballers ben ik het helemaal met je eens!

    @Michiel, complimenten voor je artikel overigens!

  2. @Rene, dank!

    Te zijner tijd zullen we wel meer te weten komen over wat er verder nog allemaal mis ging. In een interview na de wedstrijd tegen Portugal zinspeelde Van der Wiel al op bepaalde dingen die binnen het team gebeurd waren. Ik ben benieuwd!

  3. Leuk om te lezen, voor mij staan er wel enkele tegenstellingen in. Wanneer voorwaarde voor succes, organisatie en voorbereiding is. Op welke manier zet je dan flexibiliteit enz. in. Naar mijn mening is een te grondige voorbereiding een voorbode tot mislukking of middelmaat. BIj een te grondige voorbereiding blijft de ruimte om te ontplooien meer beperkt en dat is nu net wat enkele voetballers van NL extra kunnen brengen.
    Voor de rest leuk stuk om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *