Het eerste spelletje dat ik ooit op een computer speelde, was Tetris. Ik raakte volledig in de ban van de blokjes die steeds sneller naar beneden vielen en die je moest draaien. Zelfs als ik ’s avonds in bed lag met mijn ogen dicht, kwamen die blokjes nog steeds naar beneden vallen… Pas veel later kwam Pacman. Ook zo’n heerlijk computerspel om te spelen.
Pacman spelen
Daarna kwam Pacman, dat zenuwslopende spel, waarbij de steeds moet zorgen dat je zelf niet wordt opgevreten. Beide spellen zijn gemaakt in de jaren tachtig en inmiddels klassiekers geworden.
Aanschaffen
Met de opkomst van social media kregen de spelletjes een heel ander karakter. Moest je vroeger een spel aanschaffen en het spelen, met het snellere internet was het veel makkelijker om online te gaan spelen. Lange tijd hadden de sites met spelletjes veel succes.
Eigen site
Maar de social media zetten de spelletjes op hun eigen site. In plaats van naar een andere site te gaan waar je dan kon spelen, bleef je op de website van het medium. Inmiddels bestaan social media bij de gratie van de aanwezige spelletjes die zijn te spelen. Facebook is groot geworden met Farmville en ook op Hyves worden heel veel spellen gespeeld. Google kent echter (nog) geen Google Game.
De oplossing is echter op mijn site! Ga ze daarom gerust spelen.
Doodle
Google heeft vorig jaar een animatie doodle (het logo op Google.nl dat soms refereert aan een bijzonderheid) gemaakt ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Pacman. Het heeft even wat voeten in de aarde gehad, maar je kunt hetzelfde spel nu ook bij mij spelen. Ook heeft Google een jaar eerder het Tetris-logo als doodle gebruikt, maar dat kon je toen niet spelen.
Voordeel
Het belangrijkste voordeel van een spel op je site is bekend: Je blijft langer op de site waardoor je beter bekend komt te staan bij Google. Des te langer bezoekers op je site blijven des te beter het is.
Oerdriften
Daarnaast refereren spelletjes aan enkele oerdriften van de mensen. Ze doen namelijk een beroep op enkele persoonlijke eigenschappen die in de oertijd essentieel waren om te overleven…
Zoals:
- Motivatie
- Creativiteit
- Hoop
- Omgaan met teleurstellingen
Deze eigenschappen heeft de mens tijdens de evolutie behouden. Daarom zijn spelletjes op internet ook zo populair. En dat is ook de reden dat ik Pacman en Tetris op mijn site heb gezet.
Pacman spelen
Het spel Pacman, dat soms ook als Pac-man wordt geschreven, is een echte klassieker. Het is uitgebracht in 1980 als een arcadespel. Binnen een jaar werden honderdduizend exemplaren verkocht. Het is één van de meest succesvolle computerspellen ooit. Ter gelegenheid van het dertig-jarig bestaan van dit razend populaire spel, werd het logo van Google op 21 en 22 mei 2010 voor 48 uren vervangen door een bespeelbare versie van het spel. Dat was de eerste keer dat het logo van Google interactief was. Bovenstaand spel is hetzelfde Pacman-spel dat toen op de Homepage van Google stond.
“Hoe te spelen? Volg deze Pac-Man Handleiding;
- De speler bestuurt het gele happertje
- Het doel is om alle muntjes op te eten
- Het ‘happertje’bestuur je met de pijltjestoetsen
- 4 spoken proberen juist het happertje op te eten
- De speciale bollen geven extra levens aan het happertje
- Twee keer klikken levert een Mrs. Pac-Man op
- Mrs. Pac/man is te besturen met de letters W A S en D
Alles over het spelletje Pacman spelen
Geschiedenis PacMan spel
Mei 1980 werd voor het eerst het spelletje Pac-Man op de markt gebracht door Namco een Japanse computerspelfabrikant. Zij ontwikkelden dit spel voor de speelhal en spelcomputermarkt. Binnen een jaar werden bijna honderduizend van deze arcademachines verkocht. Iedereen wilde Pac-Man spelen. Jong en oud waren eraan verknocht. Pac-Man is een van de succesvolste computerspel aller tijden. Daarna zijn er nog velen op de markt gebracht maar konden nooit tippen aan het Pac-Manspel. Zelfs de spelletjes Tetris en Street-fighter hadden geen schijn van kans om zo geslaagd te zijn als Pac-Man.
