SEO tools voor Google | De Gratis én Betaalde

Zelf maak ik veel gebruik van SEO Tools. Die zijn volop beschikbaar op internet. Met de gratis versie kom je vaak al een eind, maar soms ben je beter af met een betaalde versie (paid version).

Er zijn heel goede betaalde tools, voor de professionele seo-specialist, maar de gratis versies voldoen ook vaak prima. In het verleden had ik een voorkeur voor de gratis tools, maar de laatste jaren ontkom je er er als professionele SEO-agency er niet aan om af en toe een betaalde tool in te zetten. Welke tool je beter in de gratis versie kunt gebruiken en welke de betaalde beter aansluit, ligt helemaal aan jouw eigen wensen en eisen.

De verschillende SEO-tools zijn onder te verdelen in:

 1. Zoekwoordonderzoek tools
 2. Zoekwoord posities (keyword rankings)
 3. Linkanalyse en linkprofielen
 4. Siteanalyse en complete SEO-scans

In dit artikel heb ik ze ook onder verdeeld in deze vier verschillende categorieën

SEO tools

Het onderstaand lijstje bevat tools die allemaal of geheel gratis zijn of waar een betaald abonnement aan vastzit. In de ene situatie kun je toe met een gratis tool, als je professioneel met SEO bezig bent is een betaald abonnement eigenlijk onontkoombaar.

SEO tools gratis

Bij gratis tools moet je je soms wel registreren om het te kunnen gebruiken. Onderstaande tools heb ik allemaal korte of langere tijd gebruikt. De meeste bezoek ik nog altijd. jJe bent dus verzekerd dat ze goed zijn. Als je zelf ook nog goede gratis of betaalde SEO Tool hebt, zet hem dan gerust in een reactie. Zo wordt dit artikel dan een mooie bron van SEO Tool-informatie.

Nu is er laatst in een Nederlandse whatsapp-groep van SEO- (en SEA-) marketeers een vraag geweest welke SEO-tools zij het liefste gebruiken. Hun voorkeuren heb ik verwerkt in dit overzicht, mits ik er zelf ook positieve ervaringen mee heb.

1. Zoekwoordonderzoek tools

De grote jongens in dit gebied zijn Moz, Majestic en Ahrefs. Vooral Ahrefs heeft fraaie mogelijkheden om woorden te vinden waarop je kunt ranken.

Google Ads Tool

De Google Adwords Keyword Tool is een gratis zoekwoorden-tool. Groot nadeel is wel dat de focus ligt op op commercieel interessante zoekwoorden voor Google zelf.

Answerthepublic.com

Deze prachtige tool toont (gratis tot 3 zoekopdrachten/dag) de vragen die bezoekers van een zoekmachine stellen in relatie tot de zoekterm. Het is eenvoudig in gebruik; je voert de zoekterm in, kiest voor het taalgebied (in ons geval: Dutch) en krijgt in een handig overzicht alle vragen die daaraan gerelateerd zijn.

Het mooie van answerthepublic.com is dat je de resultaten ook kunt exporteren in een CSV-bestand. Als in het plaatje de meest gestelde vraag het meest donkergroen is, staat dat in het CSV-bestand bovenaan. Super handig om bijvoorbeeld onderwerpen voor nieuwe blogartikelen te vinden.

KW Finder

Deze tool moet ik nog voor je testen.

2. Posities (Rankings) in Google tools

SE Ranking

Een superhandige online tool om rankings te meten, is SE Ranking. In welk land of voor welke zoekmachine je de posities ook zoekt, in SE Ranking kan het. Ze garanderen dat ze 100% accurate Nederlandse posities hebben, iets wat andere rankingtools vaak niet hebben. Zelf gebruik ik het ook en ben er zeer tevreden over.

Nadeel is wel dat het altijd betaald is, maar voor kleinere bedrijven kan dat al vanaf een kleine twintig euro per maand. Mooie functie is ook dat ze wekelijks (of maandelijks) rapportages kunt laten sturen in elke gewenst formaat, pdf, csv of html.

Bekijk hier SE Ranking.

SEO tools SERanking

SEO Effect

SEO Effect (inmiddels gestopt) van good-old en SEO-nestor Keesjan Deelstra kon ooit ook gebruikt worden om lokale rankings te meten.

Rankchecker

Rankchecker; een prima gratis add-on voor Firefox om je rankings (niet teveel zoekwoorden gebruiken…) te meten

RankTrackr

Een low-budget-tool, die ook de zichtbaarheid in beeld brengt.

AccuRanker

Volgens hun eigen zeggen’s wereld snelste ranking tracker.

SEO Rank Monitor

Zeker niet de goedkoopste tool om je zoekwoordposities te checken, maar door SEO Marketeers wel vaak aanbevolen. Goedkoopste pakket kost $19/maand, waarmee je dagelijks 100 zoekwoorden kunt tracken.

3. Linkanalyse / linkprofielen

Ahrefs

Ahrefs is bij uitstek de tool die zowel bestemd is voor zoekwoordonderzoek en link-opportunities. Ahrefs is één van mijn favoriete SEO-tools.

Je kunt bijvoorbeeld ook heel makkelijk zien welke linken jouw concurrenten hebben en jij niet met Link Intersect. En het vergelijken van verschillende domeinen om in één oogopslag te zien welke het beste is op een bepaald linkvlak is erg handig.

Search Console

Google’s Search Console heeft ook een vrij groot overzicht van linken die door de crawlrobot van Google zijn geïndexeerd. Als je ooit bepaalde slechte linken moet disavowen, hoef je ook alleen rekening te houden met de linken die Google hier heeft staan.

4. SEO-scans

Er zijn allerhande tools op het net te vinden om allerlei factoren die een rol spelen bij de rankings van je website, te onderzoeken. Vaak moet je langs allerlei sites. De onder staande tools om een SEO-scan uit te voeren, zijn allen -redelijk- volledig, hoewel elke tool weer zijn eigen specialiteit heeft.

Chrome DevTools

Een prachtige tool van Google zelf, waar je hele SEO-scans kunt maken, inclusief de laadsnelheid.

SEOmator

Dit is een vrij nieuwe tool die je hele site crawlt en vervolgens adviezen geeft ter verbetering. Op het gebied van content, sitestructuur, structured data en crawlability geeft de tool waardevolle informatie waar je direct mee aan de slag kunt. Een van de aanraders die de laatste tijd sterk in opmars is. Wel een nadeeltje dat ie niet helemaal gratis is.

Bekijk SEOmator.

SearchMetrics

Toen ik nog bij Conrad Electronic werkte was dat een ideale tool. Nadeel is wel dat het een uitgebreide en complexe tool is. Hoewel ik op de laatste bijeenkomst (september 2019) op Brighton SEO hoorde dat ze de tool gebruikersvriendelijker maken, is dat nu helaas nog niet het geval.

SEMRush

Ook SEMRush moet ik nog verder onderzoeken. Je hoort er binnenkort meer over!

Sitechecker.pro

Website analyse door Sitechecker is een goedkope alternatieve SEO-tool voor online marketeers. Het helpt je om uitgebreide SEO-audits uit te voeren, websites van concurrenten te analyseren en SEO-prestatiestatistieken van websites bij te houden.

Sitechecker pro seo tool

Het goedkoopste abonnement voor 3 websites is $ 23/maand. En je krijgt korting als je meteen een jaarabonnement afsluit. Dat Basic abonnement geeft je de mogelijkheid tot het checken van:

 • 1500 URL’s per account
 • 150 zoekwoorden per account
 • 3.000 backlinks per account

In het verleden was er nog wel een gratis versie van Sitechecker.pro, maar daar zijn ze helaas mee gestopt. Zelf heb ik nog niet getest met Sitechecker, maar als jij dat wel hebt gedaan, laat dan een reactie achter.

ScreamingFrog

Het laten crawlen van je website kan door bijvoorbeeld DeepCrawl, maar mijn voorkeur gaat uit naar ScreamingFrog. Exporteren van data is ook eenvoudig.

Nadeel van ScreamingFrog is wel dat die slechts 500 urls -gratis- kan crawlen. Boven dat aantal moet een licentie worden aangeschaft, die steeds slechts een jaar geldig is.

Moz

Moz; de tools zijn deels betaald, deels gratis. De ‘free’-tools voldoen prima voor de beginnende SEO-er.

HotJar for SEO

Ook HotJar for SEO staat nog op mijn lijstje. Ik houd je op de hoogte.

OnCrawl

Moet ik binnenkort nog eens testen, of heb jij misschien al (goede) ervaringen met deze tool?

Xenu

Xenu;  geen tool, maar gratis software om gebroken links op je website op te sporen. Kijk voor online tools in de comments.

Waarom SEO tools gebruiken?

Seo-tools zorgen ervoor dat je op een snelle manier inzicht krijgt in uw website.  Voor de rankings van je website is het een goede manier om je website te optimaliseren voor de zoekmachines.

Met SEO-tools worden de volgende vragen snel beantwoord:

 • Is mijn website zoekmachine vriendelijk is?
 • Is mijn website oud genoeg en populair?
 • Hoeveel inkomende links heeft mijn website?
 • Heb ik dode links op mijn website?
 • Wat is de laadtijd van mijn website?
 • Welke website staat er nog meer op mijn server?

Na een lange speurtocht kwam ik tot bovenstaande lijst met tools over zoekmachine optimalisatie en veel goede gratis seo tools.
De seotools werken allemaal en zijn gemakkelijk te begrijpen. Het zijn er nu nog 13 maar het worden er uiteindelijk 25.

U kunt er onder andere checken hoeveel inkomende links de site heeft, of hoe de keywords scoren in Google bijvoorbeeld. Zeker voor beginnende SEO-ers staan de belangrijkste allemaal bij elkaar.

SEO Tools bronnen

Nu ben ik natuurlijk niet de enige die een overzicht maakt van handige SEO tools. De volgende websites hebben dat ook gedaan. Soms heb ik er een interessante tool uit gepikt:

Google tools

Nu gaat het natuurlijk (bijna) altijd om de rankings en het organische verkeer uit Google. Nu heeft deze zoekmachinegigant zelf natuurlijk meer tools dan alleen de eerder genoemde Dev-tools in Chrome. Onderstaande gebruik ik ook regelmatig. Prettige bijkomstigheid is dat ze volkomen gratis zijn.

1. Google Trends; geeft de trends aan tussen de verschillende zoekwoorden
2. Google Insights; zie Trends, maar biedt meer mogelijkheden tot onderzoek. Zeer goede tool.

Heb jij nog een goede aanvulling voor deze lijst? Laat het me weten, dan duik ik erin!

Dit artikel is geschreven door René Greve, al SEO-specialist voordat Google werd opgericht ;-). Het is geupdate op dinsdag 13 februari  2024.

27 gedachten over “SEO tools voor Google | De Gratis én Betaalde”

 1. Net als Patrick doet, zal ik het ook naar mijn followers op Twitter sturen Rene, het is een mooi lijstje.

  Wellicht een tip om er voor te zorgen dart via jouw website dit makkelijk verspreid kan worden via social Media met handige buttons?

  groet,
  Jaap

 2. Hallo

  Je geeft hier nuttige info weg hier kunt je al veel mee doen voor je eigen site. Al de seo tools zijn voor mij zeer nuttig geweest. Hoop voor je andere lezers ook

  Groeten

 3. @guest (Tim?) Ik begrijp niet zo goed waarom je met seo tools linkt naar een website die totaal niet relevant is daarover. Trouwens op mijnreacties staat een no-follow zodat alleen deze site voordeel heeft van die zoekterm 😛

 4. Met de GRATIS tool op seoscanning (geen verplichtingen en geen registratie) kan iedereen zo vaak als hij wil een gratis SEO test doen van zijn website.

  De test produceert een rapport waar ze de verbeterpunten kunnen zien en zelf de SEO ter hand nemen om hoger te komen in de zoekresultaten. De scan is veruit de meest uitgebreide en informatieve gratis scan op het net.

  Wellicht een overweging waard om een link naar ons op je met SEO tools op te nemen?

 5. Ik maak gebruik van seocontrole.nl. Een collectie gratis tools om mijn verschillende websites goed te volgen en daar waar nodig aan te passen voor een betere score in Google!

 6. Hoi Rene,

  Bedankt voor dit handige lijstje.
  Je noemde Xenu. Kun je uitleggen wat broken links precies zijn en wat je er mee kan?
  Ik lees er wel eens wat over, maar niemand heeft me ooit uit kunnen leggen wat je er mee kunt.

  Ik kwam nog een goede resource regen, wellicht een leuke toevoeging:
  geniuswhale.com

  Bedankt!

  Groetjes,
  Saar

 7. Kijk een keer op backlink-tool.org. Hier kun je zonder een account aan te maken vrijwel alle backlinks zien en ook de meest recente backlinks naar alle domeinen wereldwijd. De hele zaak is uiteraard gratis.

 8. Mooi artikel! Sinds kort biedt deze site ook een hoop gratis tools aan: vindbaarheid.website/seo-tools-handleiding-vindbaarheid-website

 9. Hoi,
  Overzichtelijk artikel en een fijne uiteenzetting. Jammer alleen dat het zo gedateerd is. Als ik op een website zoals softwareguru naar seo toolskijk, zie ik dat een semrush die hier nader toegelicht zal worden al wel aan de orde is.

  Een heel groot nadeel is dat al die seo tools zo onwijs duur zijn. Er zijn natuurlijk gratis varianten, maar toch meestal beperkt in mogelijkheden.

 10. Thank you for your post. Do you need stock image downloader? Gorilla Stocksbunny makes your wishes true.

 11. You have shared a lot of information about SEO Group Buy Tools. All the information is fabulous. I want to add a little bit more in this that in search engine here are many platforms from where we can get Best SEO Group Buy Tools. Of course, we all need it in cheap price. So, don’t worry. If you want to get them in cheap prices you can visit to https://seogroupbuy.in .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + negen =

We gebruiken analytische cookies en sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze Cookieverklaring. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten