Webwinkel Tchibo jaagt zijn klanten weg

Tchibo koffieJarenlang was ik een trouwe klant van de webwinkel Tchibo. Na enkele ingrijpende aanpassingen van de website heb ik me afgemeld. Na mijn vorige post over de ideale website staan hieronder de maatregelen die Tchibo heeft genomen. Doe er je voordeel mee. Het is een handig lijstje van wat je dus niet moet doen als je een webwinkel hebt.

Tchibo koffie

Tchibo is van oorsprong een Duits bedrijf. Je kon er met een postorder goedkoop koffie bestellen, al lang voordat internet bestond; laat staan webwinkels. In Duitsland is het een bekend bedrijf. In tal van supermarkten vind je de koffie staan. Volgens Wikipedia is de naamsbekendheid in Duitsland 99%. Daar komt zelfs Google nog niet aan.

Filialen

Jarenlang had Tchibo in Nederland ook filialen. Verder waren er 35 zogeheten ‘Shop-in-Shops’ bij het supermarktketen Vomar, zoals de Plusmarkt. Vanaf oktober 2007 ging het steeds slechter in Nederland. De winkels werden allemaal gesloten. Alleen de webwinkel, een .nl domeinnaam bleef over. Dat gebeurt overigens wel vaker.

Tchibo.eu

Na de zomer is tchibo.nl volledig opgegaan in tchibo.eu. Nee, ze krijgen geen link. De site op de .nl-domeinnaam is overigens toch al helemaal weggehaald. Voor de klanten zou dat niets hoeven te betekenen, ware het niet dat:

 • Er is geen redirect gemaakt naar tchibo.eu
 • De site is volledig in het Engels
 • De wekelijkse nieuwsbrief is ook volledig in het Engels
 • Je moet opnieuw een klantaccount aanmaken. De oude zijn allemaal weggegooid. Ze hebben alleen mijn mailadres bewaard
 • Je kunt alleen nog met een creditcard betalen
 • De verzendkosten zijn verhoogd van € 5,95 naar € 7,95

Bovenstaande zaken moet je dus juist allemaal niet doen. Als het goed is maak je het de klant zo gemakkelijk mogelijk. Het lijkt erop dat Tchibo bewust geen klanten meer wil.

Afhaken

Al met al voor mij reden om af te haken. Tchibo neemt de nieuwe slogan ‘A new experience every week’ wel erg letterlijk.


Lees direct andere artikelen hierover

46 gedachtes op “Webwinkel Tchibo jaagt zijn klanten weg”

 1. Haha, wat een cool verhaal. Wie weet was je de enige klant die nog over was in Nederland.

  Ik vraag me bij dit soort acties

  altijd af of zo’n webshop zijn zaken doormeet en wat vervolgens de effecten zijn van een verandering.

  Dat je naar het engels toe wilt om van

  je vertalingen af te zijn is een punt. Dat je vergeet je vaste klanten mee te nemen naar je nieuwe opzet is toch wel apart.

  waar koop je nu je

  koffie?

 2. Ik denk

  dat Tchibo exact weet waarom ze dit doen en ik ga er ook vanuit dat ze een heel verstandige keuze hebben gemaakt door Tchibo.nl te sluiten.

  In Nederland woedt al weer een behoorlijke tijd een supermarktoorlog. Daarom liggen de prijzen in Nederland relatief laag. Een hoop Belgen in

  de grensstreek doen niet voor niets hun boodschappen in Nederland.

  Ik durf 10 tegen 1 te wedden dat de webshop al langdurig verlies

  draaide. Verder zal ook de omzet schrijnend laag geweest zijn, zodat er ook geen extra inkoopvoordelen te behalen waren.

  De titel van je

  artikel had denk ik ook anders moeten zijn, bijvoorbeeld:

  Weer een bedrijf gesneuveld door AH, Lidl en de Aldi.

 3. @Erik; Ik de enige

  klant in Nederland? Da’s een goeie.

  @Henk Jan; het enige levensmiddel dat Tchibo verkocht was koffie. Voor de rest was er alles te koop dat

  voorheen via gewone postorder zaken te leveren was. Dus ze zijn niet gesneuveld dankzij AH en Aldi.

