Dode links checken met deze tools/software [TIPS]

dode links opsporen

Niets is ergerlijker dan klikken op een link naar een pagina of een website die niet (meer) bestaat. Als je langere tijd een site of weblog hebt, kan het natuurlijk zomaar voorkomen dat een pagina niet meer bestaat. Ook de zoekmachine-robots vinden dode links niet leuk. Zorg er daarom voor dat je dode links (zogeheten ‘broken links’) opspoort en ze vervolgens verwijderd.

Dode links

Niet werkende links zijn erg frustrerend voor gebruikers van jouw website of weblog. Stel je voor dat je net een aardig artikel leest waarin een aantal links zijn opgenomen en je vermoedt dat één van die links jouw precies die informatie geeft die je nodig hebt. Stel je krijgt dan een “Not found, Error 404” foutmelding. De teleurstelling kan dan bijna niet groter zijn. Pas op, die negatieve ervaring straalt meer af op jouw weblog dan op de website waar je naar linkt. Voor sommigen is dat zelfs een reden om jouw website voortaan maar niet meer te bezoeken.

Voor je eigen site kan je ook een 404 pagina maken, maar hoe leuk die ook is. De bezoekers van jouw weblog geven toch echt de voorkeur aan werkende links.

Zoekmachines ‘haten’ dode links

Zoekmachines zoals Google streven er naar om haar gebruikers kwalitatief goede pagina’s voor te schotelen. Hoe beter de gebruikservaring is die Google kan bieden, des te vaker Google wordt gebruikt. Google controleert jouw weblog op heel veel punten waaronder snelheid van laden, ‘content’ maar ook op werkende, broken links. Indachtig het gezegde ‘Zeg me wie je vrienden zijn en ik zeg je wie je bent’ zou je ook kunnen zeggen:

Zeg me waar je naar linkt en ik weet waar je weblog over gaat.

Het is dus erg belangrijk om te linken naar relevante pagina’s.

Zowel voor gebruikers als zoekmachines zijn niet werkende links een indicatie dat een weblog niet of slecht wordt onderhouden. Het zal duidelijk zijn dat niet werkende links, je weblog niet ten goede komen. Het is dan ook raadzaam om regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand, je website te controleren op niet werkende links. Gelukkig zijn er meerdere tools om dode/broken links te controleren.

Online tools

Meestal gaat mijn voorkeur nog altijd uit naar online checks. Die zijn meestal up-to-date. Daarnaast zijn er desk-top-porgramma’s die als grote voordeel hebben dat ze alleen jouw pc belasten en geen server. Dat betekent dat je niet snel op een limiet zit voor wat betreft aantal pagina’s dat je kunt checken.

Hieronder staan drie online tools én twee programma’s die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben om dode links te checken.

1. Screaming frog

Onder SEO specialisten is Screaming Frog toch verreweg het populairst. Het is een programma dat je op je eigen computer dient te installeren, dus geen online tool.

Behalve heel veel technische SEO-zaken die je kunt checken, kun je een gespiderde website ook filteren op interne – en externe dode linken. Dat heet in Screaming Frog Client Errors (4xx). Mijn collega SEO-er Rutger Steenbergen heeft een handige handleiding op YouTube gezet.

De gratis versie van Screaming Frog beperkt zich tot 500 url’s. Dat is voor de meeste (kleinere) MKB-sites meer dan voldoende. De betaalde versie -met héél veel meer functionaliteiten- kost je ook een rib uit je lijf, namelijk 149 pond per jaar.

2. Search Console

Als je er van uitgaat dat Google een belangrijke bron van je traffic is, is het zaak hun adviezen serieus te nemen. In de Search Console (voorheen Google’s Webmaster Tools) van je website staan ze gerangschikt op basis van belangrijkheid.

Google geeft weliswaar aan dat het normaal is dat je 404’s op je website hebt, het is toch zaak dat tot een minimum te beperken. Google geeft aan dat je met de belangrijkste fouten moet beginnen. En als je een grote site hebt, is het waarschijnlijk onmogelijk om elke 404 op te lossen. Door de te klikken op de foute link, krijg je meteen een overzicht waar Google deze fouten gevonden heeft:

Crawlfouten
De foute pagina’s staan in de Search Console gerangschikt op belangrijkheid

 

3. Broken Links at a Glance

Een handige tool is Broken Links at a Glance. Je hebt vrij snel een overzicht van alle pagina’s waar niet werkende links op staan. De enige beperking is dat er maximaal 1000 links worden getest. Voor de meeste sites zal dat echter ruim voldoende zijn. Broken Links at a Glance is een online linkchecker met de volgende kenmerken:

 1. Online, direct te gebruiken
 2. Duidelijke voortgangs indicatie
 3. Op te starten middels een “Bookmarklet”
 4. Tot duizend uniek links worden gecontroleerd
 5. Controleert interne en externe links
 6. Volgt eventuele omleidingen (redirections)
 7. Respecteert robots.txt
 8. Overzichtelijke resultaten pagina

4. Addme

Zelf gebruik ik de tool van Addme niet meer omdat ik ruim voldoende heb aan Screaming Frog en Google’s Search Console), maar het schijnt nog steeds in bepaalde situaties goed te werken.

Als je daarmee op dode links checkt, krijg je een keurig rapport in je mailbox. Daarop is te zien, waar de dode link zich precies bevindt. Volgens mijn indruk is Addme niet helemaal compleet.

5. Xenu (of Integrity)

Nog altijd gebruik ik voor voor renegreve.nl het programma Xenu’s Link Sleuth, kortweg Xenu genoemd. Jarenlang werd deze door Google ook aanbevolen. Het is geheel gratis en erg handig voor WordPress-sites. Je krijgt namelijk meteen een overzicht in je browser van de fouten. Die zijn dan snel en makkelijk op te lossen als je bent ingelogd in je site.

Wat voor soort site je echter ook hebt, het programmaatje van Tilman Hausnerr vindt ze. Het is een relatief klein programma dat je op je eigen computer moet installeren.

Voor Mac-computers bestaat er Integrity. Dat werkt op soortgelijke wijze als Xenu.

Conclusie

Mijn voorkeur gaat dus bij het checken van dode links uit naar de programma’s Screaming Frog (ook voor andere SEO-issues) en Xenu (snel en makkelijk). Met als waardevolle toevoeging Google’s Search Console.

Grappige 404-pagina’s

Dode links leiden dus meestal naar een 404-pagina. Hoewel je er soms op een heel creatieve manier mee kunt omgaan (zie onderstaand filmpje), is het toch zaak te voorkomen met een van bovenstaande tools.

11 gedachten over “Dode links checken met deze tools/software [TIPS]”

 1. Martijn Betgem

  Dead-links.com = dead. Dan krijg je het apart fenomeen dat nu iedereen een dode link heeft staan op z’n site. Overigens nog geen goed alternatief gevonden op internet.

 2. Bedankt voor de tip @Martijn.

  In de comments staan twee alternatieven. Ook in het Webmaster Centrum van Google kun je dode links vinden.

 3. Ik raad aan om SiteAnalyzer te testen – een gratis programma voor auditing en technische site-analyse. Tegelijkertijd is de set functies praktisch niet inferieur aan betaalde tegenhangers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − twaalf =