Zet zoekwoord in domeinnaam

Het optimaal scoren van een website op een bepaalde zoekterm begint al met de domeinnaam. Zet –als het mogelijk is- één zoekterm daarin. Het is weliswaar slechts een van de vele factoren die een rol spelen bij de indexatie door zoekmachines, maar elk zoekwoord is er één.

Een garagebedrijf uit een dorp wil bijvoorbeeld hoog eindigen de zoektermen ‘garage dorp’. Het is dan raadzaam om een domeinnaam te kiezen waarin ‘garage’ staat vermeld. Gebruik wel een min-teken, ook wel koppelteken genoemd. Zet dan ‘garage’ in de domeinnaam. Afhankelijk van de verdere mogelijkheden tot optimalisatie van de site (in vaktermen SEO genoemd) kan dat gekoppeld worden aan de naam van het dorp of de naam van de garage. Google telt dan ‘garage’ al een keer mee.

Begrijp wel dat met het vastleggen van de domeinnaam het eigenlijk werk om een website hoog te laten eindigen pas begint.

Mijn volgend artikel gaat over een call to action en zoekwoorden in de titel van je website.

Aanvulling:
Het is niet (meer) handig om het koppelteken op te nemen. Liever zonder, lees dit artikel maar eens.

16 gedachten over “Zet zoekwoord in domeinnaam”

  1. Het zoekwoord “Hypotheek” is inderdaad een lastige. Maar,… het kan wel. Wat goed werkt is het koppelen van plaatsnamen aan

    het zoekwoord. Dit heeft een grote keten ook gedaan en die scoren hoog. Wel moet je eigenlijk een paar duizend bezoeker per dag hebben en een

    landelijk netwerk van site`s om op landelijk niveau mee te doen. Het keyword “Hypotheek” is een van de duurste woorden in adwords bijvoorbeeld. 8

    euro per klik ben je maar zo kwijt. Of je moet het doen zoals de nummer 8 op pagina 1 door absolute keyword stuffing. Op deze sitehomepage staat

    niet 1 link zonder het woord hypotheek.

    Fraai is het niet en ik denk ook niet dat het een echte publiekstrekker is maar het werkt

    wel.

    Jammer jammer jammer

  2. Het is waar dat een domein een handje kan helpen bij het ranken op bepaalde zoekwoorden, maar zodra je site aardig wat content bevat en er volop naar gelinkt wordt is dit extra effect eigenlijk te verwaarlozen.

    Een domeinnaam moet bovenal herkenbaar zijn. Want mensen zullen deze ook gemakkelijk moeten kunnen onthouden in intikken in hun adresbalk. En daarbij zijn koppeltekens en lange domeinnamen met veel keywords juist weer minder handig.

    Er zijn veel meer goede tips voor het kiezen van de juiste domeinnaam.

  3. Ik heb daar trouwens ook een artikel over geschreven.
    @sint: akkoord met je eerste stelling, niet akkoord met je 2de stelling, domein adressen intypen in de adresbalk wordt zelden of nooit gedaan, derhalve is het nuttig van de bedrijfsnaam in het domein op te nemen.

  4. @Edwin,
    Jouw artikel is een fraai aanvulling op mijn artikel. Alles bij elkaar maakt het dat mijn blog-artikel een interessante uitvalsbasis vormt om meer te weten te komen over de keuze van je domeinnaam.

  5. Ik ben het niet helemaal met je eens, het koppelteken zie ik niet zitten.

    Ik heb een site in de hypotheken branche met het woord hypotheek en een koppelteken erin. Echter lukt het me niet om hoog te ranken.

    Bij de website over ‘het weer’ heb ik bewust gekozen om geen koppeltekens te gebruiken. Op de zoekterm “het weer” rank ik inmiddels op de eerste pagina van google van de ongeveer 9 miljoen resultaten.

    Dat ik niet kan ranken op hypotheek heeft ook veel andere redenen. Maar het feit dat ik op het weer goed kan ranken, geeft mij het gevoel dat koppeltekens niet uitmaken. Als google de afzonderlijk keywords maar kan herkennen.

  6. @edwin: Daar ben ik het niet mee eens. Er zijn mensen die Google of hun favorietenlijst als afstandsbediening gebruiken van het internet en nooit een adresbalk gebruiken, maar dit betekent niet automatisch dat iedereen dat doet.

    Maar vooral wanneer je website offline wordt gepromoot, als je bijvoorbeeld in een telefoongesprek, op je briefpapier of op je bedrijfsauto je domeinnaam noemt, dan is het handig als de schrijfwijze overeenkomt met hoe je deze hardop zou lezen.
    Koppeltekens maken een domeinnaam onnodig ingewikkeld.

  7. @Luc: Waarschijnlijk is de zware concurrentie er de reden voor dat je daar minder goed op rankt. De domeinnaam maakt niet dusdanig uit dat het de ranking van een website kan maken of breken, het is vooral een extraatje.

  8. Ik heb een site geoepend (klik op mijn naam voor de naam, ik ga hier niet spammen). Het woord waarop ik wil worden gevonden is de domeinnaam. Nu vraag ik me echter af of ik er wel of geen streepje tussen moet zetten?

  9. Hallo Rene,

    Zijn er zover jij weet inmiddels wijzigingen in het algoritme van Google die effect hebben op domeinnamen met een – (bijvoorbeeld rene-greve.nl)?

    Ik zie namelijk nog wel potentiële domeinnamen met een koppelteken, maar daarbij moeten ze natuurlijk wel goed kunnen ranken. Hoe ziet Google dit tegenwoordig?

  10. Nog een aanvullende vraag (aan iedereen): Zou je een url aan elkaar doen of liever koppeltekens gebruiken?

    Met koppeltekens vind ik namelijk dat een wat langere url meer duidelijkheid schept, maar ik weet dus niet hoe Google dit inmiddels ziet?

  11. @Christian, dit artikel is al 4 jaar oud. Inmiddels heeft Google aangekondigd dat teveel keywords in de url als ‘overoptimized’ kunnen worden beschouwd.

    Feit is dat ook na de Panda-update ook in Nederland nog altijd dat soort domeinen makkelijker scoren dan url’s die dat niet hebben.

    P.S. Toen dit artikel werd gepubliceerd kon je je nog niet eens opgeven om updates van de reactie te krijgen. Je bent de eerste… 😉

  12. Super bedankt voor je snelle reactie Rene en wat een eer ;).

    Dus je raadt aan om gewoon een koppelstreepje te gebruiken wanneer een bepaalde url die mogelijkheid biedt?

    p.s. volgens mij moet de tijd van de reacties nog wel worden aangepast :).

  13. Zeker gaat daar de voorkeur naar uit, maar wat als die al vergeven zijn?

    Ik zie nog voldoende domeinnamen waarin een koppelstreepje kan worden gebruikt, maar als die slecht scoren t.o.v. van urls zonder koppelstreepje is het natuurlijk zinloos om ze te registreren :). Is daar een significant verschil in zover jij weet?

    Bij de volgende update komt dat vast wel goed toch ;)? Misschien even een mailtje sturen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =