social bookmarking

Social bookmarking voor meer bezoekers naar je site

Social bookmarking was lange tijd alleen bestemd voor jezelf. Je gaf aan welke sites jouw favoriet waren. Je bookmarkte je favoriete webpagina’s om ze sneller terug te kunnen vinden. Maar je kunt social bookmarking ook gebruiken om meer bezoekers te trekken naar je website en dus voor SEO in te zetten.

Wat is social bookmarking?

Allereerst wat is social bookmarking?
Social bookmarking is een methode waarmee internetgebruikers webpagina’s, artikelen, blogposts, video’s en andere digitale content opslaan, organiseren, zoeken en beheren door gebruik te maken van online bookmarking diensten. Het is een manier om je favoriete webpagina’s op te slaan op het internet in plaats van in je webbrowser, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn vanaf elke locatie en op elk apparaat met internettoegang.

Onderscheid met traditionele bookmarking

Wat social bookmarking onderscheidt van traditionele bookmarking, is de “sociale” component. Gebruikers kunnen hun bookmarks niet alleen opslaan, maar ook delen met anderen. Dit gebeurt op platforms waar gebruikers hun bookmarks taggen met trefwoorden, ze categoriseren, en delen met een specifieke gemeenschap of met het algemene publiek. Andere gebruikers op deze platforms kunnen deze bookmarks vervolgens zien, erop stemmen, commentaar geven en ze verder delen, waardoor de inhoud viraal kan gaan.

Voor marketeers en website-eigenaren is social bookmarking een krachtig hulpmiddel om de zichtbaarheid van hun content te vergroten. Door inhoud te delen op social bookmarking sites, kunnen ze niet alleen meer verkeer naar hun website leiden, maar ook de SEO verbeteren door backlinks te creëren en de online aanwezigheid te versterken. Dit kan leiden tot een hogere ranking in zoekmachines, een groter bereik en uiteindelijk meer bezoekers.

Voordelen van social bookmarking

In het digitale tijdperk waarin we leven, wordt het steeds belangrijker voor bedrijven en individuen om hun online aanwezigheid te versterken. Een van de strategieën die gebruikt kan worden om dit doel te bereiken, is social bookmarking. Deze aanpak heeft zich bewezen als een effectief middel om de zichtbaarheid en bereikbaarheid van online content te vergroten. Hieronder zullen we de diverse voordelen van social bookmarking verkennen, die verklaren waarom het een onmisbare tool is geworden in de wereld van online marketing en contentbeheer.

7 Voordelen van Social Bookmarking:

 1. Meer website-bezoekers (verkeer):
  • Door je content te delen op social bookmarking sites, trek je niet alleen de aandacht van directe gebruikers van deze platforms, maar vergroot je ook de kans dat je content gedeeld wordt binnen hun netwerken. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het verkeer naar je website.
 2. Verbeterde zoekmachineoptimalisatie (SEO):
  • Social bookmarking helpt bij het opbouwen van backlinks naar je website. Aangezien zoekmachines zoals Google de kwaliteit en kwantiteit van backlinks meewegen bij het rangschikken van sites, kan dit de SEO van je website verbeteren en je helpen hoger te scoren in zoekresultaten.
 3. Snellere indexering door zoekmachines:
  • Wanneer content gedeeld wordt op social bookmarking sites, wordt deze vaak sneller opgepikt door zoekmachines. Dit betekent dat je nieuwe content sneller geïndexeerd en zichtbaar kan zijn in zoekresultaten.
 4. Doelgerichte merkbekendheid:
  • Door de juiste trefwoorden en categorieën te kiezen, bereik je met social bookmarking een specifieker en geïnteresseerd publiek. Dit verhoogt de kans op betrokkenheid en helpt bij het opbouwen van merkbekendheid.
 5. Mogelijkheid tot virale verspreiding:
  • Content die populair wordt op een social bookmarking site kan viraal gaan, wat leidt tot aanzienlijke blootstelling en verkeer. Dit virale effect is moeilijk te bereiken via traditionele marketingmethoden.
 6. Verhoogde interactie met de doelgroep:
  • Social bookmarking sites bieden mogelijkheden voor interactie met gebruikers, zoals commentaar en stemmen. Dit kan waardevolle feedback opleveren en helpt bij het opbouwen van een gemeenschap rond je merk of website.
 7. Kostenbesparend:
  • Veel social bookmarking sites zijn gratis te gebruiken. Dit maakt het een kosteneffectieve marketingtool, vooral voor kleine bedrijven en startups met beperkte budgetten.

Door deze voordelen te benutten, kunnen bedrijven en content creators hun digitale voetafdruk vergroten en een breder publiek bereiken. Social bookmarking is niet alleen een tool voor verhoogde zichtbaarheid, maar ook een middel om een interactieve en betrokken gemeenschap op te bouwen.

Voorbeelden van Social bookmarking

Als je zelf een eigen website heb en meer bezoekers wilt trekken, kun je de sites van social bookmarking goed gebruiken om meer bezoekers te trekken. Nu vallen er nogal wat sites onder het begrip, dus ik ben zo vrij om het zo breed mogelijk te laten zijn.

Voorbeeld 1:
Je bent copywriter en schrijft regelmatig columns en artikelen die de lezer prikkelen om erop te reageren. Het is natuurlijk prima om dat op je eigen site te doen. Maar als je een vermelding maakt op NuJij.nl kun je een hele nieuwe groep lezers aanboren.

Voorbeeld 2:
Je bent fotograaf en bent gespecialiseerd in afbeeldingen van gebouwen. Als je je foto’s doorplaatst op Flickr en ze op de juiste manier tagt, kun je veel fotoliefhebbers naar je site trekken.

social bookmarking

Lijstje 86 social bookmarking sites

Hieronder een lijstje met de 86 belangrijkste social bookmarking sites waar je je nieuwe artikelen kunt posten (met natuurlijk een link naar je eigen website). Vaak moet je wel eerst een account maken en pas daarna dan kun je je artikelen plaatsen. Er zijn er duizenden, maar ik houd het bij de 100 belangrijkste

 1. X – voorheen Twitter, een populair sociaal netwerkplatform waar gebruikers korte berichten, of tweets, kunnen delen.
 2. Facebook (ja dat bestaat ook nog….)
 3. Pinterest – Een platform om visuele content zoals afbeeldingen en ideeën te ontdekken, te bewaren en te delen.
 4. LinkedIn – Een professioneel netwerkplatform, ideaal voor het delen van zakelijke content en netwerken.
 5. DZone – Een technologiepublicatie en gebruikersgemeenschap die links naar ontwikkelaars- en technologienieuws deelt.
 6. Pocket – Hiermee kunnen gebruikers artikelen, video’s en andere webcontent opslaan om later te bekijken.
 7. Viber – Een platform voor instant messaging en VoIP, waar gebruikers berichten en content kunnen delen.
 8. Telegram – Een cloud-gebaseerde messaging-app met een focus op veiligheid en snelheid.
 9. Badoo – Een datingsgerichte sociale netwerksite die het mogelijk maakt nieuwe mensen te ontmoeten en content te delen.
 10. Skyrock – Een sociaal netwerk gericht op muziek en entertainment, waar gebruikers blogs kunnen maken en delen.
 11. Tagged – Een sociaal ontdekkingsnetwerk voor het ontmoeten van nieuwe mensen en het delen van interesses.
 12. Meetup – Een platform dat het gemakkelijk maakt voor mensen om groepen en evenementen te vinden en te organiseren rond gemeenschappelijke interesses.
 13. CouchSurfing – Een gemeenschap die reizigers met lokale gastheren verbindt en het delen van reiservaringen mogelijk maakt.
 14. Ello – Was een netwerk gericht op kunstenaars en creatievelingen voor het delen en promoten van hun werk. (bron)
 15. Twitch – Een live streaming-platform, vooral populair onder gamers voor het delen van gameplays en andere live content.
 16. Periscope – Een app voor live streaming waarmee gebruikers live video-uitzendingen kunnen delen en bekijken.
 17. Vine – Een platform voor het delen van korte video’s, populair voor zijn zes-seconden lange, loopende video’s.
 18. Flickr – Een website voor het delen van foto’s en video’s, populair bij fotografen en visuele kunstenaars.
 19. Photobucket – Een platform voor het hosten van afbeeldingen en video’s, en het delen van fotoalbums.
 20. Imgur – Een online afbeeldingencommunity waar gebruikers foto’s en GIF’s kunnen delen.
 21. Snapfish – Een foto-sharing platform dat ook printservices biedt.
 22. Foursquare – Een platform voor lokale ontdekkingen, waarmee gebruikers plaatsen kunnen ontdekken, beoordelen en aanbevelen.
 23. Goodreads – Een sociaal netwerk voor boekenliefhebbers om boeken te ontdekken, te beoordelen en te bespreken.
 24. Wattpad – Een gemeenschap voor schrijvers en lezers om verhalen en boeken te publiceren en te ontdekken.
 25. Medium – Een platform voor het publiceren van artikelen waar schrijvers hun gedachten en verhalen delen.
 26. Snapchat – Een multimedia messaging app bekend om zijn tijdelijke aard van foto’s en berichten.
 27. DeviantArt – Een online gemeenschap voor het tonen van kunstwerken, fotografie en videografie.
 28. Yelp – Een bedrijfsreview site waar gebruikers hun ervaringen met lokale bedrijven kunnen delen.
 29. SoundCloud – Een muziekstreamingplatform waar gebruikers muziek kunnen uploaden, delen en ontdekken.
 30. Technorati –  voor blogs
 31. Digg – Platform voor het ontdekken en bookmarken van hoogwaardige artikelen en nieuws.
 32. Reddit – Bekend als de ‘front page van het internet’, voor het indienen en beoordelen van links, verhalen, afbeeldingen en video’s.
 33. Slashdot – Richt zich op door gebruikers ingediende nieuwsverhalen, met name in de technologiewereld.
 34. We Heart It – Gericht op visuele inhoud, waaronder afbeeldingen, GIF’s en video’s, en fungeert als een sociaal netwerk.
 35. Scoop.it – Geschikt voor professionals, bedrijven, non-profitorganisaties en bedrijven met zowel gratis als betaalde plannen.
 36. Delicious – Een populaire site voor het organiseren en delen van bookmarks.
 37. Newsvine – Hier konden gebruikers nieuwsartikelen van over het hele internet delen en bespreken, maar het is overgenomen door NBC News.
 38. Hubpages – Hiermee kunnen gebruikers pagina’s over hun favoriete onderwerpen maken en delen.
 39. Diigo – Staat bekend om zijn mogelijkheden voor het annoteren van webpagina’s en het delen van bookmarks.
 40. Plurk – Een sociaal netwerk dat zich onderscheidt door zijn tijdlijn-achtige structuur.
 41. Mix.com – Een platform om inhoud te ontdekken, te delen en te organiseren, gericht op het personaliseren van je webervaring.
 42. Pearltrees – Hiermee kun je interesses verzamelen en ordenen in een visuele en samenwerkingsvriendelijke interface.
 43. Mendeley – Een platform gericht op onderzoekers voor het beheren van onderzoekspapers en het samenwerken met anderen in hun vakgebied.
 44. Fark – Een community website waar gebruikers nieuwsartikelen en andere interessante content kunnen delen en bespreken.
 45. BibSonomy – Een systeem voor het delen van bookmarks en bibliografieën, vooral handig voor studenten en onderzoekers.
 46. Diigo – Een krachtige research tool en kennisbeheersysteem, ideaal voor het verzamelen, annoteren en delen van webpagina’s.
 47. Folkd – Een sociale bookmarkingsite waar je websites kunt bewaren, delen en ontdekken.
 48. GetPocket – Hiermee kun je content opslaan om later te bekijken, handig voor het verzamelen van artikelen, video’s en meer.
 49. Scoop.it – Richt zich op professionals en bedrijven voor het verzamelen van inhoud over specifieke onderwerpen.
 50. Slashdot – Een platform dat zich richt op technologienieuws, waar gebruikers verhalen kunnen indienen en becommentariëren.
 51. Instapaper – Een eenvoudige tool om artikelen en webpagina’s op te slaan voor later lezen.
 52. Xing – Een professioneel netwerkplatform vergelijkbaar met LinkedIn, handig voor het delen van zakelijke content.
 53. Dribbble – Een community van ontwerpers voor het delen van hun werk, netwerken en inspiratie opdoen.
 54. Behance – Toont creatief werk en is een platform om portfolio’s te delen met een creatieve gemeenschap.
 55. DZone – Een technische bookmarking site gericht op softwareontwikkelaars.
 56. Feedly – Een populaire RSS-reader waarmee je nieuwsfeeds van verschillende websites kunt organiseren en volgen.
 57. Flipboard – Een persoonlijke magazine-app die het gemakkelijk maakt om nieuws en artikelen te lezen en te delen.
 58. Reddit – Een enorm populair netwerk van gemeenschappen op basis van mensen hun interesses.
 59. StumbleUpon (nu onderdeel van Mix) – Hiermee kun je willekeurige webpagina’s ontdekken die zijn afgestemd op je persoonlijke interesses.
 60. Tumblr – Een platform voor microblogging en social networking, bekend om zijn diverse en creatieve content.
 61. BuzzFeed – Bekend om zijn virale content en diverse artikelen, variërend van nieuws tot entertainment.
 62. Vimeo – Een platform voor het delen van video’s, gericht op hoge kwaliteit en professionele content.
 63. Disqus – Een netwerk voor commentaren dat integratie biedt op diverse websites om discussies te bevorderen.
 64. List.ly – Stelt gebruikers in staat lijsten te maken en te delen, die door anderen kunnen worden bekeken en bijgedragen.
 65. Quora – Een vraag-en-antwoord website waar vragen worden gesteld, beantwoord, gevolgd en bewerkt door internetgebruikers.
 66. Scribd – Een digitale bibliotheek, e-book en audioboek abonnementsservice die toegang biedt tot boeken, documenten en meer.
 67. SlideShare – Een hostingdienst voor professionele content zoals presentaties, infographics en documenten.
 68. VKontakte – Een Russisch sociaal netwerkplatform, vergelijkbaar met Facebook, populair in Oost-Europa.
 69. LiveJournal – Een platform voor persoonlijke dagboeken en blogs met een sterke gemeenschapscomponent.
 70. Ask.fm – Een platform waar gebruikers vragen kunnen stellen en beantwoorden, zowel anoniem als openbaar.
 71. Classmates – Een netwerkplatform om oud-klasgenoten en schoolherinneringen te vinden en te delen.
 72. MyHeritage – Een platform voor familiegeschiedenis en DNA-testen, waar gebruikers familieverhalen kunnen delen.
 73. Viadeo – Een professioneel sociaal netwerk, vergelijkbaar met LinkedIn, populair in Franstalige landen.
 74. Renren – Een Chinees sociaal netwerk, vergelijkbaar met Facebook.
 75. Kaixin001 – Een ander populair Chinees sociaal netwerk, gericht op een jonger publiek. (maar is begin 2024 -tijdelijk?- uit de lucht)
 76. Qzone – Een Chinees sociaal netwerkplatform waar gebruikers blogs kunnen schrijven, foto’s kunnen delen en dagboeken kunnen bijhouden.
 77. Douban – Een Chinees sociaal netwerk dat zich richt op boeken, films en muziek.
 78. Mixi – Een Japans sociaal netwerk gericht op community en entertainment.
 79. Cyworld – Een Zuid-Koreaans sociaal netwerk met een focus op virtuele ruimtes en gemeenschappen.
 80. Ning – Stelt gebruikers in staat hun eigen sociale netwerken te creëren rond specifieke interesses of thema’s.
 81. Hi5 – Een sociaal netwerk en gaming platform populair in Latijns-Amerika.
 82. Habbo – Een virtuele wereld waar gebruikers hun eigen kamers kunnen creëren en met anderen kunnen communiceren.
 83. Wayn (where are you now) – Een reis- en lifestyle-gebaseerd sociaal netwerk. Maar Google zelf maar even als je hier je reisblog wilt plaatsen bv
 84. Yubo – Een sociaal netwerk gericht op tieners, met een nadruk op livestreaming en interactie.
 85. MeetMe – Een platform voor het ontmoeten van nieuwe mensen, met een nadruk op live videostreaming.
 86. TikTok: Razendsnel gegroeid, vooral populair onder jongere gebruikers voor het delen van korte video’s.

Elke site heeft zijn unieke eigenschappen en doelgroepen, variërend van algemene interesse tot meer niche- en professioneel gerichte gemeenschappen. Ze bieden verschillende mogelijkheden voor het opslaan, delen en ontdekken van waardevolle content.

Als je een belangrijke aanvulling hebt op deze lijst, reageer dan even hieronder.

Meest gestelde vragen over Social Bookmarking

 

Wat is Social Bookmarking?

Social bookmarking is een online service waarmee gebruikers webpagina’s kunnen toevoegen, annoteren, bewerken en delen. Het stelt gebruikers in staat om diverse webbronnen op te slaan op een centrale locatie, deze te organiseren met tags en te delen met anderen.

Hoe kan Social Bookmarking helpen om meer bezoekers naar mijn website te trekken?

Door je content te delen op social bookmarking sites, kan je de zichtbaarheid vergroten. Dit leidt tot meer verkeer omdat gebruikers van deze platforms je content kunnen ontdekken en doorverwijzen naar je website.

Welke Social Bookmarking sites zijn het meest effectief voor het vergroten van websiteverkeer?

Populaire sites zoals Reddit, Digg, StumbleUpon en Delicious zijn effectief. De keuze hangt echter af van het type content en het doelpubliek.

Zijn er SEO voordelen verbonden aan Social Bookmarking?

Ja, social bookmarking kan helpen bij het bouwen van backlinks, wat een belangrijk onderdeel is van zoekmachineoptimalisatie. Het kan ook de indexeringssnelheid van nieuwe content verbeteren.

Zie ook https://kyrossolution.com/free-social-bookmarking-sites-list/ voor 100 Dofollow links op Social Bookmarking sites

Dit artikel is geschreven door René Greve, al SEO-specialist voordat Google werd opgericht ;-). Het is geupdate op vrijdag 12 januari 2024.

2 gedachten over “Social bookmarking voor meer bezoekers naar je site”

 1. Hallo Rene,

  Goed verhaal! Zelf gebruik ik ook allerlei kanalen, zoals eKudos, Twitter, Facebook en Flickr om mijn blogs aan de man te brengen. Twitter en Facebook genereren daarbij zeker traffic naar mijn website en eKudos draagt (volgens mij) met name bij aan de mate waarin Google indexeert.

  Maar dan Flickr.

  Flickr gebruik ik puur om ze te laten zien aan medefotografen, of als ‘reservoir’ voor alles wat ik niet per se portfolio-waardig vind voor op mijn website. Veel traffic naar de site genereert het echter niet. Heb jij het idee dat Flickr daar echt aan bijdraagt dan? Ik zie het eerder als een apart platform dan echt een social bookmarking-instrument!

  Overigens, wat ook in je rijtje past, voor wat betreft fotografie, zijn (wellicht, gebruik het zelf niet) Picasa en in ieder geval 500px.com. Met name die laatste is sterk in opkomst bij fotografen als snelle portfoliosite en biedt zeker mogelijkheden om door te linken naar je website.

 2. @Erik, Flickr kan alleen bijdragen aan je rankings doordat je foto’s gaat taggen. Veel rechtstreeks bezoek zal het inderdaad niet opleveren.

  500px.com. kende ik nog niet. Dank voor de aanvulling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 10 =

We gebruiken analytische cookies en sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze Cookieverklaring. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten