De site is klaar en dan? Linkbuilden is het motto!

Het is vaak een langdurig proces voordat eindelijk de website online kan. De structuur is goed, -Google heeft de site gevonden-, alle content is seo-vriendelijk, inclusief titles en descriptions, maar je scoort nog niet zo hoog in de zoekmachines. Tijd dus voor een campagne linkbuilden. Maar waar begin je?

Stap 1
Begin met het bepalen van de keywords waarop je hoger wilt in zoekmachines. Maak ook combinaties. Doe zoekwoordonderzoek met bv deze twee Google-tools, de Keyword Tool van Google Ads en Google Trends. Er zijn nog meer gratis tools overigens. Maak ook een omschrijving, een korte en een lange die je wilt gebruiken als omschrijving van je site. Maak tenslotte een (Excel-)schema waarin je precies bijhoudt:

Informatie van de site:

 • Titel van de pagina
 • PR van de site
 • Leeftijd van de site
 • Hoeveel uitgaande links
 • Hoe lang geleden cache-datum Google

Informatie van de aanvraag:

 • Datum aanvraag
 • Aangevraagde anchortekst
 • Aangevraagde omschrijving

Informatie van de linkvermelding:

 • Datum linkvermelding
 • Anchortekst
 • Omschrijving
 • PR
 • Follow- of no-follow

Stap 2
De makkelijkste links hebben de minste waarde. Toch is het bij linkbuilden zinvol te beginnen met de makkelijke links. Er zijn tal van bedrijvensites die jouw site graag willen opnemen. Enkele zijn:

 • www.web.nl
 • www.fbg.nl
 • www.bluecow.nl
 • www.zoekned.nl
 • www.nationalebedrijvengids.nl
 • www.allebedrijven.nl

Deze sites nemen vaak heel snel een link op. Het begin van je linkbuilding-campagne is dan een feit.

Wat ook makkelijk is, zijn linken van relaties, klanten en vrienden. Die hebben niet altijd een contentgerelateerd site, maar bij linkbuilding telt elke site. Vraag dus gewoon of jouw relaties een link naar jouw site willen aanbrengen.

Stap 3
Dan heb je natuurlijk Startpagina en DMOZ. Zoek de juiste categorie of dochter en vraag een link aan. Deze site zijn voor Google heel belangrijk omdat ze handmatig worden gevuld.

Er zijn ook allerlei klonen van Startpagina op het web. Voor een aanmelding op vele verschillende site’s zijn er handige tools beschikbaar.

Mocht het even duren dan kun je ook zelf een ‘startpagina’ beginnen. Dat lukt het snelst bij sites als Startgigant en Jouwpagina.

Stap 4
Schrijf interessante content op je eigen site en maak dat bekend in blogs, fora en andere discussiemogelijkheden. Nujij en eKudos zijn ook mogelijkheden. Blijf interessante content verzorgen, dan komen de links vanzelf. Dat zijn de handmatige links die veel waarde hebben.

Stap 5
Maak een linkenpagina aan op je eigen site. Daarin kun je alle links zetten als website’s per se een link terug willen hebben. Als je een beetje slim bent, zorg dan dat Google die pagina niet vindt, met een no-index in de robot-txt (maar dat heb je niet van mij…)

Stap 6
Het is jammer, maar linkbuilding is een proces dat nooit ophoudt . Je moet actief blijven op internet om blijvend een hoge positie te scoren. Maar onderneem vooral actie.

Stap 7
Lees mijn e-book Linkbuilding aan en krijg zo de eerste honderd links om met linkbuilding te beginnen. En bekijk ook andere linkbuilding tips.

18 gedachten over “De site is klaar en dan? Linkbuilden is het motto!”

 1. Die linkpagina

  op je eigen website, dat is inderdaad niet zo voordelig. Vandaar je tip om deze niet te laten indexeren. Het is alleen niet erg netjes om dat te doen ;

  -).

  Wat beter werkt is three-way-linking. Ik weet niet of je dat kent, maar het werkt ongeveer als volgt: site A plaatst een link naar jouw

  site(B), jij plaatst daarop een link naar site A vanaf website C.

  Dit moet je echter niet te veel doen, anders doorzien de zoekmachines je. Je

  kunt het beter elke website C maar 2-4 keer gebruiken hiervoor.

 2. Hoi René,
  Zat ik net op te wachten, zo’n handig lijstje!

  Het lijkt me ook nuttig om te kijken welke sites linken naar je ‘concurrenten’ en dan op die sites zelf proberen een link te krijgen.

  Is het ook de moeite waard om te proberen een link te krijgen op lokale en regionale (nieuws)sites via een ‘nieuwtje’ over je site/dienst/product?

  Frank

 3. Free publicity is

  een prima manier om gratis linken te krijgen. Past zeker in dit rijtje. Als je dus een nieuwtje heb, maak daar een persbericht van (zet eronder en in

  het bericht duidelijk je website) en versturen maar. Een tip van een oud-journalist: Bel na een week de redactie en vraag of alles duidelijk was… 🙂

 4. Rene heeft nog een goede manier om te proviteren van backlinks van verwijzende site`s vergeten.

  Je kunt natuurlijk alle uitgaande link`s op “nofollow ” zetten zoals op deze pagina. Daarmee verlies je in ieder geval geen pagerank of help je in ieder geval geen anderen.
  het “nofollow” zetten heeft er voor mij toe geleid dat ik gestopt ben met bloggen op een aantal zeer relevante site`s. Immers dit wordt dan uit SEO oogpunt weggegooide tijd.

  De meest gemene, maar wel legale, is google op de hoogte stellen van alle betaalde link`s van concurrenten. Dit kunnen ze erg waarderen. Vertel er ook bij dat de betreffende site wel heel snel is gestegen in de ranking en ze zullen het zeker controleren. Het scheelt de concurrent soms wel 4 plaatsen op de pagina ranking en soms ben je de concurrentie gewoon een paar maanden kwijt.

 5. @Marcus, Links die gerelateerd zijn aan deze site krijgen wel een nofollow. De andere volg ik niet.

  Verder moet je zorgen voor goede content. Dan komen de linken wel.

  Google melden van betaalde links is meestal moeilijk te bewijzen. Deze site is gestaag gestegen in de rankings door informatieve blogartikelen en geregeld iets doen aan linkbuilding.

 6. Ik heb nu al een aantal websites opgebouwd, en daarbij alle factoren toegepast die nodig zijn om je website goed gevonden te laten worden door Google.

  Waar ik nog het meeste tijd aan kwijt was is het verzamelen van links en links ruilen. ik dacht er moet toch een manier zijn om op een veel snellere manier veel links te verkrijgen naar mijn websites.

  Ik ben aan de slag gegaan met het verzamelen van links van algemene websites waar je snel en zonder registratie je links kan plaatsen. Deze websites heb ik allemaal verwerkt in een Link suggestie nieuwsbrief. Hiermee krijg je elke week via de email een lijst met +/- vijfentwintig websites, waar je gratis kunt aanmelden.

  Ik wil jullie ook de mogelijkheid geven om gecontinueerd en snel links te plaatsen naar jullie website. Het bespaard mij inmiddels uren aan zoekwerk en beantwoorden van e-mails met link voorstellen.

  Hoop dat het voor jullie net zoveel betekend als voor mij. Via de onderstaande link kon je je jezelf inschrijven:

  meerbezoekers.org

  Succes met je website!

  Met de vriendelijke groeten,

 7. Hey, Arjan,..

  Had je soms verhoogde activiteit in de kerstvakantie? Ik had je lijst al gevonden voor de Amerikaanse directorie aanmeldingen. Als je die gebruikt krijg je wel veel ongevraagde e-mail hoor. (niet allemaal spam)

  Veel aanbiedingen voor SEO en linkbuilding software. Kun jij waarschijnlijk niet veel aan doen.

  Ik moet toegeven dat ik dit soort lijsten wel kan waarderen. Zoals je zelf al aangeeft zijn de links algemeen maar ze helpen je wel aan snelle opbouw van van een beetje linkjuce. PR 1 binnen 6 weken na het claimen van de websitenaam is niet helemaal verkeerd toch. Pagina 1 in Yahoo binnen 4 weken ook niet dacht ik. Dat werkt wel dus.

  Goed initiatief

 8. Je hebt nooit laten weten of die site van Rowan interessant was Rene, ik ben nog wel benieuwd 😉 Verder handig artikel!

 9. @Jos, die site van Rowan is zeker interessant als je begint met linkbuilding. Je krijgt enkele goede directories waar je je website kunt aanmelden. Een aantal daarvan zijn ook beland in mijn e-book Linkbuilding.

  Maar na een tijdje moet je toch ook andere dingen verzinnen dan alleen directory-vermeldingen.

 10. Bedankt voor het mooie overzicht. Linkbuilding is een proces dat lang duurt. Vooral als je een zoekwoord hebt waar veel concurrentie in is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 3 =