SEO Boeken | Blijf bij de tijd in een snel veranderende wereld

Ooit kon je Handboek Zoekmachinemarketing lezen van Keesjan Deelstra en je had alles aspecten van SEO bijeen in één goed SEO boek. Zelf gebruikte ik het ook vaak als naslagwerk, omdat veel zaken gewoon nog niet op internet te vinden waren. Je moest het doen met dit boek.

Tegenwoordig zijn er tal van goede SEO boeken op de markt. het is natuurlijk altijd aanbevolen om naast dit soort boeken ook betrouwbare online bronnen en recente publicaties te raadplegen. SEO is een snel veranderende tak van sport. En boeken zijn bij uitstek soms niet meer zo actueel als dat we op het moment van schrijven waren.

SEO Boeken die wat toevoegen

In dit artikel behandelen we de bovenstaande SEO boeken die ik allemaal kan aanraden.

Handboek SEO 2022 van Chantal Smink (2022)

Het Handboek SEO 2022 van Chantal Smink is een must-read voor zowel beginners als ervaren marketeers die hun kennis over SEO en contentstrategie willen verdiepen. Smink introduceert het concept van Horizontale SEO, een aanpak die afwijkt van de traditionele focus op enkel hoge rankings voor specifieke zoekwoorden.

In plaats daarvan benadrukt ze het belang van een brede benadering, waarbij het creëren van waardevolle content voor de gebruiker centraal staat. Dit boek is erkend door SEO Benelux en wordt geprezen om zijn vernieuwende kijk op SEO, waarbij het niet alleen gaat om het technisch optimaliseren van websites, maar juist om het begrijpen en bedienen van de gebruiker.

Het fysieke boek is helaas uitverkocht, maar het e-book is nog wel te verkrijgen via haar website.

Doelgerichte SEO van Tonny Loorbach

Veel genoemd boek op internet. Niet alleen in SEO is Loorbach een vakman, in online marketing ook ;-). Dit boek biedt praktische inzichten in SEO-strategieën die gericht zijn op het verbeteren van de online vindbaarheid en het behalen van concrete bedrijfsdoelen. Het benadrukt het belang van een strategische benadering van SEO, verder dan alleen technische optimalisatie, en richt zich op het creëren van waarde voor zowel zoekmachines als websitebezoekers.

De kleine SEO voor dummies van Mark Jansen

“De kleine SEO voor dummies” van Mark Jansen biedt een toegankelijke en praktische introductie in de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit boek is gericht op het verbeteren van de online zichtbaarheid en vindbaarheid van websites binnen zoekmachines zoals Google.

Het staat vol met tips en technieken die lezers kunnen toepassen om hoger te eindigen in de zoekresultaten. Jansen behandelt essentiële onderwerpen zoals het belang van goed woordgebruik op je pagina, het creëren van een positieve gebruikerservaring, en het verkrijgen van links naar je site vanaf andere websites.

Hoewel het boek veel lof ontvangt voor zijn toegankelijkheid en praktische toepasbaarheid, merken sommige lezers op dat bepaalde delen van de inhoud een update kunnen gebruiken, aangezien SEO een snel veranderend veld is. Desondanks wordt het boek gewaardeerd door zowel beginners in SEO als door meer ervaren webbeheerders die hun kennis willen opfrissen.

The Executive SEO Playbook van Jessica Bowman

“The Executive SEO Playbook” van Jessica Bowman biedt een effectieve methodologie voor het bedrijfsbreed integreren van SEO. Dit boek legt uit hoe managers en teams 20% van SEO-activiteiten kunnen inzetten voor 80% van het effect. Het benadrukt het belang van een ondernemingsbrede inspanning voor succesvolle en proactieve SEO, gericht op het juist uitvoeren van SEO door de juiste mensen op het juiste moment.

Schrijven voor SEO in 60 minuten van Rutger Steenbergen

“Schrijven voor SEO in 60 minuten” van Rutger Steenbergen is een praktisch en toegankelijk boek (« Managementboek) dat zich richt op het schrijven van webteksten die goed scoren bij zoekmachines.

Het boek biedt een beknopte maar informatieve gids over de essentiële aspecten van SEO, waaronder doelgroepenonderzoek, zoekwoordenonderzoek, het schrijven en optimaliseren van teksten, en het verkrijgen van links naar je website. Ondanks dat het boek enige tijd geleden is uitgegeven en bepaalde informatie mogelijk achterhaald kan zijn door de snelle ontwikkelingen binnen SEO, bevat het nog steeds waardevolle inzichten die relevant zijn voor iedereen die zijn of haar website beter vindbaar wil maken in zoekmachines. Het boek wordt geprezen om zijn praktische toepasbaarheid, heldere uitleg, en het inspirerende karakter.

Krachtige SEO 2 van Frederik Vermeire & Marjolein Schollaert

“Krachtige SEO 2” is een praktisch handboek gericht op duurzame organische groei door SEO. Het benadrukt een mensgerichte aanpak en biedt een gedetailleerd stappenplan voor SEO-projecten. Het boek leert je de essentie van een sterke SEO-strategie, interpretatie van resultaten, en hoe deze te optimaliseren voor betere prestaties.

Dit artikel is geschreven door René Greve, al SEO-specialist voordat Google werd opgericht ;-). Het is geupdate op maandag 18 maart 2024.

8 gedachten over “SEO Boeken | Blijf bij de tijd in een snel veranderende wereld”

 1. Hallo Rene,
  Goed om te lezen dat er een nieuwe editie van het Handoek zoekmachinemarketing uit is. Wat vind je van het boek? Ik lees je mening en leerpunten uit dit boek niet terug in deze recensie. Krijg de indruk dat het stuk nog niet af is?
  Ben benieuwd wat je ervan vindt.
  Groeten! Aartjan

 2. @Aartjan,

  Misschien dat mijn mening iets verstopt staat tussen de zinnen, maar ik vind het een prima boek, =>

  “De hooggespannen verwachtingen worden (…) volledig waargemaakt.”
  “Zonder te overdrijven durf ik te zeggen dat het een compleet boek is.”

  Voor mij is het een uitstekend naslagwerk waar ik op terug kan vallen als ik een lastige vraag krijg.

 3. Naast het feit dat het boek een handig naslagwerk is, is het natuurlijk ook een bron voor nieuwe strategieën en ideeën binnen een organisatie. Voor de optimalisatie van zoekmachinemarketing ben je als marketeer constant online op zoek naar nieuwe technieken. Dit kost erg veel tijd en daarnaast kom je vaak toch op veelal dezelfde methoden uit. Door het handboek zoekmachinemarketing te gebruiken heb je veel van deze ideeën bij elkaar gebundeld. Ideaal om snel even iets terug te lezen of om je SEO op een hoger plan te tillen. Ook voor een e-commerce website zeker een toegevoegde waarde. Daarnaast zijn social media hot, maar de ins en outs van al deze platformen zijn nog altijd niet 100% helder (met name het effect op SEO). Ook hierop wordt in het boek vast en zeker een heldere visie gegeven. Al deze redenen samen vormen dé reden waarom ik het boek graag zou willen ontvangen!

 4. Dit lijkt me een erg interessant en leerzaam boek. Ik hou me reeds bezig met het ontwikkelen van websites. Graag zou ik me echter meer verdiepen in de zoekmachine optimalisatie van deze websites. Dit boek kan hierbij voor mij een goede hulp zijn, vandaar dat ik het graag zou ontvangen.

 5. Lammert Kloosterman

  Beste René,

  daar ben ik weer, de 50 er die zijn jeugddromen nog steeds aan het waar maken is. Het gaat erg lekker met mijn vertaalwerk, inmiddels mijn eerste interview per email gedaan en op mijn website gezet, de tweede is in de maak, toch zou ik ook graag webteksten willen schrijven. Webteksten die ook weer ergens terug te vinden zijn en daar zit hem de kneep, hoe doe ik dat. Nu denk ik dat dit boek mij daar enorm bij zou kunnen helpen, naast jouw goede raad natuurlijk, die ik altijd met belangstelling doorlees. Je bent eigenlijk een soort mentor aan het worden of je het nu wil of niet.
  René bedankt.

  Lammert

 6. Hoi René,

  Thanks voor het attenderen op dit boek.
  Als ik je reactie/mening goed lees, ga ik voor de nieuwe, verbeterde 4e druk 🙂

  Groet, Maarten

 7. Bedankt voor de tip!!!

  Als beginnend ondernemer is dit enorm waardevol voor me en ik ben er al flink mee aan de slag geweest!
  Nogmaals dank.

  Gr. Marco

Reacties zijn gesloten.