 4. Hallo Rene,
  ik was klant van Tchibo en heb eveneens afgehaakt. Ik was vooral klant vanwege het toch wel wat andere aanbod aan kleine leuke dingen. Menigeen heb ik met een leuk cadeau gekocht bij Tchibo verrast. De dingen die jij noemt hebben ook mij geïrriteerd en daarom ben ik daar weg.
  Groet van een nieuwe lezer van dit weblog,
  Cor

 5. ook bij mij en mijn buurvrouw

  veel onbegrip hoor
  we hebben vele leuke dingen besteld bij dit bedrijf en ook de kleding is van goede en betaalbare kwaliteit
  dat ik hun nu mis

  is natuurlijk onzin er zijn genoeg winkels /internetsite’s maar toch jammer dat ze zo met hun klanten omgaan
  dat het in het engels staat in nog

  daaraan toe maar het betalen met credit kaart is gewoon belachelijk wij hebben die kaart niet hoor!!!
  dus kortom gezegd een belachelijke actie

  maar tja ze zullen ons wel niet meer nodig hebben!!??

 6. ik was ook een trouwe klant van hun

  ,en heb regelmatig wat besteld…..

  en vind het geen stijl om zo met je trouwe klanten om te gaan…….

  ze zullen het wel niet meer

  nodig hebben de buit is binnen……

  dus bedankt namens alle klanten……

 7. Zelf ken ik Tchibo al vanuit mijn kinderjaren, mijn grootouders woonden in D’land en daardoor vaak in D’land geweest. Het waren van oorsprong winkels waar je de koffie kon uitzoeken en meteen laten branden. Later zijn de non-food artikelen erbij gekomen. Zelf hebben wij zowel uit de zelfstandige winkels als de shop in shop filialen veel spullen van goede kwaliteit/prijs verhouding gekocht. Later werd het nog makkelijker via een groter assortiment mn.woonartikelen online. Retouren was geen probleem alsmede ruilen en soepele regels voor evt. beschadigde artikelen tijdens transport. Selektvracht verzorgde de leveringen op afspraak.
  Jammer dat zo’n succesvolle formule nu verdwenen is. Zij voorzagen toch een bepaalde doelgroep met artikelen die je niet ergens anders voor dezelfde bedragen kunt kopen.
  Dus elke verandering is zeker geen verbetering.

 8. Het is natuurlijk al weer even geleden dat Tchibo helaas veranderingen heeft doorgevoerd, maar ik baal er nog steeds van! Ook ik was trouwe klant. De artikelen waren altijd origineel en kwalitatief goed. Ik ben ook afgehaakt…helaas

 9. Bart van den Corput

  Binnenkort is (was, RG)er op beansNmore.nl het gehele assortiment van Tchibo koffiebonen te vinden.
  Helaas kan ik de non-food producten van Tchibo (TCM) niet aanbieden.

 10. Gertie,

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb gevraagd of ze niet zoals de meeste int. site’s een taalkeuze konden aanbrengen. Nee dus. Blijkbaar een ‘domme vraag’.
  Ik bedacht dat ze in Duitsland niet ‘weg zouden komen’ met Engels…….
  Wat blijkt er is wel een Duitse site, met meer aanbiedingen dan de eu. versie.
  Dus kijk daar maar eens op.

  1. Cups zijn verkrijgbaar op de zaterdagmarkt bij de kraam van Bauer , of in zijn winkel aan t nolensplein, hoek bolwaterstraat, hij heeft ze

   gr Harrie

 11. hoi allemaal de koffie van tchibo kunt u nog in venlo kopen daar is nog een tchibo winkel want daar moet ik mijn koffie ook halen of aan de grensstreek van duitsland bij iedere grenovergang naar duitsland het is jaamer dat de winkels weg zijn ook de webwinkel maarja wij proberen iederekeer als er iemand naar duitsland gaat om koffie mee te brengen zo kan het ook

 12. Zelf heb ik nog nooit online iets besteld bij Tchibo en er zelfs nog nooit koffie gekocht.
  Ik heb het geluk in het zuiden in een grensplaats te wonen en heb er o.a. heel veel baby/kinderspul en nog meer bijzonder bak- en kookmateriaal vandaan gehaald. Spullen die je hier helemaal niet kunt krijgen.
  Toevallig heb ik gisteren de laatste ‘Stehkeks-Ausstecher'(vormen voor koekjes die ‘op eigen benen staan’ ) bij Rewe (soort AH met Tchibo-afd.) gekocht. Eveneens een ‘Dekorierflaschen-Set’ en een ‘Keksausstecher und -stempel-Set’ (voor het uitsteken en bedrukken van koekjes met naam of boodschap: 3 uitsteekvormpjes en 86 letters en schrijftekens. Enig spul om met de kleinkinderen mee bezig te zijn.

  Ik kom per toeval hier op de site; ik was op zoek naar de originele prijs van de eerstgenoemde sets, die waren n.l. afgeprijsd.
  Over het algemeen vind ik dat hun prijzen de laatste jaren ook flink zijn gestegen, terwijl de prijzen van alle Tchibo-art. hier in NL. sowieso al hoger lagen, buiten de portokosten.

  Smaakt de Tchibo-koffie lekkerder dan de D.E.-Ex.?
  Hoor het graag…..
  Groet!

 13. Hoi hoi,

  Ik sluit me aan. Ik bestel ook niet meer bij Tchibo. Erg jammer omdat ik een aparte aanbod van producten vond. Bewust wil ik geen creditcard aanschaffen en Engelse site irriteert mij.
  A propos koffie, Jumbo heeft veel koffie producten van Tchibo.

 14. Beste mensen,
  Dit soort dingen hebben altijd te maken met niet voldoende omzet kunnen halen. Bijvoorbeeld door concurrentie van anderen, zoals Senseo (niet lekker) dat vast een groot marktaandeel verworven heeft in NL. Daarnaast is er de (eerlijk is eerlijk) lekkere koffie van Nespresso (automaten).
  Zelf heb ik ook een Cafissimo-machine en ben daar redelijk tevreden mee. Ik gebruik altijd de MILD (crema) koffie van Tschibo.
  Ik haal mijn cups altijd bij één van de volgende filialen hier in het grensgebied:
  Emmerich, Kleve, Winterswijk of Lobith (vlakbij Elten).

 15. Jammer dat we niet meer op de makkelijke klant vriendelijke manier kunnen bestellen bij Tchibo. Ik mis het nog steeds en was nu op zoek op web of ze alweer hersteld zijn naar klantvriendelijkheid toe. Niet dus! Ik bestelde maandelijks wel enkele artikelen, variërend van cadeaus voor vrienden/familie tot keukespullen lingerie enz.
  Zo jammer jammer dat het niet meer mogelijk is, en zo brutaal hoe we allemaal afgekapt zijn door de nieuwe organisatie van Tchibo!!!!

 16. Ik heb jarenlang in Dusseldorf gewoond en kocht in de tchibo-shop en daarna vanuit Nederland in de tchibo nl webshop…
  OOK ik heb twee emails geschreven wegen ,niwet aaleen de taal maar ook wegen de verplichte credietcard en de hogere verzendkosten..MIJ werd uitgelegd dat er in Nederland teveel betaalachterstand werd geconstateerd vandaar de visacard…
  De kwaliteit van Tchibo textiel etc zijn zeer goed maar OOK ik heb NOOIT méér besteld..

  1. Marian Schrijnemaekers

   Bij het Kaufland in Herzogenrath hebben ze een shop in shop van Tchibo. Toevallig net ook de cafissimo cups gekocht!!!

 17. Beste Ellie
  maar je moet geen Tchibo de nemen maar: http://www.tchibo.com/
  dan krijg je rechts klein geschreven: rechts service- en klik op fillialfinder..
  bij Viersen intikken krijg je volgende map(met routekaart;)
  http://www.tchibo.com/content/310106/-/de/kontakt/filialfinder.html;jsessionid=3888F5167200BB9981D63A89494B5828

  je kunt ook Kaldenkirchen intikken(net over de grens bij VENLO)
  maar dan krijg je dezelde link..
  Ik heb altijd graag besteld bij hen omdat ze goede kwaliteits textiel en andere dingen hebben maar bij de engelse site ga ik niet
  SUCCES

 18. Laat ons gauw weer spulletjes kunnen kopen vanuit Nederland. Zou het fijn vinden als Tchibo ons zou kunnen uitleggen waarom dit niet meer mogelijk is. Als de reacties zo lees waren we toch met genoeg mensen uit Nederland die spullen kochten.
  Hoop toch dat het weer in orde komt, keek er iedere keer weer naar uit en heb regelmatig dingen besteld.
  Groetjes uit Nederland.

 19. Helemaal in het begin toen Tchibo pas in Nederland begon heb ik meerdere malen met een medewerker gesproken per telefoon…en toen had men al een negatieve mening over de betalingsproblemen van de nederlanders.
  Met andere woorden..als koper is het ok maar als betaler staan we slecht te boek helaas..

 20. Jammer lees dit hier heb een paar jaar geleden ook dingen besteld die echt mooi en sportief zijn en van zeer goede kwaliteit vind het jammer dat ze nu zo moeilijk bereikbaar zijn. kom met geen mogelijkheid als ik betalen wil weg met m,n bestelling .Heb de site wel in het Duits en als ik op vertalen klik in het Nederlands .
  Behalve als
  ik op het laatste kom … i INVULLEN BETALEN EN VERZENDEN ….. gaat het niet goed alles weer Duits.
  en daar heb ik afkortingen die ik in moet vullen geeft het constand aan dat ik het fout heb .

  Dat zijn de afk;…. PLZ,ORT …..weet bij god niet wat ik daar dan wel in moet vullen geen postadres en plaats in ieder geval .
  Geeft dan ROOD omlijnd aan als ik dat maar te weten kan komen heb hun ook al gemaild maar ook daar geen bericht van terug .

  …Baal als een stekker… straks natuurlijk alles uitverkocht na een week weer andere artikelen nu ik heb het wel gehad met deze TCHIBO .

  HEEL KLANT-ONVRIENDELIJK Tel; word niet opgenomen al een paar dagen geprobeerd in gesprekstoon de hele tijd staat wel aangegeven dat ze 7 dagen en 24 uur in beeld zijn .

 21. @ RUTH
  PLZ,ORT … wil zeggen PLZ is postcode
  ORT is woonplaats
  Maar dan kan je waarschijnlijk als land alleen DUITSLAND kiezen…
  Ik heb mijn ex familie in Venlo NET over de gens(dus duitsland )wonendie bestellen wel eens voor me en sturen het dan verder…maar dat kan alleen maar bij lichte pakjes anders kost het teveel aan privé verzending

 22. En nu in goed nederlands (excuses)…

  Beste mensen,

  ik kan u zoveel Tchibo koffie leveren als nodig.
  Verzendkosten binnen nederland volgens TNT norm.
  Tchibo koffie, bonnen caffisimo pads etc.
  U mag ook gerust bellen 0648501506

 23. Ik woon al 20 jaar in Nederland en ik vond de Nederlandse site van Tchibo zeer leuk, vaak wat besteld. Ik kom uit Polen en ik zie, dat daar is een zeer goede Tchibo site en grote keten van Tchibo winkels. Zij hebben Nederland latten stikken (klein) voor bv. Polen, waar 40 mln mensen wonen en veel meer omzet kunnen maken. Ik woon 30 km van de Duitse grens, dus ik kom wel eens in Kleef, maar dingen zoals meubels kun je daar niet kopen. Jammer.

 24. Keek ook maar weer eens of Tchibo hun site hersteld hadden waardoor wij NL weer zouden kunnen bestellen. Helaas is dit na 2 jaar nog steeds niet het geval.

  Doodzonde, ik heb er zoveel spullen gekocht en van zeer goede kwaliteit prijs verhouding. Heb nog steeds kleding die ik daar besteld heb.

