Email-marketing wordt steeds meer aan banden gelegd. Ik schreef eerder over de nieuwe regels die 1 oktober ingaan. De tele-marketing roept al veel langer ergernis op. Meer dan 9 op de 10 mensen ervaart dat soort telefoontjes als een inbreuk op de privacy. Het befaamde telefoontje onder het eten is bijna ‘wereldberucht’. Voor telemarketing, ook wel telefonische verkoop genoemd, gelden al langer strengere regels.
Gebruik deze handleiding om gevrijwaard te blijven van telefoontjes van bedrijven die u ongevraagd een product of dienst willen laten afnemen;
- Vanaf 1 oktober kunt u zich inschrijven in het Bel-me-Niet-register. Telefonische verkopers zijn verplicht dit register te raadplegen voordat ze u bellen. Vanaf oktober heeft de overheid ook de mogelijkheid om sancties (boetes) uit te oefenen tegen bedrijven die zich daar niet aan houden.
- Als u een vervelend telefoontje hebt gehad, kunt u een klacht indienen bij de telecomwaakhond Opta. Die regels overigens ook de regels voor email-marketing. Op Consuwijzer.nl kunt u een klachtenformulier invullen. Die wordt vervolgens doorgestuurd naar de Opta.
Regels
Een telemarketeer moet zich nu ook al aan allerlei regels houden. Zo moet hij/zij duidelijk aangeven:
- namens wie hij belt (geen gemompel)
- wat hij aanbiedt
- wat het kost
- wat de bedenktijd is
- dat u zich gratis kunt afmelden voor telefoontjes van het bedrijf
Als u toch iets koopt via de telefoon, moet dat worden bevestigd in een brief met de mogelijkheid om alsnog van de koop af te zien. Dat kan binnen 7 dagen na ontvangt van de brief. Als u geen brief hebt gekregen, heeft u zelfs 3 maanden om de koop te annuleren.
Aanval is beste verdediging
Er was ooit ook een Telechecklist op Consuwijzer.nl met daarin een lijst met vragen over het product en het bedrijf. Zelf ga ik meer voor de optie van ‘Aanval is de beste verdediging’. Er is ook een lijstje met interessante vragen voor de telemarketeer zoals:
- Kunt u uw naam even spellen?
- Verdient dit werk een beetje?
- Kun je wel rustig bellen? Ik hoor zoveel andere mensen op de achtergrond
- Krijg je ook vrij als je naar de tandarts moet?
Nog veel meer vragen staan op deze praktische checklist van EGBG. U wordt geheid niet meer door die persoon gebeld. Margreet Dolman doet het even voor in deze video..
In
België maken dit soort diensten bijna altijd gebruik van een geheim telefoonnummer dat door mijn weergave oproeper systeem als ‘xxx’ 🙂 wordt
weergegeven.
Waardoor ik onmiddelijk weet welk vlees er in de kuip is en zonder veel tijdverlies het ‘verbreken’ knopje kan indrukken.
Eigenlijk
is er geen verschil tussen bedelen en telemarketing.
..uit het
leven gegrepen..
Het enige dat wij
bloggers dus kunnen doen, is erover te bloggen…
Ik word bijna niet meer gebeld. Als ik gebeld word, word ik altijd doorgeschakeld naar een tape, waarin wordt verteld dat je je kunt afmelden bij het Bel-me-niet register. Het vreemde is dat ik dat dit niet meteen kan doen, maar eerst weer naar de website moet om dit te regelen.
@Erwin, het bellen is hier ook zo’n beetje gebeurd….