Degene die dit spel speelt bestuurt het gele “happertje” de Pac-Man. Pacman spelen is eigenlijk vrij simpel daarom is het zo leuk voor iedereen. Pac-Man moet zich een weg banen op een speelveld met voorwerpen zoals vruchtjes en bolletjes. 4 gekleurde spoken maken het speelveld onveilig. Pac-Man moet de spoken ontlopen want wanneer hij door een van deze spoken wordt gepakt is hij weg. Wanneer Pac-Man echter een van de vier witte pillen te pakken krijgt kan hij op de spoken jagen. De besturing gaat meestal via een joystick maar kan ook met de toetsen op de computer. Wanneer Pac-Man sterft klapt zijn mond helemaal open en verdwijnt hij. Ook zie je dan een soort vuurwerk op de plek waar hij verdwijnt.
Ook vrouwen willen graag Pacman spelen. De game-ontwerper Thoru Iwatani bij de Japanse fabrikant Namco ontwierp dit spel ook voor de dames. Dit spel moest toegankelijk zijn voor vrouwen en daar is hij in geslaagd. Hij bedacht dat vrouwen graag eten en zo ontstond de “schattige” gele etende Pac-Man. De opvolger van de eerste uitgave in 1981 is zelfs een vrouwelijke versie van de Pac-Man uit 1980.
Nadat in 1980 de eerste Pac-Man uitkwam zijn er tot 2011, 33 computerspelletjes van Pac-Man bijgekomen.
Pac-Mania
In 1987 kwam bijvoorbeeld Pac-Mania uit. Zeer populair onder de jongeren in de tachtigerjaren. Het spel was een variant op het orginele spel uit 1980. Het speelde in een doolhof waar Pac-Man door een doolhof wordt geleid door de speler en witte stippen opeet. In dit spel heeft Pac-Man de mogelijkheid tot springen wat in de vorige spellen niet kon.
Er werden ook spellen ontwikkeld voor de mobiele telefoon. Vanaf 2002 tot 2008 zijn er in totaal 11 computerspelletjes op de markt gebracht die allemaal een versie van de “ouderwetse” Pac-Man. Een aantal spelletjes waren o.a.; Pac-Man crisis 2002 Pac-Match 2004 Pac-Man Puzzle 2004 Pac-Man’s Arcade corner 2005 Pac-Man Hold’em poker 2008Apps Pac-Man op je mobiele telefoon.
Pac-Man moet weer helemaal hip worden. Vandaar dat je gratis app’s kunt downloaden op je telefoon. Pac-Man Dash! is de eerste titel die hierbij moet helpen. Wanneer je dit spelletje op je telefoon speelt ren je eindeloos achter spookjes en koekjes aan. Tijdens het spel hoef je alleen maar op je scherm te tikken om te springen. Kijk voor meer informatie op de desbetreffende website’s.
Beste Rene,
Ik heb dezelfde Tertris verslaving gekend en herken ook de vallende blokjes voor mijn ogen ’s avonds in bed. 😉
Uiteraard is het goed voor de gemiddelde bezoekduur op je website als mensen spelletjes spelen op je website. Maar ik denk dat je goed moet nadenken of het past bij je bedrijf of je een spelletje aanbiedt en als je een spel aanbiedt, wat voor spel je aanbiedt.
groet,
Jaap
@Jaap, helemaal met je eens. Een spel op je website moet wel bij je bedrijf passen.. Vind je Pacman en Tetris hier op zijn plaats?