backlinks verzamelen

Backlinks verzamelen doe je zo | Lees deze praktische tips

Iedereen in de SEO gemeenschap weet dat backlinks nog altijd de belangrijkste ranking factor zijn om hoog in Google te komen. In dit artikel wil ik een aantal praktische tips delen waarmee je backlinks kunt verzamelen en (laten) plaatsen.

Backlinks verkrijgen is een vorm van linkbuilden die je doet om betere posities in Google te krijgen.

Tip 1 – Creëer iets wat backlink waardig is

Dit is de belangrijkste stap. Als je wilt dat anderen naar je website gaan linken, dan zal je website de moeite waard moeten zijn om naar te gaan linken.

Je website zal content moeten hebben, dit kan in de vorm van een blog zijn, video’s, infographics etc. Klinkt heel logisch maar niet iedereen is zich hiervan bewust.

Een blog

backlinks krijgen tipsEen blog op de website kan iets zijn wat het voor anderen interessant kan maken om er een link naar op te nemen. Zo zie je tegenwoordig steeds meer webshops welke er een blog op na houden. Bijvoorbeeld een webshop in dieetproducten die een blog heeft met voeding- en levensstijl-adviezen.

Het is voor andere websites meestal niet echt interessant om een link naar een dieetreep op te nemen terwijl het wel interessant kan zijn om te linken naar een artikel met dieetadviezen.

Natuurlijke backlinks verzamelen

Door het creëren van waarde op je website vergroot je tevens je kansen op de aanwas van natuurlijke backlinks, wat uiteindelijk het beste voor je ranking is.

Tip 2 – Het laag hangende fruit

Er zijn vele manieren om backlinks te verkrijgen. De ene manier vergt wat meer inspanning dan de andere. Maar waarom niet eerst voor het laag hangende fruit gaan? Je richten op linkaanvragen waarvan de kans groot is dat je linkaanvraag gehonoreerd wordt.

De Link Intersect Tool

Mijn persoonlijke favoriet is de Link Intersect Tool van Ahrefs.com

In deze tool geef je minimaal twee URLs van je concurrenten in en eventueel de URL van je eigen website. Deze tool laat je vervolgens zien welke backlinks je concurrenten gemeenschappelijk hebben en jouw site niet.

In onderstaande video legt Tim Soulo van ahrefs.com uit hoe je de Link Intersect Tool gebruikt:

De gemeenschappelijke sites die naar je concurrenten linken, zullen er waarschijnlijk ook niet moeilijk over doen om een link naar jouw website op te nemen. Je website zal tenslotte ook relevant voor deze sites zijn.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen is deze webmasters een email sturen met het verzoek tot het opnemen van een link naar je website.

Nooit klakkeloos je concurrenten kopiëren

Je zult echter nooit klakkeloos het backlink profiel van je concurrenten moeten gaan kopiëren. Dat je concurrenten een bepaalde backlink hebben, wil niet per definitie zeggen dat dit een backlink van goede kwaliteit is. Dit zal je altijd nog moeten beoordelen alvorens je vraagt om de link.

Tip 3 – Backlinks krijgen met gastbloggen

gastbloggenGastbloggen is nog altijd een geweldige manier om backlinks te verkrijgen. Het mooie van gastbloggen is dat je er een nieuw publiek mee kunt bereiken. De lezers van de website waarop je gastblog verschijnt. En ja, dat is precies wat ik hier doe op renegreve.nl

Op deze website van René Greve vindt je van alles over internet marketing maar er zijn voor ieder denkbaar thema wel blogs te vinden welke op zoek zijn naar gastbloggers.

Win-win situatie

Het is een win-win situatie voor iedereen. De blogs, welke mensen laten gastbloggen op hun site, verkrijgen nieuwe waardevolle content waarin het thema van de blog vanuit een andere invalshoek wordt belicht.

De gastblogger verkrijgt bekendheid onder een nieuw publiek. En de trouwe lezers van de blog blijven goed up-to-date over een thema omdat de gastbloggers zorgen voor nieuwe invalshoeken voor het thema.

Gastbloggen is geen laag hangend fruit

Gastbloggen is absoluut geen laag hangend fruit maar het kan je daarin tegen wel waardevolle en relevante backlinks opleveren. Je zal echt content moeten gaan schrijven welke iets toevoegt aan de blog waarvoor je schrijft.

Hoe pak je het aan?

Als je wilt gaan gastbloggen, dan kan je dit doen door simpelweg in Google te zoeken op: ‘je keyword  gastblog’. Je komt dan uit op de pagina’s van blogs welke gastbloggers zoeken en je vindt op deze pagina’s de instructies om je op te geven als gastblogger. Ook Rene heeft regelmatig plek voor gastbloggers.

Tip 4 – Linkbuilding met dode links

Met het ouder worden van het internet, verdwijnen er ook steeds meer webpagina’s van het internet. Webpagina’s van bedrijven welke er om wat voor reden dan ook mee gestopt zijn. Of websites zijn overgegaan op nieuwe URL’s zonder de oude URL’s te redirecten.

Zo zijn er veel websites welke links hebben naar webpagina’s welke niet meer bestaan. Dit biedt ons kansen voor het verkrijgen van backlinks. Deze manier van linkbuilding is altijd een hele goede om mee te beginnen. De link is er namelijk al. De beste manier is om de link aan te laten passen naar de goede url. Maar als dat -om wat voor reden dan ook- niet lukt kun je de url die een 404 geeft ook redirecten met een 301-redirect naar de goede url.

Hoe werkt het?

Het is de bedoeling dat je de dode links weet te vinden om vervolgens de webmaster, van de pagina waarop je de dode link vindt, te gaan benaderen. Je kan via een email de webmaster wijzen op de dode link en een alternatieve bron (jou webpagina over hetzelfde) aanbieden.

Veel webmasters zullen hier op ingaan. Ze hebben er een hekel aan dat er een dode link op hun site staat en omdat je ze een alternatieve bron aanbiedt maak je het ze makkelijk.

Het kan zijn dat je al een alternatieve bron hebt op je website. Wat je ook kunt doen is het maken van een alternatieve bron op je website.

The Broken Link Building Bible

Wil je weten hoe je precies te werk moet gaan om van deze strategie gebruik te maken voor het verkrijgen van backlinks? Dan raad ik je aan om The Broken Link Building Bible van moz.com te lezen.

Andere manier van gebroken links vinden

Onlangs kwam ik een andere interessante tool tegen om gebroken links te vinden. Dat gaat met de add-on Domain Hunter+ in de browser Chrome. Bekijk ook de handleiding met stappenplan op onlinebusinesstransformation.com.

Een persoonlijke favoriet is voor mij (René dus), nog altijd Ahrefs. Behalve de link kun je ook heel simpel de gebroken links vinden (Ahrefs is wel een betaalde tool overigens).

Tip 5 – Startpagina klonen

Tot slot wil ik het nog hebben over startpagina klonen. Niet omdat ik dit nou zou een geweldige manier voor het verkrijgen van backlinks vindt, maar omdat ik dit juist niet vindt.

Wat zijn startpagina klonen?

Startpagina klonen zijn directories die zijn opgemaakt zoals startpagina.nl; een subdomein met daarop een lijst linkjes verdeeld in rubrieken. Er zijn werkelijk honderden startpagina klonen te vinden op het Nederlandse web, zoals bijvoorbeeld die over Asterix, die René toevallig beheert ;-).

Snel backlinks verkrijgen

Deze startpagina klonen worden door beginnende internet marketeers nog weleens gezien als laag hangend fruit. In een uur tijd heb je je site bij tientallen startpagina klonen aangemeld en er zijn er altijd wel een paar die je linkaanvraag honoreren. Een manier om lekker snel aan backlinks te komen dus.

Daarnaast worden er bij het ABC ruilen van backlinks vaak links aangeboden vanaf startpagina klonen.

Het bouwen van een linkbuilding-netwerk is van groot belang als je wilt scoren in Google.

Nu heeft mede-internetmarketeer Karel Geenen een tijdje geleden een mooie tool gebouwd waarmee je heel makkelijk goede sites kunt vinden waar je een link kunt aanvragen. Als je het keyword intypt waarop je hoog wilt eindigen, krijg je een lijstje met allerhande startpagina’s.

De devaluatie van directory links

Persoonlijk vind ik het zonde van de tijd om een website aan te gaan melden bij startpagina klonen. Het punt is dat Google de waarde van directory links heeft gedevalueerd. Google weet dat iedereen eenvoudig een link op een directory kan krijgen, waardoor directory backlinks niets zeggen over de autoriteit van een website. Een link vanaf een startpagina kloon is simpelweg zo goed als niets waard.

Pas op voor een onnatuurlijk profiel met backlinks

En omdat links vanaf startpagina klonen zo eenvoudig te verkrijgen zijn kan dit er al snel voor zorgen dat je een onnatuurlijk backlink profiel krijgt. De startpagina kloon links zouden slechts voor een heel klein deel onderdeel uit mogen maken van je backlink profiel en niet de bulk.

Wil je meer praktische tips voor het verkrijgen van backlinks? Lees dan het uitgebreide artikel over backlinks op de site van de auteur van dit artikel: Sharketing.nl

Belangrijke vragen over backlinks zijn

Wat is een backlink?

Een backlink is een verwijzing vanaf een andere website naar jouw site. Je hebt backlinks die linkwaarde doorgeven, maar ook die dat niet doen.

Hoe krijg je backlinks?

Backlinks kun je op tig-verschillende manieren krijgen. De makkelijkste links zijn ook vaak het minste waard. Bekijk al onze backlink tips.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn essentieel om hoger in Google te scoren. Een SEO-bureau zal voor zijn klanten vrijwel altijd aan linkbuilding (dat is het verzamelen en plaatsen van backlinks) doen.

Dit artikel is geschreven door René Greve, al SEO-specialist voordat Google werd opgericht ;-). Het is geupdate op woensdag 14 februari 2024.

9 gedachten over “Backlinks verzamelen doe je zo | Lees deze praktische tips”

  1. Absoluut eens met tip 5. Misschien dat je 1 of 2 links van startpagina clones kunt toevoegen aan je backlink profiel om er diversiteit in te brengen maar daarmee houdt het ook wel op. Het voegt verder totaal geen waarde toe.

    Wat is je verder vaak ziet, zijn persberichten websites. Deze geven wel waarde maar moet je ook mee oppassen. Sites zijn erg breed en kunnen als PBN opgezet zijn. Ze ogen mooi maar de geschiedenis kan al vol spam zitten.

  2. Wat je vooral hedendaags ziet is het inzetten van influencers naast diverse social-media strategieën. Veelal zorgen dan ook platformen zoals Facebook, Instagram, LinkedIN, etc ook voor goede en redelijk krachtige backlinks. Helaas merken wij met ons product en sector dat het heel lastig is om valide en goede backlinks te krijgen. Heb jij hier misschien tips voor hoe wij bijvoorbeeld goed zouden kunnen adverteren met onze CBD producten (Azothcbd).

  3. Een bekende techniek vandaag de dag is Backlinks van all je concurrenten verzamelen en alleen de backlinks van pagina’s met een Page Authority / Domain Authority vanaf 30 tot 90 proberen daar jouw backlink op te krijgen. Dit werkt goed mits je “natuurlijke” backlinks genereert en niet allemaal met 1 keyword terug laat linken! 😉

  4. Kom zelf voor het eerst in aanmerking met backlinks. Behoorlijk pittig om in mijn sector de juiste te verkrijgen. Hoe zou ik dat moeten doen? Het gaat om een affiliate webshop die vooral gericht is op gaming accessoires.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 − 4 =