Iedereen heeft het tegenwoordig maar over video marketing. Het maken, het plaatsen en delen van online video’s op je website en op platformen zoals Youtube en Vimeo.
Video marketing is tegenwoordig een belangrijk deel van zoekmachine optimalisatie. Maar in hoeverre kun je online video inzetten als onderdeel van je SEO strategie? Wat voor impact hebben video’s op de posities van je website?
Is het echt zo dat websites met video’s over het algemeen beter scoren in de zoekmachines dan websites zonder video?
Video is hot!
Dat valt niet te ontkennen. Met name de laatste jaren heeft online video een gigantisch opmars gemaakt. Mensen zijn nou eenmaal dol op video!
Ga jezelf eens na. Wat vind je prettiger? Een pagina van 2000+ woorden doorlezen of een video van 5 minuten bekijken die in wezen hetzelfde uitlegt? Het heeft in dit geval niet alleen met gemak te maken maar ook met hoe snel je iets begrijpt en hoe goed je de inhoud onthoudt.
Bij het kijken van video onthouden mensen 70% van de inhoud. Als men iets leest is dat slechts 20% en bij zien alleen is dat percentage 30%. Het gaat met name om de combinatie van horen en zien.
Video op je website zorgt ervoor dat potentiële klanten sneller en beter begrijpen wat jouw product of dienst inhoudt. Je helpt hier klanten dus echt mee. Daarnaast is video toegankelijker dan tekst en spreekt video ook een bredere doelgroep aan.
Met video’s kun je als ondernemer dus een groter publiek aanspreken.
Hallo, hallo!
Het internet is een prachtig medium maar zorgt ook voor een groot probleem namelijk, afleiding. Websites, social media, fora, e-mails etc. etc. Door de korte aandacht-boog van internetgebruikers is het voor jou als ondernemer bijzonder lastig om de aandacht van jouw potentiële klant te krijgen en te behouden. Video kan hier een belangrijke rol in spelen.
Mobiele gebruikers!
Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon om informatie op te zoeken, producten te bestellen of vooronderzoek te doen. Bezoekers van websites gebruiken tegenwoordig vaak een mobiel apparaat ook wel mobile device genoemd. Dat kan bijvoorbeeld een smartphone zijn maar ook een tablet.
Voor veel websites ligt het gemiddelde aantal mobiele gebruikers op ongeveer een derde tot de helft. Een behoorlijk aantal dus. Op YouTube worden maar liefst de helft van alle video’s bekeken vanaf een mobiel apparaat.
Hoe kun jij als ondernemer die mobiele gebruikers beter helpen? Door in te zetten op video! Geen enkele mobiele gebruiker heeft zin om teksten van 2000+ woorden door te lezen via zijn smartphone of tablet. Er zullen er vast wel een paar zijn maar die zijn op één hand te tellen. Wanneer het jou lukt om de belangrijkste pagina’s op je website samen te vatten in een goede, to the point video, dan vergroot je de kans dat je de ziel van mobiele gebruikers wint. Ze zullen je website of dienst onthouden en op basis daarvan contact met je opnemen.
Grotere kans op Sales!
Video’s zorgen ervoor dat je als bedrijf beter zichtbaar bent. Men onthoudt je beter en voelt zich meer betrokken. Die betrokkenheid wordt ook wel engagement genoemd. Doordat je beter online zichtbaar bent, verhoogt dat ook je betrouwbaarheid als bedrijf. Men krijgt een beter inzicht in de personen achter je bedrijf. Hierdoor zullen potentiële klanten eerder geneigd zijn om zaken met je doen of een product aan te schaffen. Websites met video’s verkopen over het algemeen 45% meer dan websites zonder video’s.
Google is gek op video!
En niet zo’n beetje ook. Google heeft als doel om het best mogelijke resultaat voor die specifieke zoekopdracht bovenaan de resultatenpagina te tonen. Aangezien gebruikers dol zijn op video kan het niet anders dat Google dat ook merkt. Websites met video’s hebben een grotere kans om op de eerste pagina van Google te komen dan websites zonder video’s.
Hoe merkt Google dat dan? En hoe bepaalt Google welke website beter is? Google is een meester in het beoordelen hoe gebruikers een website ervaren. Dat doen ze onder andere op basis van de bezoekduur van gebruiker op een website. Hoe lang bevindt een bezoeker zich bijvoorbeeld op een website?
Door video’s toe te voegen aan je website verhoog je de gemiddelde bezoekduur. Dit is slechts één factor, maar er zijn nog vele andere factoren, zoals video retention (percentage dat van een video wordt bekeken) en het aantal bekeken pagina’s.
Online video kan dus de kans om hoger in Google te komen aanzienlijk vergroten. Ik denk dat je nu voldoende redenen hebt om te beginnen met video marketing als SEO strategie.
Hoe ga jij video marketing toepassen op jouw website?
Dit is een gastblog van Mark van Tuel, eigenaar van zoekmachineoptimalisatie blog Ompro. Het artikel is geupdate door René Greve, al SEO-specialist voordat Google werd opgericht 😉 op dinsdag 13 februari 2024.
(c) foto Leica: LLopis op Flickr
Met veel interesse artikel gelezen. Dat SEO klopt inderdaad. Echter maak je video content niet alleen voor de zoekmachine.
Gaat erom welke beleving je de klant geeft. Hoe profileer je jezelf, begrijp je het gedrag van je klant en kun je daar invulling aan geven? Video kan dan een zeer krachtige tool zijn om de meerwaarde te bieden die de Verkoper2.0 (stock foto’s & teksten) niet kan bieden.
Maak de ’traditionele’ verkoper weer zinvol; niet door deze te laten concurreren met Verkoper2.0 maar mbv video de klant weer echt te helpen. Daar maak je het verschil.
Persoonlijke noot; opvallend hoeveel mensen aan het zoeken zijn naar zinvolle invulling. De gevestigde bedrijven en bloggers durven blijkbaar niet wat de huidige ‘YouTube-sterren’ gewoon doen.
Helemaal mee eens Jan! In eerste instantie maak je video’s om je doelgroep (nog) beter te bedienen. Vervolgens optimaliseer je de video’s.
Denk dat bedrijven het wel durven maar zich wellicht te veel vasthouden aan hun corporate positionering. Veel grotere bedrijven vinden de manier waarop Youtube-sterren video maken onprofessioneel en niet passend voor hun. Zij zijn het grote bedrijf met aanzien en willen er niet aan… Een grote vergissing als je het mij vraagt. Tijden veranderen en er zijn weinig dingen zo dynamisch als de online wereld. Het is kwestie van tijd voordat ook zij dat inzien.
Gelukkig zijn er ook veel grotere bedrijven die wel inzetten de kracht van online video zien 😉
Ik ben het er wel mee eens, al denk ik wel dat bedrijven goed moeten nadenken over wat zij op hun website plaatsen. Jan van 3 hoog achter die een video op youtube plaatst heeft minder te verliezen dan een professioneel bedrijf.
Video kan een krachtig medium zijn, wanneer dit goed gebruikt wordt. Al denk ik dat bedrijven zich op alle communicatievlakken moeten concentreren. Het lijkt mij wel beter om dit op hun eigen website dan op youtube te plaatsen.
Groet,
Lucas Meas
Lucas,
wat je te verliezen hebt is de aansluiting bij je doelgroep. Natuurlijk zet je als bedrijf anders in; maar durf jezelf wel te laten zien en blijf niet vasthouden aan onpersoonlijke communicatie. Je klant ‘voelt’ dan niets bij je merk; je bedrijf.
Voor zover het een kwalificatie kan zijn; maar kijk eens wat ‘professionele’ bedrijven als Sony/Philips/enz laten liggen waar startup’s met Spotify-‘doosjes’ op in springen.
YouTube werkt overigens prima voor je SEO. Voor onze webwinkel zijn we in 2011 begonnen met video-verkoop en hiervoor een aantal YouTube optimalisatie’s doorgevoerd. Nooit een cent aan Adwords hoeven uitgeven en toch met veel artikelen op Pagina 1. En tevreden klanten doordat ze vooraf de juiste informatie kregen.
Jan,
Goed om te horen dat je YouTube en video’s in het algemeen gebruikt voor je SEO. Je geeft aan dat je nooit een cent hebt hoeven uitgeven aan Adwords. Ik vraag me alleen wel af of je denkt dat het nog steeds goedkoper is geweest? Bij een video heb je toch namelijk ook kosten voor het maken? En de prijs van montage kan toch ook redelijk prijzig worden?
http://www.dtg.nl
Dag Marie,
ik maak gebruik van het Clip2Go videosysteem waardoor de prijs / video tussen de 20,- tot 40,- ligt. Niet te vergelijken dus met traditioneel produceren en monteren.
Nu iets over de 300 video’s heen met bijna 300.000 weergaven. Simpel rekenen; iedere video wordt gemiddeld 1000 keer bekeken. Nog simpeler gedacht; dat is dan 2 tot 4 cent per view.
Je kunt zelf ook een bezoek brengen aan de studio voor inspiratie;
Videomarketing is hot omdat het weer een ander medium is om informatie te delen. Wat wij lastig van videomarketing vinden is, waar begin je precies en hoe ziet een goed script eruit. De fun factor om een video te maken lijkt ons wel heel hoog. Bedankt voor deze blog. 🙂
Ik lees steeds meer over het belang van video’s op je blog, maar in mijn branche (ik ben freelance tekstschrijver) is het moeilijk om een goede video neer te zetten. Wat zou het onderwerp moeten zijn en hoe zou zo’n video eruit moeten zien? Desalniettemin de moeite waard om eens over na te denken.
Wat in ieder geval kan is een profielvideo. ‘Iedereen’ heeft ondertussen wel een prima foto van zichzelf, maar daar zit geen expressie en verhaal bij.
Wanneer je in 58 seconden je drive vertelt, wat voor klanten je mag bedienen, enz. Dan heb je in ieder geval een drempel voor je mogelijke klant omlaag weten te halen.
Dit type video zou ik strak neer zetten; denk aan een enkele slide of zelfs alleen een witte achtergrond.
Daarnaast kun je gebruik maken van de kracht van YouTube als 2nd zoekmachine; ga met de top5 meestgestelde vragen aan de slag en maak daar een uitleg van.