Als ik een workshop Webteksten en SEO geef, laat ik meestal altijd ook een plaatje zien met lastige begrippen. Wat er precies staat, is natuurlijk afhankelijk van het niveau van de groep.
Dit is wel een algemeenheid:
Bijna altijd is er dan wel iemand in de zaal die het naadje van de kous wil weten. Nou bij deze dan:
Schone HTML
Dat betekent dat er zo weinig mogelijk code wordt gebruikt. CSS en Javascript bijvoorbeeld gebruiken heel veel code. De zoekmachines moeten zich daar eerst doorheen worstelen voordat ze bij de eigenlijke webtekst terecht komen. Zet deze scripts daarom extern.
Schrap alle overbodige code
Dat lijkt me voor de hand liggen. Een zoekmachinerobot wil het liefst zo snel mogelijk bij de kern komen.
Gevalideerd
Er zijn internationale richtlijnen waar websites moeten voldoen. De zoekmachines vinden het ook prettig als een site daar zoveel mogelijk aan voldoet. Je hoeft niet per se alle fouten en waarschuwingen eruit te halen, maar de belangrijkste wel. Je kunt je site laten testen op de site van W3.org
Geen frames en Flash
De soep wordt niet zo heet gegeten, maar feit blijft dat zoekmachines moeite hebben met frames en Flash. Er zijn wel allerlei manieren om die sites toch vindbaar te maken (en Google kan ondertussen ook Flash-sites deels indexeren), toch verdient het aanbeveling om het niet te doen als je wilt scoren in zoekmachines.
Juiste linkstructuur
Maak niet teveel lagen in je site, maar zorg vooral dat de zoekmachines de linken en knoppen binnen je site ook kunnen volgen. Een knop met een ingewikkeld Javascript of Flash-koppelingen zijn door de Google-bots nauwelijks te volgen.
Test in een tekstbrowser
De browser Lynx is een tekstbrowser. Die laat zien wat de zoekmachines ook zien van je site. Voordat je hem download kun je hier zien, hoe Lynx eruit ziet.
Als je veel meer wilt lezen over zoekmachinemarketing had vroeger (euhhh, nou ja, in SEO-begrippen is 2010 vroeger) Keesjan Deelstra een goed boek geschreven. Maar tegenwoordig, kan ik het onderstaande boek van de SEOguru aanbevelen.
Aan het
geven van een seo workshop zitten altijd wel wat tricky kanten. Ik vind het zelf altijd wel prettig wanneer je van tevoren weet aan wie je de
workshop gaat geven.
Ik heb ook al wel eens meegemaakt dat ik toch wel iets te snel ging voor degene tegenover me. Het blijft toch lastig
om jezelf altijd te spiegelen aan het kennisniveau van je gesprekspartner. Zo’n lijstje is dan wel handig om gelijk even te kijken hoe er wordt
gereageerd.