  Jammer dat, zoals ik hier begrijp, ze de site gesloten hebben omdat NL slechte betalers bleken.. Beetje slap excuus denk ik dan. Maar ja, wie ben ik. En alleen betalen met creditcard, tja lastig als je er geen 1 hebt, maar dan duperen ze meteen wel diegene die deze wel hebben en zo kunnen betalen. Er zijn toch betaal alternatieven genoeg, buiten de acceptgiro kaart om denk je dan.

  Persoonlijk kan ik mij niet voorstellen dat een internetwinkel met de producten die zij aanbieden met de hoge kwaliteit, in deze tijd niet winst gevend kan zijn. Een kinderjas kopen voor E 25 die ook echt goed blijft. Ik moet daarvoor nog een alternatief vinden hoor.

  Kortom doodzonde en denk echt dat Tchibo een inschattingsfout maakt. Er valt aan ons voor hun hier nog genoeg geld te verdienen. Alsof Turkije/Polen/Tsjechië dan wel logistiek logisch zijn? En daar het gemiddelde inkomen beter is dan hier? Of betere betalers…..mmm Beats me !

 25. Elisa van Heeswijk

  Ik heb in het begin ,toen de site naar GB overging ,eens telefonisch contact gehad ,omdat ik graag de reden van het stoppen wilde horen….Ik zou ook met Visacard betalen,
  TOEN vertelde men mij,dat al vanaf het prille begin nederlandse klanten slecht van betalen waren en dat zou één van de principiële redenen geweest zijn om in Nederland te stoppen..en misschien zijn ook de engelsen wanbetalers gebleken?
  Ik heb zelf al toen ik 1962 naar Duitslang ging,de Tchibo producten gekocht..die bestonden toen al….als ik naar Real ga (goedkope supermarkt bv Mönchengladbach)
  ..neem ik altijd een paar artikelen mee,want REAL heeft verkooppunten…
  Enne EEFJE… je zou OTTO WEHKAMP en NECKERMANN maar eens over het betaalgedrag van Nederland moeten horen dan zou je Tchibo wel begrijpen….

 26. Tchibo had niet alleen koffie, maar ook aparte artikelen en kleding.
  Ik kreeg altijd hun catalogus, dat verdween als eerste, daarna de website uit Nederland.
  Ook betalen kon niet meer, behalve met een creditcard.
  Toch jammer dat het zo gegaan is.
  Ik heb nog altijd een leren jasje van ze, en indien ik het aanheb, ach das war einmal, das kommt nie wieder. Helaas, maar zo gaan de dingen.

 27. Pingback: Tube your Future met Rene « Webteksten Schrijven | Blognieuwtjes

 28. Pingback: Links naar ReneGreve.nl | Internet Marketeer en SEO-specialist Rene Greve

 29. Mieke Klein Entink

  Ook ik heb in het verleden veel spulletjes gekocht bij Tchibo, leuke prijzen en kwalitatief goede producten.

  Jammer, nadat het Tchibo eu werd kon ik niet meer inloggen en alle persoonsgegevens waren verwijderd.

  1. Elisa van Heeswijk

   Ik heb je reactie gelezen en besloot nogeens te kijken of er iets is veranderd..
   JA!!!! je kan op Tchibo.de eerst registreren en dan als je naar een artikel gaat zie je onderaan ,ná de column “Pflege” een rij van zinnen staan:waaronder op lijn 3
   Adresse im Ausland i
   daar staat dan ,als je op het “i”klikt ::luxenburg Belgie Nederland en Denemarken…
   Wel kan je het beste met visacard of de optie vooruit betalen kiezen Ik heb bv een paar ooie danes moccasins(9,95)
   2x T shirts
   Zou je problemen hebben wil ik best voor je registreren
   Succes ermee
   Mijn email elisamad@ziggo.nl

 30. Ik koop nog steeds regelmatig bij Tchibo als ik naar mijn familie in Polen ga. Ik vind het zo jammer dat het keten niet meer in NL is :(./ Maar wie weet, misschien komt het terug net als Marks & Spencer?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *