Steve Jobs beheerst mijn dag

Het nieuws dat Steve Jobs (1955-2011) was overleden, beheerst nog steeds mijn dagen. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat zijn boek. Steve Jobs was namelijk een bijzonder mens.

Enkele opmerkelijke zaken die mij zijn opgevallen:

Gewoon op een Mac

Mijn loopbaan ben ik ooit begonnen op een Macintosh 128 (ik schreef al ruim een jaar geleden een blogpost waarom mijn Apple de deur uitgaat). Ik vond het vanzelfsprekend dat de computer werkte zoals de Apple Macintosh dat deed. Snel opstarten, gebruiksvriendelijk en (vrijwel) nooit storingen. Later nam ik een iMac, maar die begaf het na lange tijd toch echt wel.

Freaks

In Oost-Groningen, waar ik eind jaren negentig (van de vorige eeuw) woonde leerde ik MacMiep kennen. Zij was, wat je noemt, een Apple-freak. Ze begon al te glimmen als de computer bij het opstarten haar begroette met ‘Welkom’. Ze heeft me bij veel dingen op Apple-gebied geholpen. Dankje Rina! (die dezer dagen treurt -ook op haar website-)

Afgod

Wat opviel was dat zij niet de enige freak was. Mensen die destijds een Apple gebruikten, waren een beetje ‘weirdy’. Verder geloofde zij zo in Apple, en hun topman Steve Jobs, dat het wel een afgod leek. De artikelen vandaag op Marketingfacts (Jobs bereikt goddelijke status) en De Volkskrant (De Heilige Steve Jobs) kan ik dan ook beamen.

Records

Over de verdiensten van Steve Jobs voor Apple en daarmee voor heel veel mensen is al genoeg gepubliceerd. Het is dus niet zo vreemd dat alle internetrecords (tot op heden) gisteren zijn gebroken.

Agressieve vorm van kanker overwinnen

Wat ik veel interessanter vind is de mens Steve Jobs. In 2003 werd bij hem alvleesklierkanker geconstateerd en hij zou nog maar een half jaar te leven hebben. In 2009 onderging hij echter een levertransplantatie en daarna bleef hij nog steeds Apple leiden. De deskundigen staan voor een raadsel, waarom Jobs zolang nog bleef leven met zo’n agressieve vorm van kanker die nauwelijks te genezen valt. Ik denk dat die man zo’n ontzettende levenslust had, dat hij daardoor de ziekte jarenlang kon overwinnen.

Jobs over leven en dood

In zijn beroemde speech op de Stanford University in 2005 geeft hij openheid van zaken over leven en dood. Hij zegt:

“Mezelf eraan herinneren dat ik binnenkort dood ben, is het belangrijkste gereedschap dat me helpt om de grote keuzes in het leven te maken. (…) Jezelf herinneren dat je dood gaat is de beste manier die ik ken om niet in de val te trappen van denken dat je iets te verliezen hebt. Je bent al naakt. Er is geen reden om niet je hart te volgen.”


En waarom zouden wij dat als gewone stervelingen, die geen heldenstatus bij leven hebben bereikt, niet doen?

Boek Steve Jobs

boek Steve Jobs

Ik ben zelf heel erg benieuwd naar de biografie over Steve Jobs. Die verschijnt eind oktober, maar ik heb hem al gereserveerd! Het boek Steve Jobs schijnt nu al een bestseller te zijn, nog voordat het officieel is uitgekomen. De opmerkelijke feiten die in het boek Steve Jobs staan, zijn onder meer:

  • Jobs wilde Android kapot maken
  • zijn ongecontroleerde woedebuien
  • de piratenvlag op het gebouw van het Macintosh-project
  • het verhaal van zijn dochter Lisa, die hij lang weigerde te erkennen, zelfs na een positieve vaderschapstest
  • zijn voorkeur voor alternatieve geneeswijzen
  • etc.

Lees daarom direct zijn autobiografie, waar hij zelf aan heeft meegewerkt.

Cartoon

Op de voorpagina van De Volkskrant verscheen vrijdag een prachtige cartoon van Jos Collignon waarbij Steve Jobs ‘boven’ aankomt. De geniale term “Steve Jobs,  iGod” verwijst naar een artikel verderop in de krant. Jos Collignon heeft mij toestemming verleend om deze geweldige cartoon op mijn site te zetten:

Jos Collignon over Steve Jobs

Opmerkelijk

Tot slot een opmerkelijk filmpje uit Taiwan. Daarin verschijnt Jobs aan de hemelpoort en mag naar binnen. Het is nu al een grote hit op YouTube.


En zo zijn er nog veel veel opmerkelijke zaken over Steve Jobs.

R.I.P. Steve Jobs

Lees direct andere artikelen hierover

1 gedachte op “Steve Jobs beheerst mijn dag”

  1. Pingback: Biografie Steve Jobs | Een aanrader. Lees het ook!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *