Permalinks instellen in WordPress

Het instellen van de permalinks in WordPress is nodig om zoekmachinevriendelijke urls te krijgen. In onderstaande instructievideo leg ik het je haarfijn uit.

Database

WordPress maakt gebruik van een database. Dat betekent dat een url van een nieuwe pagina of post automatisch een url krijgt toebedeeld die op die database is gebaseerd, dus bijvoorbeeld renegreve.nl/?p=123. Dat ziet er niet alleen lelijk uit; een url die er zo uitziet renegreve.nl/seo/workshop-seo

 • Krijgt meer bezoekers omdat er uit de url al blijkt waar de pagina over gaat
 • Krijgt een hogere positie in de zoekmachines

Het vreemde is dat WordPress niet automatisch de permalinks al seo-vriendelijk maakt. Maar met een kleine aanpassing in de wp-admin kun je dat eenvoudig zelf doen.

Permalinks WordPress

Bekijk daarom hieronder mijn instructievideo over hoe je permalinks in WordPress moet instellen.

8 gedachten over “Permalinks instellen in WordPress”

 1. Hallo Rene,

  Ik heb verschillende websites, bij sommige werkt de permalink correct, bij andere niet.
  Als ik deze /blog/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/ link gebruik is die bij de ene site goed om op de landingspagina (home) te komen, bv secretinspiration.nl, maar bij realsecretmoney kom ik dan op een landingspagina waar ik wel de tabjes zie voor home, maar geeft de pagina aan dat de pagina niet is gevonden.
  Het verschil in de permalink op de homepage is dat bij degene die wel werkt achter de site naam geen toevoeging is (ook niet mogelijk), en bij degene die niet werkt, is er een toevoeging home of een pagina code.
  deze is wel te editten, maar niet te verwijderen zodat er alleen bv realsecretmoney komt te staan.
  Ik hoop dat het het verhaal duidelijk is en jij mij kan helpen, zodat als er realsecretmoney ingetikt wordt in google je gelijk op de homepage komt.

  Bij voorbaad dank,

  Wilco

 2. Hallo Rene,

  De permalinks op mijn website werken bijna zoals ik het wil. Ik gebruik /%category%/%postname%/

  Gr Theo Schipper

 3. Sorry dat ik je nogmaals lastig val hiermee, maar ik krijg het niet goed voor elkaar. Het lukt wel om de url te krijgen zoals ik het hebben wil. De permalink wordt ook juist weergegeven als ik het artikel in de admin open, maar uiteindelijk krijg ik op de website een 404…

 4. Hallo Rene,

  Is het ook mogelijk om niet blog berichten aan te passen? De woning invoeren gaat niet via een blog bericht. Het is een apart kopje in de admin. Ik wil namelijk de volgende permalink: huisnederland.nl/provincie/plaatsnaam/titel bericht. Alvast bedankt.

  Groet Roy

 5. Hoi,

  Ik heb de bovenstaande instelling gedaan alleen bij krijg ik een 404 foutmelding op mijn website?

  Kun jij mij helpen?

  Gr,
  Neo

 6. Beste,

  ik zag met interesse uw video maar die hielp me niet. Op mijn permalinks verschijnt sinds kort een stuk dat daar weg moet, nl psycholoog-jan-schrans: hoe krijg ik terug de oude permalinks?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 − 7 =